8/05 "Mikroprocesorowy zegar Nixie"

Jeżeli masz jakieś uwagi dotyczące bieżącego lub archiwalnych numerów "Elektroniki dla wszystkich" lub zauważyłeś błędy czy nieścisłości to jest to odpowiednie miejsce aby o tym napisać.
ODPOWIEDZ
Wojtek
Moderator
Kontakt:

8/05 "Mikroprocesorowy zegar Nixie"

Post autor: Wojtek » 13 sie 2005, 19:21

Dopiero teraz mam w nowy numer (tzn sierpniowy) EDW Zacząłem oczywiście od zegara na lampkach Nixie :) Z niejakim zdumieniem przeczytałe że autor znalazł jedynie 2 projekty takich zegarów w internecie. Dla zainteresowanych podaję kilka linków
1. http://www.electricstuff.co.uk/nixclock.html - strona od której należy zacząć :)
2. http://homepage.ntlworld.com/steven.rou ... lock2.html - zegar który mi się podoba
3. http://www.webx.dk/oz2cpu/clock/nixie-clock.htm - opis zegara
http://www.webx.dk/oz2cpu/clock/Nixie-C ... OZ2CPU.pdf - jego schemat
4. http://www.webx.dk/oz2cpu/clock/nixie-clock2x3.htm - opis zegara
http://www.webx.dk/oz2cpu/clock/2x3e.pdf - jego schemat
5. http://www.geocities.com/it2n/nixie.html
6. http://elm-chan.org/works/nix/report.html
7. projekt z 2/03 EP zegar na Nixie i VHDL
no i jeszcze trochę by się znalazło

Projekt jest w porządku ale odradzałbym zdecydowanie zasilnia lamp bezpośrednio z sieci (względy bezpieczeństwa - to takie skrzywienie zawodowe :) ) , również zdecydowanie jestem za multipleksowym sterowaniem lampek (mam już taki projekcik tylko go jescze praktycznie nie wykonałem) to pozwala na zaoszczędzenie sporej ilości elementów. O ile się orientuję to . tasza coś takiego już skrobie - czekamy :) . Generalnie cieszę się że pojawił się taki projekt w EDW
Ostatnio zmieniony 13 sie 2005, 20:16 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 13 sie 2005, 20:13

Wg mnie bardzo interesujący artykuł nt. tego projektu. Bardzo mnie zaciekawił jego tytuł i przyznam szczerze, że praktycznie tylko dla niego kupiłem sierpniowe EdW (dwa miesiące wcześniej przestałem systematyczne kupowanie, gdyż uznałem, że projekty w EdW nie sa dla mnie - a teraz zastanawiam się nad jej prenumeratą :)), jak się potem okazało wiele ciekawego jest w najnowszym EdW :).
Powiem szczerze, że przyda mi się wiedza zawarta w tym projekcie.
Jeszcze jeden ciekawy artykuł. :)

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 13 sie 2005, 22:03

Artykuł jest bardzo dobrze napisany. Trafia tak samo do zaawansowanych jak i początkujących. Sam osobiście także bardzo zainteresowałem się lampami Nixie. Kto wie może w przyszłości przyda mi się nabyta wiedza :D.

:arrow: Sebastian RCS
Nigdy, przenigdy, choćby świat się walił a elektronika spadła na psy, mówię Ci nigdy nie rezygnuj z zakupu EdW. NAPRAWDĘ WARTO JĄ MIEĆ !!! ;):)

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 13 sie 2005, 22:40

Witam :).Jestem autorem tego artykułu i chciałbym coś wyjaśnić: Projekt powstał na prędce. Zdecydowałem się na najprostrze rozwiązania (zasilacz, sterowanie nie-multipleksowe), gdyż ogarnięty manią zbudowania zegara chciałem jak najszybciej mieć prototyp. Dopiero potem powstał pomysł napisania artykułu. Poza tym kierowałem się zasadą: co proste to bardziej zrozumiałe.Wiadomo, ze jest mnóstwo innych rozwiązań.
1. Zasilacz: Przetwornica, odpowiedni transformator.
2. sterowanie: multipleksowe, za pomocą 74141 lub inne.
Mi chodziło jednak o rozwiązania najprostrze i wydaje mi się, ze mój projekt będzie zrozumiały dla większości Czytelników EdW.

