Jeszcze nie zastanawiałem się tak głęboko nad układami, jakie zastosuję. Jedno wiem: nie będę mieszał CMOSów z TTLami,bo jakoś nigdy mi to nie wychodziło. Stawiam na TTLe, bo każdy uP lapiej trawi ten standard. Nie wiem,czy zrobić prosty zegar na 4-6 lampach,czy wypasiony razem z kalendarzem?Czy jeden '2313 poradzi sobie z tym wszystkim?Sterowanie oczywiście multipleksowe oraz bezpieczniejszy zasilacz.M@rek pisze:Co do zasilania NIXE to wolę powielacz taszy ,,bo to naprawdę działa'' a sieci ~230 się boję.
co do multiplekser to robię go na 4017 bo na 10 wyprowadzeniach (dla wersji 7segmentowych led z kropką) mam 6 wyświetlaczy, 16 przycisków, 4 2kolorowe ledy sygnalizacyjne i 8 wy typu buzer, przekaźnik czy optoizolowany triak (musi być jakiś obwód dioda + C + tranzystor).
8/05 "Mikroprocesorowy zegar Nixie"
M@ciej....M@ciej pisze:Jeszcze nie zastanawiałem się tak głęboko nad układami, jakie zastosuję. Jedno wiem: nie będę mieszał CMOSów z TTLami,bo jakoś nigdy mi to nie wychodziło. Stawiam na TTLe, bo każdy uP lapiej trawi ten standard. Nie wiem,czy zrobić prosty zegar na 4-6 lampach,czy wypasiony razem z kalendarzem?Czy jeden '2313 poradzi sobie z tym wszystkim?Sterowanie oczywiście multipleksowe oraz bezpieczniejszy zasilacz.
Witaj słonko Ty moje neonowe na naszym Forum
no no, pierwszy Nixie zegarek w EdW
hmmm, gapa jestem, mogłam to swoje cudo dwa miesiące wcześniej zacząć, ale nic to
Mieszanie TTL z CMOS - czy ja wiem? u mnie działają rejestry CD4094 podłączone do '2313 - póki co gra i brzęczy!
chcesz wypasiony z kalendarzem? - proszę Cię bardzo - dodajesz obsługę I2C i podłączasz
zegarek RTC pt. PCF8583, pomijając że zegar/kalendarz/alarm to jeszcze Ci zostaje 240 bajtów bateryjkowo podtrzymywanej RAM
na swoje jakieś-takieś, kwestia fantazji.....
a '2313 sporo potrafi i taki zegarek z bajerami też udźwignie, dajcie mi jeszcze kilka dni,
aktualnie kończę kod do swojego, na dniach całość będzie na Portalu...
z neonowym pozdrowieniem
tasza
Witam ponownie 
Mam pytanko: gdzie można nabyć tanio układy 74141? Wiem, że odpowiedź będzie:"Na Allegro",ale może są gdzieś jeszcze? Projekt już w głowie z grubsza mam. Zastanawiam się także, jaka moze być największa czestotliwość multipleksowania, żeby to w miarę dobrze działało? Nadal mam mieszane uczucia co do tego pomysłu,ale zdecyduję się spróbować.
[ Dodano: 15-08-2005, 15:19 ]
Dopiero teraz widzę, że wątek Z.N. (Zegara Nixie) ma już drugą stronę
. Pozatym odezwała się zławna Tasza, i jakim ciepłym tonem
Serdeczne Pozdrowienia dla tej Pani!!!!
Choć wydaje mi się, że ma trochę żalu, że ją uprzedziłem z projektem.Czyżby jakiś wyścig?
A jakimi układami sterować same lampy przez I2C? Czyżby PCF8584?Ale znowu trzebaby kupować na potęgę tranzystorki MPS-A42?Spróbuję z 74141, te przynajmniej wytrzymają te 120V, z tego co wiem. Aha, jakie są odpowiedniki PNP MPS-A42, czyżby MPS-A92?
Pozdrówka dla Taszy, Sebka i innych Forumowiczów!
Mam pytanko: gdzie można nabyć tanio układy 74141? Wiem, że odpowiedź będzie:"Na Allegro",ale może są gdzieś jeszcze? Projekt już w głowie z grubsza mam. Zastanawiam się także, jaka moze być największa czestotliwość multipleksowania, żeby to w miarę dobrze działało? Nadal mam mieszane uczucia co do tego pomysłu,ale zdecyduję się spróbować.
[ Dodano: 15-08-2005, 15:19 ]
Dopiero teraz widzę, że wątek Z.N. (Zegara Nixie) ma już drugą stronę
Choć wydaje mi się, że ma trochę żalu, że ją uprzedziłem z projektem.Czyżby jakiś wyścig?
A jakimi układami sterować same lampy przez I2C? Czyżby PCF8584?Ale znowu trzebaby kupować na potęgę tranzystorki MPS-A42?Spróbuję z 74141, te przynajmniej wytrzymają te 120V, z tego co wiem. Aha, jakie są odpowiedniki PNP MPS-A42, czyżby MPS-A92?
