Kuchenka indukcyjna ART-LAND zwarcie

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Kuchenka indukcyjna ART-LAND zwarcie

Post autor: Strzeminator » 01 lut 2012, 22:39

Witam, dostałem do sprawdzenia kuchenkę indukcyjną ART-LAND 1800W (to moja pierwsza poważniejsza naprawa). Po podłączeniu wywala bezpieczniki, rozłożyłem więc urządzenie na części pierwsze i wstępnie obmacałem w celu znalezienia usterki. Nic nie wzbudzało podejrzeń, podążyłem więc za kablami i postanowiłem sprawdzić wszystko krok po kroku (kabel zasilający oczywiście sprawdziłem - w porządku). Pierwszą moją ofiarą była ta mała płytka w rogu, myślę, że to jakiś filtr zasilania + bezpiecznik. Ścieżki w porządku, bezpiecznik też, dla pewności sprawdziłem jeszcze czy jest zasilanie na wyjściu układu - no i napięcie rzeczywiście jest - sieciowe 230 V, tutaj nie wywaliło bezpieczników.

Następnie sprawdziłem tą drugą, największą płytkę, wszystko w porządku, transformator do elektroniki sterującej w porządku, nie wpadłem na trop magicznego dymu, dlatego zainteresowałem się radiatorem do, którego przykręcone były dwa układy, nie mogłem sprawdzić jakie, dlatego odkręciłem radiator i wylutowałem elementy, jest to mostek prostowniczy oraz tranzystor H20R120. Mostek w porządku, ale tranzystor na każdej nodze ma zwarcie do każdej innej nogi. Normalne to chyba nie jest więc sprawdziłem co to za element, nota poniżej:

http://www.datasheetarchive.com/H20R120-datasheet.html

No i doszedłem do wniosku, że to jakaś mocna sztuka, nie ma go w sprzedaży a zamienniki tanie nie są - ponad 20 zł. Myślę, że właśnie ten tranzystor jest przyczyną usterki.

Odłączyłem cewkę indukcyjną od układu i bez niej kuchenka nie wywala bezpiecznika, brzęczyk piknie jak się włączy, a wyświetlacz segmentowy wyświetla kod E03, domyślam się, że jest to spowodowane brakiem tranzystora i cewki w układzie.

Czy wymiana tego tranzystorka rozwiąże problem? Prosiłbym, żebyście upewnili mnie czy aby na pewno dobrze zlokalizowałem usterkę.

Dorzucam jeszcze fotki:
Załączniki
flaki.JPG
niechmuziemialekkabedzie.JPG

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 01 lut 2012, 23:18

A jaką rezystancję ma ta cewka? Jaką mieć powinna? Zakładam, że ten tranzystor steruje pracą cewki, tak? Tranzystor to półprzewodnik, a nie przewodnik więc nie powinien mieć takiego zwarcia. Teraz pytanie czy nie poszło coś jeszcze skoro tranzystor ma zwarcie do bazy? Odłączenie cewki to przerwanie obwodu, więc o niczym to nie świadczy, może poza tym, że część sterownika jakoś działa. Musiał byś znać kody błędów, żeby powiedzieć w czym problem ale pewnie ten błąd sygnalizuje przerwę w obwodzie cewki. Zdecydowanie przydałby się jakiś schemat.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 01 lut 2012, 23:26

Na pewno tranzystor będzie do wymiany, skoro na wszystkich nóżkach ma zwarcie. Sprawdź czy tranzystor był przyczyną czy skutkiem awarii, żeby nie spalić nowego tranzystora.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 02 lut 2012, 0:07

Na pewno tranzystor będzie do wymiany, skoro na wszystkich nóżkach ma zwarcie. Sprawdź czy tranzystor był przyczyną czy skutkiem awarii, żeby nie spalić nowego tranzystora.
O to się właśnie rozchodzi, szkoda było by spalić następny. A w układzie nic poza tym tranzystorem i cewką nie budzi moich podejrzeń, tym bardziej, że układ odpalił bez tych elementów, wyświetlając kod błędu. Jeśli będę musiał to wstawię następnego kamikadze ;].
A jaką rezystancję ma ta cewka? Jaką mieć powinna? Zakładam, że ten tranzystor steruje pracą cewki, tak?
Ta kuchenka jest niemieckiego pochodzenia, jest na niej napisane ART-LAND INDUKTIONKOCHER, na tabliczce jest też że ma 1800W, szukałem trochę na googlach, ale schematu nie ma, jedynie ktoś z elektrody miał podobne przejścia, ale z inną kuchenką. A teraz odpowiadam:

Cewka ma kilkanaście zwojów grubego splotu przewodów emaliowanych - jest kilka żył, ogólnie jest to dość gruby splot, 2-4 mm, opór ma bliski zeru, dysponuję jedynie tanim miernikiem, ale mały opór mnie nie dziwi ze względu na grubość przewodu. Jaką mieć powinna to nie wiem, schematu do tego urządzenia nie ma. A tranzystor oczywiście steruje pracą cewki. Przy tej cewce jest taki czujnik temperatury (jakby dioda), zalana taką białą pastą, przy tranzystorze jest coś podobnego, chyba kawałek PCB z diodą i dwoma przewodami, które idą do sekcji sterującej.

