Elektronia, a elektronika analogowa

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Elektronia, a elektronika analogowa

Post autor: Sebastian RCS » 03 lut 2003, 18:38

Czym sie różni zwykłe pojęcie elektronika od pojęcia elektronika analogowa?

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 04 lut 2003, 20:17

Najkrócej to - do elektroniki należy również elektronika cyfrowa :)

Awatar użytkownika
gogo4
-
Kontakt:

Post autor: gogo4 » 06 maja 2003, 23:23

Najogólniej mówiąc elektronika to takie ogólne pojęcie, można ją podzielić na cyfrową i analogową.

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 13 sie 2005, 22:45

Taaaak.
I można dodać, że w elektronice cyfrowej liczą się zazwyczaj "zera" i "jedynki"
a w elektronice analogowej liczy się wiele rzeczy :).

Wiesz chodzi o to, że stosunek napięcia do czasu w EC zmienia się skokowo a w EA można powiedzieć "płynnie".

EA jest znacznie trudniejsza od EC z powodu różnorakich szumów i robaków grasujących w otaczających nas świecie. Możemy z nimi walczyć jednak wiedza na ten temat musi być naprawdę ogromna.

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 13 sie 2005, 22:48

Zobacz na datę mojego posta! Zaraz moderator jakiś się doczepi, że odpowiadasz na stare pytania :wink: .
Chociaż dzięki za odpowiedź, mimo, że z czasem sam to zrozumiałem :).

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 14 sie 2005, 6:18

W zasdzie w tematach "uniwersalnych" które są zawsze aktualne jak np to właśnie pytanie można odpowiadać i pytać zawze i moderator nie powinien się "przyczepić" :)

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 14 sie 2005, 8:21

Nasze wspólne forum nie służy nam tylko do zakładania nowych tematów czy rozwiązywania bieżących problemów. To także wielka wiedza zbierana przez lata, z której mogą skorzystać inni. Być może ktoś akurat będzie miał to samo pytanie jakie Ty miałeś te kilka lat temu i już nie będzie musiał pisać nowego tematu, bo od razu uzyska odpowiedź. Być może wstydzi się zadawać takie proste dla innych pytania. Ty się nie bałeś. I dobrze. Niech inni zadają najbardziej banalne pytania, byleby były dla nich naprawdę trudne. Sam kiedyś miałem problem z rozróżnieniem tych dwóch typów elektroniki i także z czasem udało mi się je zrozumieć.

I na końcu apel do wszystkich, tak wynikający z tematu ;):
Zanim o coś zapytacie, warto skorzystać z przycisku szukaj, bo być może wasz problem był już kiedyś poruszany.

No i kończe bo już zaczynam gadać jak moderator :P;):) (bez urazy ;))

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