Pozdrówka dla Taszy, Sebka i innych Forumowiczów!
a, pięknie dziękuję za pozdrowienia
co do użycia 74141 - odradzam stanowczo.
jeżeli Ty będziesz miał kłopoty ze zdobyciem tych kostek, to co powiedzieć o ludku, których będzie chciał się na tym projekcie wzorować? Pewnie pomyśli wiele ciepłych słów, jak będzie miał wszystkie 'klocki', tylko mu tych driverów zabraknie...
Twoje podejście ze sterowaniem lamp 1:1 jest OK, to jedna z metod, tylko że 'tranzystorożerna', ja u siebie mam:
w katodach nixie KSP-44 (npn, 10 sztuk), w anodach sześć par BF-421 (pnp) + KSP-44 (pnp), to zapewnia sterowanie sześcioma lampami, dodatkowe lampy to dodatkowe pary BF+KSP....
generalnie trzeba użyć tranzystorów o Uce >=250 (najlepiej 300V), parametry h21e, fmax - to bez znaczenia, one pracują jako klucze i z małą szybkością...
co do częstotliwości multipleksowania - wkrótce odpowiem, jak mi soft ostatecznie ruszy, teraz mam inne 'problemy'
generalnie NIXIE nie są tak szybkie jak LED czy VFD - daje się we znaki czas jonizacji i dejonizacji gazu, 'na oko' to będzie klikadziesiąt Hz, ale teraz się nie wypowiadam, to zresztą ustalisz doświadczalnie - najpierw przełączaj lampki powoli, aby widzieć po kolei co i jak pracuje, potem przyspieszaj, żaden problem....
samo sterowanie, jak nie chcesz na CD4094 to masz ttl-a 74595,
funkcjonalnie prawie to samo:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... CT595.html
ja używam tych '4094 bo po VFD mam ich całe pudło.... jakoś trzeba je zagospodarować,
na upartego mozna na expanderach I/O pod I2C - PCF8574, tyle że te kostki kilka pln kosztują, a rzeczone CD/74 kupowałam na giełdzie po 1.5 pln
, drugie zgadłeś!
pa,
tasza
co do użycia 74141 - odradzam stanowczo.
jeżeli Ty będziesz miał kłopoty ze zdobyciem tych kostek, to co powiedzieć o ludku, których będzie chciał się na tym projekcie wzorować? Pewnie pomyśli wiele ciepłych słów, jak będzie miał wszystkie 'klocki', tylko mu tych driverów zabraknie...
Twoje podejście ze sterowaniem lamp 1:1 jest OK, to jedna z metod, tylko że 'tranzystorożerna', ja u siebie mam:
w katodach nixie KSP-44 (npn, 10 sztuk), w anodach sześć par BF-421 (pnp) + KSP-44 (pnp), to zapewnia sterowanie sześcioma lampami, dodatkowe lampy to dodatkowe pary BF+KSP....
generalnie trzeba użyć tranzystorów o Uce >=250 (najlepiej 300V), parametry h21e, fmax - to bez znaczenia, one pracują jako klucze i z małą szybkością...
co do częstotliwości multipleksowania - wkrótce odpowiem, jak mi soft ostatecznie ruszy, teraz mam inne 'problemy'
generalnie NIXIE nie są tak szybkie jak LED czy VFD - daje się we znaki czas jonizacji i dejonizacji gazu, 'na oko' to będzie klikadziesiąt Hz, ale teraz się nie wypowiadam, to zresztą ustalisz doświadczalnie - najpierw przełączaj lampki powoli, aby widzieć po kolei co i jak pracuje, potem przyspieszaj, żaden problem....
samo sterowanie, jak nie chcesz na CD4094 to masz ttl-a 74595,
funkcjonalnie prawie to samo:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... CT595.html
ja używam tych '4094 bo po VFD mam ich całe pudło.... jakoś trzeba je zagospodarować,
na upartego mozna na expanderach I/O pod I2C - PCF8574, tyle że te kostki kilka pln kosztują, a rzeczone CD/74 kupowałam na giełdzie po 1.5 pln
eee, no co TyM@ciej pisze: Choć wydaje mi się, że ma trochę żalu, że ją uprzedziłem z projektem.Czyżby jakiś wyścig?
pa,
tasza
Dzieki Tasza za wskazówki. Mi z kolei zostało kilka MPSA,więc na nich zrobię.
Przterwornicę chyba zrobię najprostrzym sposobem. Cewka,dioda Shottky'ego i IRF840 a wszystko taktowane bramką shmidta,bo po co stabilna częstotliwość, jak i tak potem sygnał będzie wyprostowany?Czy to dobry pomysł? Tylko jaką cewkę zastosować?Ale to sobie gdzieś znajdę, albo będę podłączał wszystkie cewki jakie mam i badał napięcie wyjściowe przy częstotliwości powiedzmy 30 kHz
[ Dodano: 15-08-2005, 19:23 ]
Zastanawiam się, czy do multipleksowania nie zastosować jakichś dekoderów BCD/10BIT? Np. 7445 lub 74145? Jakie są między nimi różnice? Bo 8 bitowe nie wystarczą do wysterowania wszystkich 10 cyfr, tzreba dodawać następny i marnować 6 pozostałych bitów.
