[ATMega8A] AVTPROG1 kompatybilny z SKT500v2 nie widzi procka

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
Thud
-

[ATMega8A] AVTPROG1 kompatybilny z SKT500v2 nie widzi procka

Post autor: Thud » 06 sty 2012, 15:50

Mój problem jest następujący. Jako że zaczynam programowanie mikrokontrolerów ATMEL AVR, zakupiłem sobie programator AVTPROG1 z oferty sklepu AVT.
Dokupiłem sobie mikrokontroler ATMega8A-PU.
Wszystkie linie podłączyłem tak:
VCC i AVCC do VCC programatora.
Zwarłem cztery GND programatora i połączyłem z dwoma GND mikrokontrolera.
Wyprowadzenie mikrokontrolera RESET (czy RST) podłączyłem tak jak jest na zamieszczonym schemacie (pomijając kondensator i przycisk dołączony do masy):
http://hobby.abxyz.bplaced.net/img/art001_schemat1.png
Próbowałem też bez podłączenia RST przez rezystor (a raczej potencjometr 22k wyregulowany na około 10k) tylko bezpośrednio RST programatora do RST mikrokontrolera.
MISO połączyłem z drugim MISO, SCK z drugim SCK, MOSI z drugim MOSI
Obawiam się jednak że niechcący mogłem po pierwsze:
Coś wcześniej źle połączyć na mikrokontrolerze (odwróciłem po prostu kolejność pinów - po lewej były te z prawej, po prawej były te z lewej)(mogła być nawet chyba taka sytuacja że zwarłem Ucc z GND programatora, ale sprawdzałem i nie było w środku widocznych uszkodzeń).
Proszę kilka zdjęć (nie sugerujcie się tymi układami mniejszymi, to bramki TTL do niczego nie podłączone):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy próbie zidentyfikowania sygnatury w AvrStudio wyskakuje błąd ISP (dodam że zmniejszenie częstotliwości nie pomogło).
Obrazek
Tak zaś wywala się AvrDude

Kod: Zaznacz cały

C:\WinAVR\bin>avrdude -c stk500v2 -p m8 -P com2

avrdude: stk500v2_command(): command failed
avrdude: stk500_2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_program_enable(): bad STK600 connection status: Unknown (0x64)
avrdude: initialization failed, rc=-1
         Double check connections and try again, or use -F to override
         this check.

avrdude done.  Thank you.
Ostrzegam. Czytałem wiele for i nie znalazłem rozwiązania.
Połączenia sprawdzałem kilka razy.
Przewód sprawdzałem (jest sprawny)
Zmierzyłem też napięcie kiedy czerwona dioda programatora świeci się przy avrdude (U=Vcc-Vgnd~3,85V)

Schemat wyprowadzeń jaki zastosowałem:
Obrazek
Zresztą nie wiem czy już to dobrze połączyłem...

Edit:
Zauważyłem jednak że Resetu nie podłączałem przez rezystor do RST'ów...

lukas15
-

Post autor: lukas15 » 06 sty 2012, 18:24

Ściągnij sobie wtyczkę avr-dude i tam zrób połączenie za pomocą HID :!:

Thud
-

Post autor: Thud » 06 sty 2012, 18:30

Tak po prostu?
Przecież STK500v2 działa raczej na COM'ach?
Jak nazywa się ta wtyczka?

Jestem laikiem jeżeli chodzi o programowanie MIKROPROCESORÓW.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 06 sty 2012, 19:38

lukas15 pisze:Ściągnij sobie wtyczkę avr-dude i tam zrób połączenie za pomocą HID
Ten prog ma rasowy FDT232R zatem żadne HID.
Thud pisze:Zauważyłem jednak że Resetu nie podłączałem przez rezystor do RST'ów...
Rezystor podciągnięcia jest mało istotny jak nie mniejszy niż 10k.
Thud pisze:Coś wcześniej źle połączyć na mikrokontrolerze (odwróciłem po prostu kolejność pinów - po lewej były te z prawej, po prawej były te z lewej)(mogła być nawet chyba taka sytuacja że zwarłem Ucc z GND programatora, ale sprawdzałem i nie było w środku widocznych uszkodzeń).
I to mogło być gwoździem do trumny dla megi. Jeden tiny861 też tak załatwiłem kiedyś jak nie miałem przystawki do proga. Ta twoja mega8 się grzeje jak ją dłużej zasilisz?

Bez pewnego procka będziemy mogli gdybać czy programator jest winny, połączenia czy deszcz zamiast śniegu. Załatw sobie inny procek. Nawet jakiś tani tiny i spróbuj z nim.

Thud
-

Post autor: Thud » 06 sty 2012, 20:10

I to mogło być gwoździem do trumny dla megi. Jeden tiny861 też tak załatwiłem kiedyś jak nie miałem przystawki do proga. Ta twoja mega8 się grzeje jak ją dłużej zasilisz?

Bez pewnego procka będziemy mogli gdybać czy programator jest winny, połączenia czy deszcz zamiast śniegu. Załatw sobie inny procek. Nawet jakiś tani tiny i spróbuj z nim.
Ale szanse na uszkodzenie programatora są chyba nikłe?
Szczerze mówiąc temperatury nie sprawdzałem.
Biorę zasilacz, podłączam pod atmegę i sprawdzę temperaturę po jakiśch 30 minutach.

Edit:
Atmega pod prądem. Zobaczymy czy będą jakieś wyniki za 0,5h.
Piny 7 i 8 podłączone. Nic więcej.

