Wzmacniacz audio buczy
Wzmacniacz audio buczy
Cześć,
Wymieniłem ostatnio w moim wzmacniaczu stereo 3 uszkodzone tranzystory znajdujące się bezpośrednio przed przekaźnikiem włączającym kolumny z opóźnieniem. Po tej wymianie w kolumnach słyszę ciche buczenie. Zastanawiam się co może być przyczyną, ponieważ przed wymianą wzmacniacz działał również z tymi uszkodzonymi tranzystorami (różnica była tylko taka, że przekaźnik włączał się od razu, bez opóźnienia) i nic nie buczało.
Jestem bardzo początkujący, na elektronice nie znam się kompletnie dlatego mam tylko dwa podejrzenia i chciałbym uzyskać poradę od doświadczonych majsterkowiczów:
1. W jedynym lokalnym sklepie nie mieli zamienników z odpowiednią kolejnością nóżek i musiałem je wyginać przed wlutowaniem - w efekcie nóżki są BARDZO blisko siebie. Czy jest możliwe, że któraś z nóżek jest aż tak blisko, że powoduje to buczenie w kolumnach?
2. Tranzystory są kiepskiej jakości, czy też wręcz nieodpowiednie? Wiem, że na rynku są jakieś tranzystory niskoszumowe... czy może właśnie w tym kierunku szukać źródła buczenia?
Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam
Wymieniłem ostatnio w moim wzmacniaczu stereo 3 uszkodzone tranzystory znajdujące się bezpośrednio przed przekaźnikiem włączającym kolumny z opóźnieniem. Po tej wymianie w kolumnach słyszę ciche buczenie. Zastanawiam się co może być przyczyną, ponieważ przed wymianą wzmacniacz działał również z tymi uszkodzonymi tranzystorami (różnica była tylko taka, że przekaźnik włączał się od razu, bez opóźnienia) i nic nie buczało.
Jestem bardzo początkujący, na elektronice nie znam się kompletnie dlatego mam tylko dwa podejrzenia i chciałbym uzyskać poradę od doświadczonych majsterkowiczów:
1. W jedynym lokalnym sklepie nie mieli zamienników z odpowiednią kolejnością nóżek i musiałem je wyginać przed wlutowaniem - w efekcie nóżki są BARDZO blisko siebie. Czy jest możliwe, że któraś z nóżek jest aż tak blisko, że powoduje to buczenie w kolumnach?
2. Tranzystory są kiepskiej jakości, czy też wręcz nieodpowiednie? Wiem, że na rynku są jakieś tranzystory niskoszumowe... czy może właśnie w tym kierunku szukać źródła buczenia?
Jakie jest Wasze zdanie?
Pozdrawiam
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Wymieniłem Q406, 407 i 408 widoczne na 10 stronie (na dole po prawej) dołączonego pdfa.joon pisze:Może jakiś schemat?
Wymieniłem 2SA678 na BC557 i 2SC1364 na BC547.e-lektryk pisze: Co do tranzystorów to chociaż podaj co i na jakie powymieniałeś, żeby zrobić jakieś rozeznanie.
Napięcia na wyjściu nie ma (tzn. jest 25mV i 5mV). Czy kondensatory warto sprawdzać skoro, jak pisałem, z uszkodzonymi tranzystorami nie buczało?rezasurmar pisze:Sprawdź kondensatory na filtrze zasilania głównego, sprawdź również, czy czasem nie ma jakiegoś stałego napięcia na wyjściu.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Do audio lepsze są BC550 i BC560 są niskoszumne dedykowane do audio.
Nie dołączyłeś tego pdfa
. Nawet po wymianie na inne nie powinien buczeć, co najwyżej szumieć.
Masz miernik TrueRMS??, jak tak zmierz na zmiennym jakie są napięcia na wyjściu, oraz na Kondensatorach. Co prawda nie wiem jaki masz miernik, ale niektóre modele pozwalają na zmierzenie AC+DC, lub AC nad DC. Najlepiej oscyloskop.
Nie dołączyłeś tego pdfa
Masz miernik TrueRMS??, jak tak zmierz na zmiennym jakie są napięcia na wyjściu, oraz na Kondensatorach. Co prawda nie wiem jaki masz miernik, ale niektóre modele pozwalają na zmierzenie AC+DC, lub AC nad DC. Najlepiej oscyloskop.