Co do literatury: po napisaniu artykułu znalazłem o wiele więcej projektóe Zegarów Nixie, ale ja staram sie nigdy nie powielać czyichś rozwiązań,zawsze próbuje stworzyć coś samemu.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!

Specjalne podziękowania dla Sebka (wie za co :) )

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sie 2005, 6:26

Witaj M@ciej na forum
Gratuluję pomysłu, projektu i artykułu. Uwagi o których napisałem, a szczególnie dotyczące zasilania z sieci wynikają z mojej chyba aż nadmiernej dbałości o bezpieczeństwo ( w tym przypadku chodzi o brak izolacji od sieci ) a trzeba pamiętać że EDW czytają często bardzo młodzi i niedoświadczeni elektronicy, którzy nie do końca mogą sobie zdawać sprawę z zagrożeń jakie za tym idą. W internecie jest też dużo takich rozwiązań, bo faktem jest, że są one najprostsze.
Jeszcze raz gratulacje i czekamy na następne projekty :)
Ostatnio zmieniony 14 sie 2005, 8:57 przez Wojtek, łącznie zmieniany 2 razy.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 14 sie 2005, 8:25

Wojtek pisze:Jeszcze raz gratulacje i czekamy na następne projekty :)
Miło będzie jeśli następnym projektem będzie zegar opracowany na oscyloskopie. :D
Również gratuluję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 14 sie 2005, 8:54

Witam wszystkich forumowiczów :)

Po pierwsze jestem bardzo mile zaskoczony miłym tonem, z jakim spotkałem się na tym forum. Czytuję inne fora, zwłaszcza Onetowe, gdzie każdy uważa się za najmądrzejszego oraz, że można bezkarnie "zbluzgać" innego człowieka za jego przekonania.

A co do zegara: Planuję wykonać w najbliższym czasie zegar Nixie skłądający sie z modułów. Będzie można było dobrać zasilacz i część sterującą. Ostatnio widziałem w jednym projekcie prostą przetwornicę zaporową z jedną cewką, sterowaną 8-końcówkowym układem Motoroli.Co Wy na to?Natasza juz zmajstrowała przetwornicę kondensatorową,ale układ jest dość rozbudowany.
Znalazł by się pewnie transformator z przełożeniem 1:1,ale nie wszyscy takie coś będą posiadać.
A co myślicie o sterowaniu? Dość obiecująco wygląda sprawa z wykorzystaniem 74141, ale gdzie je w miarę tanio zdobyć?Myślałem nawet nad zastosowaniem kilku (2) układów 8255,znanych ze starych PCtów 386,486, ale wtedy MPSA byłyby nieodzowne!

Muszę przyznać, że ten projekt jest nieco...zamknięty. Ciężko będzie go rozbudować o np. budzik. Trzebaby się mocno nagimnastykować z programem. Stąd pomysł wykonania kolejnego zegara.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sie 2005, 9:14

Ten układ przetwornicy to MC34063A, coś takiego jest już w postaci miniprojektu z EP (w załączniku ten artykulik) pcb też jest dostępne na płytce z EP 12/03 lub na stronir EP jako AVT1385, a więc pewnie płytkę można kupić.
Zerknij może na mój rysunek (też w załączniku) wykorzystałem tam również różne pomysły, które widziałem na innych projektach między innymi ten z przetworniczką, mam sporo materiałów dotyczących tego tematu coś Ci mogę podesłać jak będziesz chciał.
Poszukaj na forum tasza dała link do ciekawego pomysłu na NE555 podobne do tego na układzie MC34063A, pofczytaj ten wątek http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1148.
Załączniki
12-2003_79_80.zip
przetwornica do nixie
(202.76 KiB) Pobrany 1717 razy
avt1385.zip
pcb do przetwornicy
(62.69 KiB) Pobrany 1125 razy
nixie_clock.zip
mój schemat ale nie sprawdzony praktycznie
(67.86 KiB) Pobrany 1555 razy

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 14 sie 2005, 9:33

Witam ponownie. Dziękuję Wojtku,za materiały, na pewno coś z nich wykorzystam. tak więc zasilanie mamy już z głowy :), ale PCB wcieliłbym w większa płytkę wraz z zasilaczem części cyfrowej (5V).