Schemat by się przydał, to by ułatwiło sprawę, ale google milczy, także będę musiał sobie radzić bez niego.

Czyli wstępnie:
-tranzystor do wymiany
-trzeba jeszcze sprawdzić czy nie było innej przyczyny

W TME wstępnie szukałem podobnych tranzystorów i znalazłem kilka z tym oznaczeniem 120, to są jakieś IGBT. Doradziłby ktoś jaki by najlepiej było kupić, tak żeby parametry były podobne do oryginału? U mnie w okolicy w sklepach można znaleźć co najwyżej BC547, a jak zapytałem o fototranzystor to gość pogrzebał w kilku szafkach i stwierdził, że jednak nie mają, nie wspominając o cenach.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 02 lut 2012, 1:13

Zasada działania myślę, że jest ta sama, więc i różni producenci będą mieli podobne układy.

http://www.8085projects.info/image.axd? ... ematic.jpg

http://read.pudn.com/downloads90/source ... %94%A8.gif

http://www.freepatentsonline.com/6737617-0-large.jpg

Tranzystor jest na wyjściu, więc mógł ulec uszkodzeniu element, który nim steruje, albo padło coś innego (chociażby układ pomiarowy). Szukaj, kombinuj, a na pewno znajdziesz.

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 02 lut 2012, 15:59

Tu masz parametry tego tranzystora IGBT
http://www.elenota.pl/?search=IHW20N120R

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 03 lut 2012, 10:10

Znalazłem co nieco w sprawie tego błędu E03:

http://www.digison.pl/dir_upload/downlo ... 1b38ee.pdf

W PDFie jest podtytuł Spis komunikatów i ten E03 to rezystancja IGBT rozwarta lub zwarta, także chyba dobrze myślałem, że z powodu braku tranzystora jest ten komunikat, wymienię ten tranzystor to się przekonam, czy to jego wina.

Na jednym radiatorze jest mostek i ten tranzystor, przed demontażem był posmarowany taką białą pastą, czy ona pełniła też rolę izolacji? Zastosować może jakąś podkładkę mikową?

Ten tranzystor, który kupię musi mieć takie parametry:
-1,2 kV
-20A
-strata mocy 357W, lepiej chyba będzie jak kupię o większych stratach?
-obudowa TO-247
-IGBT

Jak będę miał ten tranzystor o takich parametrach lub lepszych, to mogę go spokojnie brać, czy coś przeoczyłem? Może ktoś już naprawiał taki sprzęt i by doradził by mi jaki kupić?

Wstępnie szukałem i znalazłem np. to z allegro:

http://allegro.pl/h20r120-ihw20n120r-h2 ... 95385.html

oraz z TME, jednak troszkę słabszy:

http://www.tme.eu/pl/details/irgp20b120 ... rectifier/#

Czy któryś z tych okazów się nada?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 03 lut 2012, 20:57

To pasta silikonowa tańsza od srebrnej lub miedzianej, która ma zapewnić lepsze przewodzenie ciepła. Co prawda nie przewodzi prądu, ale nie można jej uznać za izolator. Mostek z resztą jest chyba w litej obudowie, która nie przewodzi prądu, więc jeżeli radiator jest na stałe umocowany i nie ma kontaktu z metalową obudową to nie ma takiej potrzeby. Co do tych tranzystorów to musisz porównać parametry z oryginałem i wszystko. Najważniejsze są prąd i napięcie.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 lut 2012, 11:06

Po pierwsze pasta jest izolatorem, standardowo wartość przebicia to 20kV na mm. Co prawda w tym przypadku nie jest wykorzystywana jej właściwość izolacyjna, bo brak przekładki.
Po drugie, nie tylko napięcie i prąd są ważne w przypadku IGBT, ważna jest też pojemność bramki, moc strat, rezystancja Ron i wiele wiele innych czynników, które wpływają na prawidłową pracę układu indukcyjnego. To nie BUZ11 i układ włączania lampki. Wiele czynników mogło spowodować uszkodzenie tranzystora, to są bardzo niebezpieczne prądy, radzę zachować daleko idącą ostrożność, albo chociaż skonsultować się z kimś kto ma doświadczenie w naprawie przetwornic kuchenki indukcyjnej. Przy tych prądach i częstotliwościach nie ma żartów.
Kolega e-lektryk, daje dziwne rady, pasty miedziana, srebrna, są wykorzystywane głównie w PCtach, nie spotkałem by jakiś poważniejszy producent nawet bardziej zaawansowanych sterowników stosował coś innego niż zwykła pastę silikonową.
Co do sprawdzenia samej cewki, jak wyżej wspominałem, poszukaj zbliżonych tematów na temat sprawdzania cewki w kuchence.
Powtarzam droga i niebezpieczna to "zabawa", bez sprawdzenia chodź by oscyloskopem, jak wygląda sterowanie na bramkę IGBT, nie odważył bym się włączać tego do prądu, a już na pewno nie brać na siebie odpowiedzialności za naprawę. Chyba, że robisz to tylko dla czystego sportu, a kuchenka jest twoja.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 08 lut 2012, 16:39

