Lampki z telewizora "Rubin"

Czyli elektronika w stylu retro, lampy, układy lampowe i stare radia. Wymiana doświadczeń i porady znawców tematu.
ODPOWIEDZ
pabisz
-
Kontakt:

Lampki z telewizora "Rubin"

Post autor: pabisz » 14 sie 2005, 11:43

Witam! Posiadam 4 nowe lampki do Rubina. Nie mam co z nimi zrobic, moze ktos ma jakis pomysl jak je ciekawie wykorzystac? Wiem o nich tylko tyle ze 3 znich odpowiadaja za kolory w telewizorze, jedna jest troche większa i jest polaczona z przewodem wysokiego napiecia. Nie podam oznaczen poniewaz sa napisane po rosyjsku, jesli zdjecia komus pomogą to umieszcze. Poszukalbym sobie sam noty katalogowe, czy jakies uklady z wykorzystaniem tych lampek gdybym umial rozszyfrowac oznaczenia, wiec pytam tutaj, bo byc moze ktos bedzie wiedzial oco chodzi i pomoze. Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 14 sie 2005, 14:30

Bez oznaczeń nic nie da się powiedzieć. W wordzie są rosyjskie literki-spróbuj nimi zapisać.

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 14 sie 2005, 17:41

Kolor to 6F1P o ile dobrze jeszcze pamiętam.Z wysokim to gorzej, bo to zależy z jakiego rubina.Jeśli 714 to 6P45S.

pabisz
-
Kontakt:

Post autor: pabisz » 14 sie 2005, 19:42

Co do dokladnego modelu tv to niestety nie wiem bo lampki dostalem od sasiada za naprawe gramofonu a jego rubin dawno na zlomowisku. Za to napisze symbole:

do koloru: 6Ф12П
napięciowa: 6П45C
i jeszcze jedna, nie wiem do czego: 6П14П

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 14 sie 2005, 20:16

6P14P może być końcówką mocy fonii, podobna do EL84.

pabisz
-
Kontakt:

Post autor: pabisz » 14 sie 2005, 20:33

Dzieki bardzo mi pomogles, teraz moge sam poszukac sobie na googlach czegos ciekawego, jak podstawilem zamiast П - P dostalem zdecydowanie wiecej wynikow, nawet w jezyku ojczystym :) Apropo ogolnie lampek to zainteresowalem sie nimi kiedy zrobilem zegar na lampach nixie, wiem oczywiscie ze dziala wogole na calkiem innej zasadzie niz lampy elektronowe, ale to byl taki impuls ktory naklonil mnie do glebszego zainteresowania sie elektroniką "retro". Moj nauczyciel z ukladow analogowych zawsze opowiada nam, ze Rusy w sprzecie wojskwym nadal stosuja lampy poniewaz sa o wiele wytrzymalsze podczas wybuchu jadrowego na impuls elektromagnetyczny niz tranzystory. Hehe rozpisalem sie :) Pozdrawiam, i jeszcze raz dzieki!

ODPOWIEDZ