Nie spakowałem i automatycznie odrzucił chyba. Teraz powinien być.rezasurmar pisze: Nie dołączyłeś tego pdfa
Ale można je wstawić zamiast tych moich? Właśnie nie mam katalogu a na alltransistors nie wiem na które parametry patrzeć:rezasurmar pisze:Do audio lepsze są BC550 i BC560 są niskoszumne dedykowane do audio.
http://alltransistors.com/transistor.ph ... istor=8706
EDIT: nie mogę załączyć pdf... nie wiem co jest, niby wczytuje a potem zostawia puste pole
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Wrzuciłem serwisówkę na inny serwer (dla przypomnienia: strona 10 na dole po prawej):
http://www.mediafire.com/?7e9p1icyae7c75a
Spróbuję wymienić te tranzystory na zaproponowane przez Rezasurmara BC550 i 560. Czy ktoś mógłby przy okazji rzucić okiem do katalogu zamienników jakie tam jeszcze proponują w miejsce tych oryginałów?
http://www.mediafire.com/?7e9p1icyae7c75a
Spróbuję wymienić te tranzystory na zaproponowane przez Rezasurmara BC550 i 560. Czy ktoś mógłby przy okazji rzucić okiem do katalogu zamienników jakie tam jeszcze proponują w miejsce tych oryginałów?
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Rozdwojenie jaźni? Polecam skuteczne leczenie farmakologiczcne lub elektrowstrząsy.e-lektryk pisze:My, w naszym stwierdzeniu nie mieliśmy na myśli "wszystkich" lecz jedynie naszą skromną osobę. Waszmość powinieneś to wiedzieć
Elp: Z tego co ja zauważyłem te 3 tranzystory (str.18) są odpowiedzialne za wyciszenie. Sprawdź może podczas wymiany tych tranzystorów coś uszkodziłeś przez przypadek...
Sprawdziłbym na początek mostek prostowniczy- czasem asymetria zasilania lub "śmierć" Jednej diody potrafi robić takie szkody.
C414 C416 - sprawdź czy napięcia na nich wynoszą około 80V
Szczerze mówiąc, to te 3 tranzystory spaliłem (właściwie to 2, bo Q406 wymieniłem z rozpędu, ale był raczej dobry) próbując naprawić przekaźnik, który się za nimi znajduje... zrobiłem krótkie zwarcie z obudową
Dlatego dopóki mogę próbuję rozwiązać problem bez grzebania i pomiarów na działającym wzmacniaczu - jest bardzo niewygodne podejście do tej płytki a ja ze sprzętu posiadam tylko multimetr i lutownicę
I dlatego pierwsze, co chciałbym zrobić, to wymienić te tranzystory na jakieś porządne. Dlatego prosiłbym, żeby ktoś z doświadczeniem dobrał mi najlepsze zamienniki dostępne dzisiaj w sklepach (może być kilka propozycji, bo w moim sklepie jest mały wybór). Albo chociaż wypisał z katalogu zamienników co tam proponują a ja poszperam po sieci.
I dlatego pierwsze, co chciałbym zrobić, to wymienić te tranzystory na jakieś porządne. Dlatego prosiłbym, żeby ktoś z doświadczeniem dobrał mi najlepsze zamienniki dostępne dzisiaj w sklepach (może być kilka propozycji, bo w moim sklepie jest mały wybór). Albo chociaż wypisał z katalogu zamienników co tam proponują a ja poszperam po sieci.
No i, wobec powyższego, zastanawiam się czy jest sens sprawdzania tego napięcia jeśli weźmiemy pod uwagę, że wzmacniacz nie buczał z uszkodzonymi tranzystorami na płytce?joon pisze: C414 C416 - sprawdź czy napięcia na nich wynoszą około 80V
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Jeżeli tranzystory padły mogło paść jeszcze coś. Jeśli poszło zwarcie do masy to jest całkiem możliwe że któryś element zasilacza "padł", Dlatego napisałem co według mnie pwinieneś sprawdzić na początku.
Uważam że to nie jest wina tranzystorów które wymieniłeś. Zewrzyj Q407 (emiter) z ujemną szyną zasilania- jeżeli przekaźnik zadziała a "buczenie" nadal będzie występowało to będziesz miał pewność że to nie wina uszkodzonych/wymienionych tranzystorów.
Uważam że to nie jest wina tranzystorów które wymieniłeś. Zewrzyj Q407 (emiter) z ujemną szyną zasilania- jeżeli przekaźnik zadziała a "buczenie" nadal będzie występowało to będziesz miał pewność że to nie wina uszkodzonych/wymienionych tranzystorów.