Edit:
Po 30 minutach brak odczuwalnych zmian temperatur obudowy. Jedziem dalej.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 sty 2012, 10:37

Po 30 minutach brak odczuwalnych zmian temperatur obudowy. Jedziem dalej.
Takiego wygrzewania nie chciałem. Parę minut i finito.
Thud pisze:Ale szanse na uszkodzenie programatora są chyba nikłe?
To zależy. Jak ma bufor na wyjściu to raczej są nikłe szanse na uszkodzenie. No chyba że bufora.

Zastanawia mnie te zasilanie z proga czemu tak nisko zeszło do nie całych 4V. Jest tam polimer w programatorze? Sprawny?

Thud
-

Post autor: Thud » 07 sty 2012, 15:17

keruseykaryu pisze: Takiego wygrzewania nie chciałem. Parę minut i finito.
Sprawdzałem też co chwilę. To samo. Brak jakichkolwiek odczuwalnych zmian.
To zależy. Jak ma bufor na wyjściu to raczej są nikłe szanse na uszkodzenie. No chyba że bufora.[...] Jest tam polimer w programatorze? Sprawny?
Z cyfrowych elementów widzę w środku tylko Atmegę i jakiś drugi układ. Zdjęcie które teraz wyślę jest zbyt bardzo nieczytelne więc jeszcze raz rozkręcę i powiem co to za układ. Kondy nie mają jakiśch uszkodzeń. Drugi to ft232rl.
Nie wiem czy jeszcze pod dołem programatora nie ma jakiśch elementów. (całość jest przyklejona).
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Zastanawia mnie te zasilanie z proga czemu tak nisko zeszło do nie całych 4V.
Czytałem iż ktoś tam na jakimś forum wziął i podmienił MISO (czy tam MOSI) z VCC, inne piny nie zmieniał, a mu działało.
http://www.forbot.pl/forum/topics49/atm ... vt4100.htm
Tylko że ja już się w tej pinologii pogubiłem - próbowałem zrobić jak ten gość radził, najpierw sprawdziłem napięcie na gniezdzie IDC10 według tej pinologii z tamtego forum, i napięcie było większe (chyba gdzieś nie wiem czy 5, czy 4.5V).

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 sty 2012, 19:32

Bufora nie widu nie słychu na płytce. Linie programatora są puszczone przez rezystory i to tyle w kwestii zabezpieczeń :( (Do chrzanu taki programator).
Polimera jako bezpiecznika też nie uświadczysz.
Scalony to pewnikiem mega8.

Masz gdzieś w jakimś kompie LPT?

Thud
-

Post autor: Thud » 07 sty 2012, 19:38

Nie mam LPT...

Czyli niecałe 100 złotych w kupie...
Głupi byłem, nie zastanowiłem się.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2012, 8:50

A dałeś w końcu drugi mikroprocesor czy nie? To że się nie grzeje jeszcze o niczym nie świadczy.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 sty 2012, 8:58

Hmmm... Układ programatora to stary AVT5125 a tam nie ma połączenia VCCUSB do VCC na wtyczce programatora. Zatem jeśli:
Wszystkie linie podłączyłem tak:
VCC i AVCC do VCC programatora.
To na VCC nie miałeś teoretycznie nic. Praktycznie tam napięcie jest przez diody zabezpieczające w portach, ale to za mało do programowania. Jeszcze jak nie ma żadnego kondensatora na VCC.

Sprawdź czy masz przejście pomiędzy L1 a pinem VCC w programatorze. Jak nie ma, to po prostu zasil swojego pająka z zewnętrznych 5V a powinna całość zadziałać. :lol:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2012, 9:10

:arrow: keruseykaryu masz rację - w sumie nawet nie ma co sprawdzać, bo to już na schemacie widać że nie ma połaczenia. Na rys.2 dokumentacji płytki widać że bak takiego połaczenia również na pcb. a w tekscie pod rys. 2 jest napisane:
Układy programatora są zasilane z portu USB, dlatego programowany mikrokontroler powinien posiadać własne źródło napięcia zasilającego.
Trzeba zasilić układ mikroprocesora.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 08 sty 2012, 10:53

Tylko dalej jest mały wałek. Instrukcja AVTPROG1 pisze:
Dodatkowo napięcie zasilania zostało wyprowadzone na złącze ISP.
I to bym jednak sprawdził, bo mamy dwie wersje. Jedna to protoplasta AVT5125 a druga przerobiona do obudowy AVTPROG1. Niby to samo, ale byki w AVT to na porządku dziennym są.

Jakbym miał robić taki programator to połączyłbym VCCUSB z VCC na złączu przez zworkę, co by można było załączyć zasilanie z proga. No i wywaliłbym te nieszczęsne rezystory i dał jakiś normalny bufor zasilany po zworce. Takowo za jednym zamachem byłby bufor i translacja napięć. No ale to już jak kolega będzie nieco mądrzejszy.

Ale rzeczywiście, czasem tanio się nie opłaca. Dlatego mam Dragona. :cool:

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 sty 2012, 11:00

:) też jestem zwolennikiem porządnych programatorów.
Ale myślę że tego zasilania tam nie ma.

jk167275
-

Podłącz VCC z zewnętrznego zasilacza

Post autor: jk167275 » 08 sty 2012, 11:01

Cześć, ja wczoraj właśnie pierwszy raz programowałem mikroprocesor, też przez AVTPROG1. Miałem ten sam problem - nie działa, jak próbujesz zasilać procka z VCC na kablu programatora. Ja podłączyłem z zewnętrznego zasilacza +5V, pozostawiając VCC z programatora w ogóle nie podłączone i działało bez problemu.

ODPOWIEDZ