Jak przestawić tryb pracy dysku na SATA 2?
Niby nie, ale może coś się przy okazji zresetuje. Może zresetuj bios, albo podłącz dysk pod inne gniazdo. Wymusi to jakąś reakcję. Jak masz przewód do sata to spróbuj na innym przewodzie. Coś trzeba wykluczyć, bo tak to nigdy nie dojdziesz co jest grane.
Co może nie grać?
- SYSTEM
- PŁYTA GŁÓWNA
- DYSK TWARDY
- POŁĄCZENIE PŁYTA DYSK
Musisz zacząć działać bo inaczej nie dojdziesz co jest nie tak.
Co może nie grać?
- SYSTEM
- PŁYTA GŁÓWNA
- DYSK TWARDY
- POŁĄCZENIE PŁYTA DYSK
Musisz zacząć działać bo inaczej nie dojdziesz co jest nie tak.
Masz http://www.nvidia.pl/object/nforce-vist ... er-pl.html ściągnij, to są sterowniki dla twojego chipsetu włącznie z obsługą sata do twojej płyty i zainstaluj.
Niestety pomimo zainstalowania sterów które wskazałeś w dalszym ciągu dysk pracuje wolniej niż SATA1. Max to 124,1MB/s.kris74 pisze:Masz http://www.nvidia.pl/object/nforce-vist ... er-pl.html ściągnij, to są sterowniki dla twojego chipsetu włącznie z obsługą sata do twojej płyty i zainstaluj.
Test prędkości dysku pokazuje możliwości dla SATA2 a sam dysk pracuje na poziomie 123 jak pokazuje foto niżej.
Przestudiowałem manuala od swojej płyty i wszystko mam ustawione pod SATA2. Mój menedżer urządzeń wygląda teraz tak jak na najniższym foto.
W dzisiejszych płytach głównych przeważnie są dwa kontrolery SATA jedne w chipsecie, i drugi jako osobny układzie, przeważnie ten osobny układ ma lepszy (szybszy) kontroler.
Warto też sobie spisać symbol tego kontrolera i poszukać sterowników do niego na stronie jego producenta.
Z drugiej strony WIN Xp chyba nei wspiera ACHI czy jak to się zwie, i na nim może być problem z zaawansowymi trybami HDD.
Warto też sobie spisać symbol tego kontrolera i poszukać sterowników do niego na stronie jego producenta.
Z drugiej strony WIN Xp chyba nei wspiera ACHI czy jak to się zwie, i na nim może być problem z zaawansowymi trybami HDD.
Widzisz na laptopie mam XP i dysk sata 2, jak instalowałem sterowniki od sata to nie działał jak potrzeba, jak zainstalowałem sterowniki od raid sata, to ruszył, ale jest coś innego, w zwykłym hdd tune nie umie pokazać w jakim trybie pracuje dysk, jak zainstalowałem hdd tune pro to pokazał. Pokaż mi jak wygląda to u ciebie. A później powiem ci co możesz jeszcze zrobić, aha tylko co z tego że przełączyłem go na sata 2 kiedy max transwer to 70Mb.
Dobra, zrób tak. Sterowniki, które ściągnąłeś mają rozszerzenie exe, zamień je na zip, wejdź do katalogu i znajdziesz katalog o nazwie IDE, a w nim będą trzy katalogi, jeden z nich będzie zawierał sterowniki sata raid, spróbuj te sterowniki zainstalować za pomocą aktualizacji przez menadżer urządzeń.
Dobra, zrób tak. Sterowniki, które ściągnąłeś mają rozszerzenie exe, zamień je na zip, wejdź do katalogu i znajdziesz katalog o nazwie IDE, a w nim będą trzy katalogi, jeden z nich będzie zawierał sterowniki sata raid, spróbuj te sterowniki zainstalować za pomocą aktualizacji przez menadżer urządzeń.
A wygląda jak niżej.kris74 pisze:Pokaż mi jak wygląda to u ciebie.
Natomiast jak z poziomu menedżera jeszcze raz kliknąłem by aktualizować to co ściągnąłem to teraz u mnie wygląda menedżer jak na fotce.
Natomiast ta opcja:
Pokazuje mi że:kris74 pisze:Dobra, zrób tak. Sterowniki, które ściągnąłeś mają rozszerzenie exe, zamień je na zip, wejdź do katalogu i znajdziesz katalog o nazwie IDE, a w nim będą trzy katalogi, jeden z nich będzie zawierał sterowniki sata raid, spróbuj te sterowniki zainstalować za pomocą aktualizacji przez menadżer urządzeń.
System Windows ustalił że sterowniki dla tego urządzenia są aktualne.
W Xp przy aktualizacji sterowników przez menadżera urządzeń można wskazać z jakiego katalogu ma aktualizacji dokonać, w 7 nie wiem czy ma taką opcją, i może krzyczeć że sterownik mu nie pasuje, ale tym bym się tak do końca nie przejmował.
Jak widzę na zrzucie z hdd tune brak wpisu w jakim standardzie pracuje, a to znaczy że sterownik jest nie halo.
Jak widzę na zrzucie z hdd tune brak wpisu w jakim standardzie pracuje, a to znaczy że sterownik jest nie halo.
Win 7 też ma taką opcję, ale nie pozwala przejść dalej tylko kończy aktualizację.kris74 pisze:W Xp przy aktualizacji sterowników przez menadżera urządzeń można wskazać z jakiego katalogu ma aktualizacji dokonać, w 7 nie wiem czy ma taką opcją
Co do standardu to nie wiem. Najzwyczajniej tak mi się wyświetla i tyle.
EDYTA:
Zmieniłem stery i teraz wygląda to tak:
-
keruseykaryu
Może szukasz tego czego nie ma. Dysk nie wydala i o pełnej prędkości SATA2 możesz zapomnieć. Taki jego urok. Zresztą są jakieś mechaniczne dyski HDD co przekroczyły choć 250Mb/s...?
Przykład. Mój Samsung HD502HJ F3 SATA2 (podobno jedna z szybszych 500-tek). I co? Też niewiele więcej niż SATA1. A w porównaniu do poprzednika WD 320GB SATA2 czuć że szybciej śmiga.
Przykład. Mój Samsung HD502HJ F3 SATA2 (podobno jedna z szybszych 500-tek). I co? Też niewiele więcej niż SATA1. A w porównaniu do poprzednika WD 320GB SATA2 czuć że szybciej śmiga.