Przterwornicę chyba zrobię najprostrzym sposobem. Cewka,dioda Shottky'ego i IRF840 a wszystko taktowane bramką shmidta,bo po co stabilna częstotliwość, jak i tak potem sygnał będzie wyprostowany?Czy to dobry pomysł? Tylko jaką cewkę zastosować?Ale to sobie gdzieś znajdę, albo będę podłączał wszystkie cewki jakie mam i badał napięcie wyjściowe przy częstotliwości powiedzmy 30 kHz
[ Dodano: 15-08-2005, 19:23 ]
Zastanawiam się, czy do multipleksowania nie zastosować jakichś dekoderów BCD/10BIT? Np. 7445 lub 74145? Jakie są między nimi różnice? Bo 8 bitowe nie wystarczą do wysterowania wszystkich 10 cyfr, tzreba dodawać następny i marnować 6 pozostałych bitów.
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Przy ustawieniu anody (katody) a kluczowaniu katody (anody) 20hz-20khz to będą grały - budzik to włączenie wszystkich 10 cyfr i kluczowanie ,,ładną melodią'' wszystkich lampM@ciej pisze:Zastanawiam się także, jaka może być największa częstotliwość multipleksowania, żeby to w miarę dobrze działało
-
Sebastian RCS
- Użytkownik
- Kontakt:
Całkiem niezły pomysł z tym kluczowaniem w takt melodiiM@rek pisze:Przy ustawieniu anody (katody) a kluczowaniu katody (anody) 20hz-20khz to będą grały - budzik to włączenie wszystkich 10 cyfr i kluczowanie ,,ładną melodią'' wszystkich lampM@ciej pisze:Zastanawiam się także, jaka może być największa częstotliwość multipleksowania, żeby to w miarę dobrze działało.
Udało już mi się narysować schemat tego zegara. Pomijając sterownik przetwornicy, wyszły mi tylko 2! układy scalone. Procesor i 7445. Czy ten TTL będzie dobry do multipleksowego przełączania katod? Po przejrzeniu biblioteki Eagla znalazłem jeszcze 7442 i 74145. Który byłby lepszy? Dodam jeszcze, że ten TTL ma sterować katodami lamp poprzez MPS-A42.
I jeszcze jedno pytanie: czy do załączania anod wystarczy pojedynczy MPS-A92? Widziałem w jednym z projektów udostępnionych przez Zbyszka, w którym anody załączane były kombinacją 2 tranzystorów i kilku rezystorów, czymś na kształt źródła prądowego. Jak to z tym jest?
pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
I jeszcze jedno pytanie: czy do załączania anod wystarczy pojedynczy MPS-A92? Widziałem w jednym z projektów udostępnionych przez Zbyszka, w którym anody załączane były kombinacją 2 tranzystorów i kilku rezystorów, czymś na kształt źródła prądowego. Jak to z tym jest?
pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!
ha, zauważ że '42 i '145 sobie funkcjonalnie odpowiadają - to dekodery bcd->1/10
tyle że mają zanegowane wyjścia, co oznacza, że wyjście w stanie nieaktywnym
(niewybrane) wystawia 1 logiczne, czyli wysteruje tranzystor, a dla odmiany wyjście aktywne wystawi 0 logiczne....
czyli chyba odwrotnie niż planowałeś....i trzeba będzie wstawić inwertery, tak sądzę....
i dlatego Maćku dałam sobie spokój z dekoderami/multiplekserami i innym łatajstwem,
tranzystory podłączyłam bezpośrednio do wyjść rejestrów...
kombinuj dalej....
tyle że mają zanegowane wyjścia, co oznacza, że wyjście w stanie nieaktywnym
(niewybrane) wystawia 1 logiczne, czyli wysteruje tranzystor, a dla odmiany wyjście aktywne wystawi 0 logiczne....
czyli chyba odwrotnie niż planowałeś....i trzeba będzie wstawić inwertery, tak sądzę....
i dlatego Maćku dałam sobie spokój z dekoderami/multiplekserami i innym łatajstwem,
tranzystory podłączyłam bezpośrednio do wyjść rejestrów...
kombinuj dalej....
To ciekawe, a co z tym trzecim TTLem,który właśnie zastosowałem w moim schemacie (7445)?
Poza tym mam w swoich zasobach kilka sztuk 74150,zdaje się, ze jest to 16-bitowy multiplekser (odpowiednik 4069). Fakt, że tylko 10 bitów bedzie wykorzystanych a pozostałe 6 nie, ale powinien się nadawać.
Ciekawe, jak z popularnością tego układu?Czy taki sam biały kruk jak 74141?
Pozdro dla wszystkich.
Poza tym mam w swoich zasobach kilka sztuk 74150,zdaje się, ze jest to 16-bitowy multiplekser (odpowiednik 4069). Fakt, że tylko 10 bitów bedzie wykorzystanych a pozostałe 6 nie, ale powinien się nadawać.
Ciekawe, jak z popularnością tego układu?Czy taki sam biały kruk jak 74141?
Pozdro dla wszystkich.