Oświetlenie LED
Oświetlenie LED
Witam, zmontowałem oświetlenie led na tych diodach http://www.lispol.com/p/1434/Ta%C5%9Bma ... 0(silikon) Mam 15cm (5cm x 3). 5m taśmy bierze 2A więc 15cm - 0,06A - Chyba dobrze? Dorobiłem zasilacz na LM317T w celu regulacji jasności. Jaki wziąć transformator na ile wat i na jakie natężenie? Wystarczy od zasilacza od anteny? Podłączyłem do takiego ale się grzeje.
Taki zasilacz antenowy ma z tego co pamiętam maksymalnie 100mA wydajności prądowej i 12V napięcia wyjściowego co daje około 1,2 wata. Czyli zdecydowanie za mało i dlatego zasilacz się grzeje i może ulec uszkodzeniu. Przy napięciu zasilającym diody 5V i 2A poboru prądu transformator powinien mieć teoretyczną moc 10W, ale uwzględniając straty i dając mały zapas mocy transformator taki powinien mieć moc około 12 - 15 watów. W przybliżeniu moc transformatora obliczysz ze wzoru P=I*U. Czyli P to moc poszukiwanego transformatora, U napięcie zasilające diody oraz I prąd pobierany przez diody. Oczywiście otrzymaną moc transformatora należy zwiększyć, ze względu na straty występujące w transformatorze oraz zapas mocy, który nie może być dobrany "na styk".
Faktycznie nie doczytałem, że chodzi o odcinek 15 cm, a dopiero odcinek 5 metrów taśmy pobiera 2A. Z zdjęcia tej taśmy dostępnego w linku wynika, że na trzy diody LED przypada jeden rezystor 150 omów. Więc przy napięciu 12V prąd wynosi 0,08A na trzy diody (około 26 mA na pojedynczą diodę). Czyli odcinek 15 cm taśmy liczy 9 diod LED co daje prąd około 0,24A. Otrzymujemy więc moc transformatora około 2,88W, co jest większą mocą niż transformatorek z zasilacza antenowego. Zresztą nie tylko moc transformatora jest ważna, ale także jego wydajność prądowa.
To chyba się nie tak liczy, ale proporcjonalnie powinno wyjść tak:
500 cm - 2A
15 cm - x
na krzyż!
500 pod x (mianownik)
15 i 2 do licznika
x = (15 * 2) / 500
x = 0,06A
Z resztą dane podawane przez sprzedawców czy producentów często mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Dla niektórych 1.2W rzeczywiste to 2.4W, czasami nawet więcej, więc nie sugerował bym się tym co tam napisali.
Kumpel kupił kiedyś 5 pasków LED, a na Allegro pisali, że jeden ma 200 mA, po zmierzeniu wszystkie miały nieco mniej niż 200 mA poboru prądu (podłączone równolegle).
Ile masz LED w tym "łańcuszku"? 15?
Ile rezystorów?
Jak masz 15 LED to powinno być (licząc 0.02A na każdy szereg) LED 0.1A (wartość może zawierać się w przedziale 0.05 - 0.1A)
12 LED 0.8A itd.
Najlepiej zmierzyć rzeczywisty pobór prądu i dopiero dobierać zasilacz czy transformator.
Nie ma sensu podłączać tych lampek pod transformator halogenowy, chyba, że jako dodatkowe źródło światła po wyprostowaniu i odfiltrowaniu, tyle, że biorąc pod uwagę spadek nie będziesz miał tam 12V tylko trochę mniej, więc diody nie będą świeciły z pełną mocą. Jak chcesz użyć LM317 to przynajmniej 15V AC powinien mieć taki transformator. Bywa, że niektóre transformatory czy zasilacze źle reagują na takie obciążenie, jak diody i w sumie prawie pracują na biegu jałowym a mimo to się mocno grzeją, dla czego tak jest nie wiem, z innym obciążeniem działały normalnie, z diodami jedne się męczyły, a inne dawały radę. Swoją drogą Twój transformator mógł być przeciążony.
500 cm - 2A
15 cm - x
na krzyż!
500 pod x (mianownik)
15 i 2 do licznika
x = (15 * 2) / 500
x = 0,06A
Z resztą dane podawane przez sprzedawców czy producentów często mają niewiele wspólnego z rzeczywistością. Dla niektórych 1.2W rzeczywiste to 2.4W, czasami nawet więcej, więc nie sugerował bym się tym co tam napisali.
Kumpel kupił kiedyś 5 pasków LED, a na Allegro pisali, że jeden ma 200 mA, po zmierzeniu wszystkie miały nieco mniej niż 200 mA poboru prądu (podłączone równolegle).
Ile masz LED w tym "łańcuszku"? 15?
Ile rezystorów?
