Transformator Tesli
-
mir
Transformator Tesli
Swego czasu w "Nowoczesnych zabawkach..."publikowany był schemat i opis urządzenia "imitującego" trao Tesli.Lampowy układ generatora ~500 kHz z cewkami powietrznymi po zestrojeniu dawał napięcie ~60 kV umożliwiający np.świecenie lamp jarzeniowych trzymanych w ręku w odległości ~1m od generatora.Cylindryczna,jednowarstwowa cewka WN emitowała kilkucentymetrowy "łuk elektryczny" koloru różowo-fioletowego w powietrze.Trudności z uzyskaniem lamp wysoko napięciowych,po ~30W każda{2szt} np G807lub G816 lub zamienników,zmusiły mnie do niewielkiej zmany układu i zastosowanie tranzystorów.Pierwsze próby urządzeia dawały efekty w postaci rozrywanych tranzystorów{BU508} i oczywiście huku-brak możliwości użycia jakichkolwiek przyżądów pomiarowych z powodu dużego pola elektrycznego już przy częściowym zestrojeniu ukladu.Najefektywniej działał układ WC{sprzężenie indukcyjne między bazą i emiterem}przy mniejszym prądzie niż WE dawał jednakową wielkość "łuku"-mniej grzał się tranzystor{nie pamiętam dokładnie,jakiś 2SD? Umax2500V}Nie dokończyłem układu ze względu na to że nie mołem poradzić sobie z odpowiednim chłodzeniem tranzystora.Czy ktoś próbował budować podobne urządzenie{może w innym układzie uzyskał wyższe "U" i z jakim skutkiem?
-
Doc Brown