gajdan Nie ma czegoś takiego jak według mnie czy według ciebie. Te prawa dotyczą wszystkich, którzy chcą coś dobrze policzyć. To jest matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie.
10*10/10+10 = 100/10+10 = 10+10 = 20
Gdybyś chciał, żeby wyszło z tego 5 musiał byś to inaczej zapisać.
10*10/(10+10) = 100/20 = 5
Prośba o sprawdzenie zadania z elektryki (Technikum)
Zapis powinien wyglądać tak bez oznaczania rezystorów:
Rz=(R*R/R+R)+R+(R*R/R+R)
Oczywiście dodałem tutaj nawiasy dla przejrzystości zapisu bo to wyrażenie w nawiasie to ułamek.
A to j.polski i czytanie ze zrozumieniem .e-lektryk pisze:gajdan Nie ma czegoś takiego jak według mnie czy według ciebie. Te prawa dotyczą wszystkich, którzy chcą coś dobrze policzyć. To jest matematyka na poziomie szkoły podstawowej. Mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie.
10*10/10+10 = 100/10+10 = 10+10 = 20
Gdybyś chciał, żeby wyszło z tego 5 musiał byś to inaczej zapisać.
10*10/(10+10) = 100/20 = 5
ułamek wygląda tak
R*R+R*R+R
R+R R+R
To jest zapis w jednej linii, więc powinien być nawias, a nie w dwóch jak próbujesz to nieudolnie udowodnić. Z resztą wpisz oba wyrażenia w Google lub w arkuszu kalkulacyjnym i będziesz wiedział o co chodzi. 1/2 to też ułamek, tyle, że w tym przypadku zapis nie ma wpływu na wynik obliczeń.
Poprawny i przejrzysty zapis w jednej linii powinien wyglądać tak Rz=(R*R/(R+R))+R+(R*R/(R+R))
Poprawny i przejrzysty zapis w jednej linii powinien wyglądać tak Rz=(R*R/(R+R))+R+(R*R/(R+R))
To jest zadanie na poziomie szkoły podstawowej, przynajmniej kiedy ja do niej chodziłem, i kolega "e-lektryk" powyżej podał prawidłowy zapis. Można oczywiście zapisać przy pomocy ułamków tylko nic to nie zmieni. "jacek383" obliczając to zadanie po prostu znałeś wynik zanim zacząłeś liczyć, stąd twoje kłopoty na sprawdzianie. Gdyby rezystory miały różne wartości to byś się zastanowił i być może policzyłbyś prawidłowo. Na przyszłość w swoich obliczeniach nie zamieniaj licznika z mianownikiem, bo głupio to wygląda w technikum.