Jak masz 15 LED to powinno być (licząc 0.02A na każdy szereg) LED 0.1A (wartość może zawierać się w przedziale 0.05 - 0.1A)
12 LED 0.8A itd.
Najlepiej zmierzyć rzeczywisty pobór prądu i dopiero dobierać zasilacz czy transformator.
Nie ma sensu podłączać tych lampek pod transformator halogenowy, chyba, że jako dodatkowe źródło światła po wyprostowaniu i odfiltrowaniu, tyle, że biorąc pod uwagę spadek nie będziesz miał tam 12V tylko trochę mniej, więc diody nie będą świeciły z pełną mocą. Jak chcesz użyć LM317 to przynajmniej 15V AC powinien mieć taki transformator. Bywa, że niektóre transformatory czy zasilacze źle reagują na takie obciążenie, jak diody i w sumie prawie pracują na biegu jałowym a mimo to się mocno grzeją, dla czego tak jest nie wiem, z innym obciążeniem działały normalnie, z diodami jedne się męczyły, a inne dawały radę. Swoją drogą Twój transformator mógł być przeciążony.
Z pierwszego postu wynika, że masz 3 grupy po 3 led (razem 9 led). W każdej grupie jest rezystor ograniczający prąd poniżej 20mA. Więc 3 grupy pobierają prąd nie większy niż 3x20mA=60mA. Przy 12V zasilania moc pobierana przez diody to 0.72W, czyli twoje obliczenia są poprawne. Powinien tu wystarczyć transformator o mocy 1VA.
Do takiego obciążenia? 20W transformator to zdecydowanie za dużo. Rozgrzewa się do 40°C gdy jest wyłączany po stronie wtórnej. U Ciebie pracował by prawie tak samo jak na biegu jałowym czyli generował by straty w postaci ciepła, które mogły by przewyższyć oddawany prąd. Poza tym napięcie mają 10.5, albo 11.5V AC o ile dobrze pamiętam (nie wszystkie) i po wyprostowaniu i stabilizacji będziesz miał kolejny spadek, więc jak będzie 9.0 do 10.0V na wyjściu to będzie dobrze. Moim zdaniem zastosowanie takiego transformatora do zasilania 9 LED jest złym rozwiązaniem, a straty przewyższają zyski. Proponował bym coś mniejszego między 200, a 500 mA chyba, że masz zamiar rozbudowywać tą instalację. Wtedy najlepszy byłby zasilacz impulsowy. W zależności od ilości LED musiał byś dobrać jego parametry. Jeśli masz zamiar dodać kolejne moduły za jakiś czas to na początek 1A powinien wystarczyć w zupełności. Wiem, że zasilacze impulsowe są dość drogie, ale taki zasilacz wtyczkowy można kupić już za około 25 do 30 zł, a do zasilania LED na pewno będzie nadawał się bardziej niż modyfikacja zasilacza od halogenów.
Transformator ma mieć zapas czy nie? Jeżeli nie to 14V / 0.25A w zupełności wystarczy. Teoretycznie powinien wystarczyć nawet 14V / 0.1A
Jeżeli ma być na styk to nawet TSZZ 3/009MP powinien dać radę - 15V 0.19A. Do tego bezpiecznik na wejściu, mostek prostowniczy 1A, kilka kondensatorów i LM7812.
Z płytką wyjdzie prawie tyle co kupny, więc nie wiem czy to się opłaca. Za te pieniądze można mieć impulsowy o wyższej sprawności, chyba, że chcesz go zbudować ze "złomu".
Jeżeli ma być na styk to nawet TSZZ 3/009MP powinien dać radę - 15V 0.19A. Do tego bezpiecznik na wejściu, mostek prostowniczy 1A, kilka kondensatorów i LM7812.
Z płytką wyjdzie prawie tyle co kupny, więc nie wiem czy to się opłaca. Za te pieniądze można mieć impulsowy o wyższej sprawności, chyba, że chcesz go zbudować ze "złomu".
Regulację jasności świecenia proponuję zrobić w nieco inny sposób.
Do tego celu najlepiej będzie się nadawał regulator PWM (Pulse-width modulation czyli Modulacja szerokości impulsów). Układ jest dość prosty więc można go wykonać nawet na płytce uniwersalnej.

Sposób podłączenia LED jest pokazany na schemacie. 9 LED do oświetlania czegokolwiek to jednak trochę mało, więc może jednak warto kupić zasilacz impulsowy i dorobić do niego regulację PWM?
Do tego celu najlepiej będzie się nadawał regulator PWM (Pulse-width modulation czyli Modulacja szerokości impulsów). Układ jest dość prosty więc można go wykonać nawet na płytce uniwersalnej.

Sposób podłączenia LED jest pokazany na schemacie. 9 LED do oświetlania czegokolwiek to jednak trochę mało, więc może jednak warto kupić zasilacz impulsowy i dorobić do niego regulację PWM?