Kuchenkę dostał dziadek jako gratis do czegoś tam poprosił mnie żebym sprawdził czy da się naprawić no i sprawdziłem, tranzystor jest walnięty, bez tranzystora układ daje oznakę życia w postaci błędu E03. W mojej opinii wystarczy wymiana tranzystora, szkoda tylko, że strasznie drogiego. Jak będą jakieś postępy to dam znać. Dziękuję wszystkim za pomoc :smile:.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 08 lut 2012, 21:58

:arrow: rezasurmar Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski z mojej wypowiedzi. Ja tylko napisałem, że pasta sylikonowa jest tańsza i mniej wydajna od past z dodatkiem miedzi czy srebra i między innymi dla tego jest częściej stosowana i nie pełni roli izolacji elektrycznej, a jedynie poprawia przewodzenie ciepła. Uważam też, że producenci za dużo walą tego sylikonu na radiatory, no ale to już inna kwestia. Napisałem też, że najważniejszy jest prąd i napięcie, co nie oznacza, że inne rzeczy są mniej lub bardziej istotne. To, że tranzystor powinno się wymienić najlepiej na identyczny to inna kwestia. To, że sterowanie IGBT należało by sprawdzić przed wymianą tranzystora no i oczywiście cewkę też chyba jest jasne.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 08 lut 2012, 23:11

Co jak co ale pasty miedziowej nie stosuje się w połączeniu z aluminium. Jest to pasta przeznaczona do używania w warunkach wręcz ekstremalnych do 1300ºC, nie spływa, nie pali się , ale na pewno przewodzi prąd i reaguje z aluminium.
Jeśli by szukać alternatywy do miedziowej to jest jeszcze podobna ale na bazie ceramiki .

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 lut 2012, 8:38

Dla tego ja używam past z dodatkiem srebra, taka pasta ma też składniki ceramiczne i karbonowe o ile dobrze pamiętam. Wysoka stała dielektryczna, a przebicie powyżej 10kV jeżeli wierzyć producentowi. Jeszcze mi żaden radiator nie przereagował, a odprowadzanie ciepła jest wręcz rewelacyjne pod warunkiem, że się da jej na prawdę mało. Pasta ma za zadanie wypełnić pozostałą przestrzeń np. między tranzystorem i radiatorem, a że jest jej na prawdę mało to najlepiej dać niewielką kropelkę na środku i bardzo małym pędzelkiem rozsmarować ją po powierzchni styku radiatora i chłodzonego elementu.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 09 lut 2012, 9:00

Problemem jest to, że po pierwsze kolega Strzeminator, nie ma żadnego doświadczenia w naprawie przetwornic wysoko prądowych.
Po drugie za dużo offtopu, w przypadku braku doświadczenia powinno się ściśle stosować oryginalne elementy, ewentualnie ich ścisłe odpowiedniki.
Śledząc wątek, na jedną odpowiedź przychodzi kolejne kilka pytań. Rozumiem, że każdy się kiedyś zaczynał uczyć, ale jak już wspominałem, kuchenka indukcyjna to niebezpieczna rzecz.
Przestaje się czasem dziwić, dlaczego takie posty lądują w koszu na pewnym większym forum.

Co, do pasty, każda pasta jest dobra do danych zastosowań, ale jeżeli nie jesteśmy pewni, to stosujemy zawsze oryginalną. Co do ilości pasty, zawsze powinna to być minimalna ilość.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 09 lut 2012, 10:09

Podsumowując:

Wydaje mi się, że dobrze opisałem problem, do urządzenia nie ma żadnej dokumentacji o schemacie nie wspominając. Nie robię tego w serwisie gdzie jest dostęp do oscyloskopu, tylko w domu gdzie nie mogę sobie pozwolić na takie rarytasy. Usterkę namierzyłem, wiem że tranzystor jest walnięty i bez niego całość rusza.
Nie jest łatwo sprawdzić jak wygląda przebieg sterujący tranzystorem choćby dlatego, że na wyświetlaczu jest błąd E03 i nie wiem czy przebieg powinien w ogóle się pojawić przy tym kodzie. Ze swojej strony zrobiłem wszystko co w mojej mocy aby zdiagnozować usterkę. Zdaję sobie sprawę z "niebezpieczeństwa" jakie sieje kuchenka indukcyjna :lol:, ale nie popadajmy w paranoję. Idąc tym tropem należałoby po wymianę żarówki wzywać elektryka.
Przestaje się czasem dziwić, dlaczego takie posty lądują w koszu na pewnym większym forum.
A mnie dziwi to, że na tym większym forum więcej jest tematów w koszu niż w innych działach.

Zrobił się mały offtop, temat został wyczerpany, więc myślę, że można zamknąć.

Zablokowany