Co do multipleksowego sterowania lamp, to kiedy projektowałem swój zegar, nie wierzyłem, że te archaiczne elementy będą na tyle szybkie, by można je było sterować multipleksowo. Teraz już wiem :)

Niestety nadal mam problem z zalogowaniem się do samego portalu. Chcę wejść we właściwości swojego konta i np. dodać Avatara. Jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 14 sie 2005, 9:38

Tak w pośpiechu.
Witaj M@ciej :).

Avatar możesz zmienić w następujący sposób:
Na górze strony obok logo Edw jest kilka przycisków z obrazkami.
Jest tam między innymi przycisk Profil wejdź do niego.
Możesz tam wszystko sobie pozmieniać co chcesz, to są twoje opcje i ty nimi żadzisz. (oprócz zmienienia nicka, z tym musiałbyś napisać do moderatora, znajome co panowie :);):P)
Zjedź na sam dół. W przed ostatniej ramce możesz wybrać sobie avatara z galerii lub dać link do niego.

Pozdrawiam
jeszcze wczoraj ivanek_15 ale dzisiaj ivanek_89 :D
Ostatnio zmieniony 14 sie 2005, 9:57 przez spark, łącznie zmieniany 1 raz.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sie 2005, 9:56

M@ciej pisze:(...) Niestety nadal mam problem z zalogowaniem się do samego portalu. Chcę wejść we właściwości swojego konta i np. dodać Avatara. Jak to zrobić? (...)
Jeżeli masz kłopot z logowanie to przeczytaj to http://www.edw.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1851 a resztę już Ci wyjaśnił ivanek_89

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 14 sie 2005, 13:31

M@ciej pisze:Po pierwsze jestem bardzo mile zaskoczony miłym tonem, z jakim spotkałem się na tym forum. Czytuję inne fora, zwłaszcza Onetowe, gdzie każdy uważa się za najmądrzejszego oraz, że można bezkarnie "zbluzgać" innego człowieka za jego przekonania.
Widzisz, M@cieju, to forum jest trochę inne niż całe mnóstwo istniejących w sieci. Można odnieść wrażenie, że podzielasz moją opinię dotyczącą klimatu tu panującego, o czym pisałem w krótkiej notatce w sierpniowym (PDF ) numerze przy okazji "Raportu z placu budowy".

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 sie 2005, 13:56

Co do zasilania NIXE to wolę powielacz taszy ,,bo to naprawdę działa'' a sieci ~230 się boję.
co do multiplekser to robię go na 4017 bo na 10 wyprowadzeniach (dla wersji 7segmentowych led z kropką) mam 6 wyświetlaczy, 16 przycisków, 4 2kolorowe ledy sygnalizacyjne i 8 wy typu buzer, przekaźnik czy optoizolowany triak (musi być jakiś obwód dioda + C + tranzystor).

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 14 sie 2005, 16:14

Ja przepraszam,ze znowu nie na temat, ale chcuałbym się dowiedzieć, jak zamieścić Avatara,którego mam na dysku u siebie w kompie?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sie 2005, 16:18

Takie pytania najlepiej w dziale dotyczącym spraw forum.
Zrób tak:
1 Wejdź w swój profil - to jest u góry (tam gdzie zaloguj )
2. W profilu zejdź na dół i tam jest przycisk "przeglądaj" - to pozwoli Ci znaleźć obrazek na twoim komputerze
3. Następnie wyślij i już go masz.

ODPOWIEDZ