Wolne pobieranie jednego pliku
Wolne pobieranie jednego pliku
Witam mam internet radiowy, 4Mb, nowa Antenę 5Ghz, odległość od nadajnika 250m, po ustawieniu anteny usługodawca powiedział ze parametry są super jeżeli chodzi o zasięg itp, i będzie ok. Test pokazuje prawie 4Mb, pingi 39ms upload 0.7. Fakt strony wczytują się jak na kablowym necie, problem jest taki ze pobieram jeden plik (próbowałem z p2p, przeróżnych stron o rożnych porach) ale pobieranie oscyluje miedzy 50-100kb/s. To ma być internet 4Mb, co dziwne jak ściągam np. 4 pliki to wszystkie z prędkością miedzy 50-100kb/s, razem ok 250-350kb/s wiec dlaczego jednego nie mogę z taka prędkością w oglądaniu filmów tez nie ma rewelacji wiec w czym problem??? Może to wina komputera? .Ja już zrobiłem wszystko o co prosili aby polepszyć jakość internetu...
Prędkość pobierania zależy od prędkości wysyłania. Tak na prawdę to nie ma znaczenia czy masz 4Mb/s czy 100Mb/s jak plik jest wysyłany z prędkością 50-100 KB/s. Poza tym B i b to zasadnicza różnica (8 x). Z tego wynika, że maksymalny możliwy transfer to 4Mbps / 8 = 0.5MB/s = 512KB/s, a takiego transferu to nigdy nie uzyskasz na łączu 4Mbps. Dla porównania dodam, że gdybyś chciał mieć transfer 6.25 MB/s to musiał byś mieć łącze 50 Mb/s. Transfer nigdy nie jest stały, więc może się zmieniać nawet kilka czy kilkanaście razy na minutę. Jedyna różnica jest jak to już sam napisałeś w przepustowości łącza, chyba, że miałbyś możliwość zassania plików z serwera o wyższej prędkości wysyłania. Możesz ściągać kilka plików z prędkością 100KB/s - teoretycznie powinieneś ściągać do 5 plików z prędkością 100KB/s na łączu 4Mb/s. Tak na marginesie to te 4Mb/s to maksymalny transfer jaki możesz mieć, więc jak to już napisał Jony130 te 400KB/s to chyba szczyt możliwości Twojego łącza. Jak to kiedyś powiedział mój jeden uczony kolega "...ludzie tego nie rozumią".
Podobnie sytuacja wygląda z kaloriami, bo nawet dietetycy piszą w swoich publikacjach o kaloriach, a tak na prawdę chodzi o kcal czyli kilokalorie (różnica 1000x). 4Mb/s wygląda zdecydowanie lepiej jak ≤512KB/s, prawda? W zasadzie więcej jak 10 - 20Mb/s przeciętnemu użytkownikowi nie jest do szczęścia potrzebne. Może na koniec jeszcze zapytam: Jaką masz prędkość wysyłania?
Raczej chodziło mi o wartość deklarowaną.
Co do sprawności komputera, możesz sprawdzić prędkość zapisu i odczytu na HDD jakimś benchmarkiem, ale nie sądzę, żeby była ona niższa niż 512KB/s. Z resztą dobry pendrive na USB 2.0 ma prędkość zapisu 10240-25600KB/s. Dysk HDD SATA2 powyżej 102400KB/s, a SSD na SATA2 do 256000KB/s.
Możesz też zrobić testy prędkości na różnych serwerach. Ja na każdym mam inną prędkość.
http://www.speedtest.net/
http://pingtest.net/
Co do sprawności komputera, możesz sprawdzić prędkość zapisu i odczytu na HDD jakimś benchmarkiem, ale nie sądzę, żeby była ona niższa niż 512KB/s. Z resztą dobry pendrive na USB 2.0 ma prędkość zapisu 10240-25600KB/s. Dysk HDD SATA2 powyżej 102400KB/s, a SSD na SATA2 do 256000KB/s.
Możesz też zrobić testy prędkości na różnych serwerach. Ja na każdym mam inną prędkość.
http://www.speedtest.net/
http://pingtest.net/
Dobrze zgadzam się prędkość maks. to ok 400kb/s ale dlaczego łącznie?? u mnie problem polega na tym ze ja ściągam np.
plik1 - 50-100 kb/s,
a dlaczego nie z prędkością np 200kb/s ?? przykład drugi ściągania:
plik1 - 50-100kb/s
plik2 - 50-100kb/s
plik3 - 50-100kb/s
plik4 - 50-100kb/s
W drugim przypadku wykorzystuje całkowita prędkość łącza( np. 70 kb/s x 4 =280kb/s) a w pierwszym nie może ściągać z ta prędkością jednego pliku? a naprawdę ściągałem z rożnych źródeł, sytuacja się nie zmienia w przypadku jakiegokolwiek serwera
Spotkałem znajomego który ma kablówkę na mieście i twierdzi ze to blokady od strony usługodawcy po to aby podczas ściągania nie obciążać nadajników...
speed test pokazuje mi 3,7 wiec jak myślicie jak pobieram jeden plik to z prędkością np, 70kb/s (taka jest średnia jak obserwuje już kilka dni) to chyba coś jest nie tak
Dodam jeszcze ze w czasie pobieranie jednego pliku włączam youtube i pobieranie nie zmienia się i film na youtube tez nie przerywa (no przy 240p)
plik1 - 50-100 kb/s,
a dlaczego nie z prędkością np 200kb/s ?? przykład drugi ściągania:
plik1 - 50-100kb/s
plik2 - 50-100kb/s
plik3 - 50-100kb/s
plik4 - 50-100kb/s
W drugim przypadku wykorzystuje całkowita prędkość łącza( np. 70 kb/s x 4 =280kb/s) a w pierwszym nie może ściągać z ta prędkością jednego pliku? a naprawdę ściągałem z rożnych źródeł, sytuacja się nie zmienia w przypadku jakiegokolwiek serwera
Spotkałem znajomego który ma kablówkę na mieście i twierdzi ze to blokady od strony usługodawcy po to aby podczas ściągania nie obciążać nadajników...
speed test pokazuje mi 3,7 wiec jak myślicie jak pobieram jeden plik to z prędkością np, 70kb/s (taka jest średnia jak obserwuje już kilka dni) to chyba coś jest nie tak
Dodam jeszcze ze w czasie pobieranie jednego pliku włączam youtube i pobieranie nie zmienia się i film na youtube tez nie przerywa (no przy 240p)
Prędkość pobierania zależy od prędkości wysyłania. Tego czy masz jakieś ograniczenie najlepiej byłoby dowiedzieć się bezpośrednio u usługodawcy. U mnie prędkości bywają różne i zależą głównie od źródła. W większości przypadków jest to 50-200Kbps, chociaż Open Office ściągnąłem z prędkością około 380Kbps. Transferu minimalnego nie można określić. Można określić transfer maksymalny i ja nawet jestem to w stanie zrobić na routerze.
Komunikacja przebiega w obu kierunkach. Zawsze jak coś pobierasz to coś wysyłasz, nawet gdy nie jest to p2p (chociażby jakieś tam dane kontrolne). Zakładając, że możesz pobierać z prędkością 1000KB/s to prędkość pobierania poniżej tej wartości np. 20KB/s zależy głównie od prędkości z jaką plik jest do ciebie wysyłany.
Może masz jakieś kolejki poustawiane na urządzeniu klienckim. Spróbuj załączyć jakiś 5-10MB plik na poczcie na wp ( test uploadu przez http ). Tam jest pokazywany transfer. Najlepiej by było potestować to także na ftp jakimś. Będziesz miał porównanie ( ściągnij jakiś obraz linuxa ze strony - mają wydajne łącza ).