Termistor 2,5k - jak zrobić

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
szczwany
-

Termistor 2,5k - jak zrobić

Post autor: szczwany » 23 gru 2011, 16:20

Tak jak w temacie potrzebuje zrobić termistor 2,5k. Ma on służyć jako miernik temperatury w aucie. Próbowałem już kilku sposobów jak łączenie równoległe 2 termistorów 5k czy podszlifowanie termistora 2,2k, ale nic to nie dało gdyż i tak są przekłamania co do temperatury.
A oto jak powinna wyglądać rezystencja w danych temperaturach:
Załączniki
post-1-1231507775_thumb.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 23 gru 2011, 22:04

Termistor to element elektroniczny i się go w warunkach domowych nie wykonuje. Jest to po prostu czujnik temperatury. Jeśli natomiast chodzi o termostat to można go wykonać w warunkach domowych i czujnikiem temperatury może być termistor. Może być to też dioda półprzewodnikowa jak np. 1N4148. Dopiero do tego czujnika temperatury należy zbudować odpowiedni układ który przy określonej temperaturze załączy lub wyłączy określone urządzenie, np. wentylator chłodnicy samochodu, wentylator ogrzewania samochodu, itp. Sam termistor bez odpowiedniego układu elektronicznego nie wystarczy.

szczwany
-

Post autor: szczwany » 24 gru 2011, 9:47

A więc kolego jest tak, gdyż nie sprecyzowałem w poprzednim poście.
Układ elektroniczny do czujnika temperatury zewnętrznej już istnieje tylko renault doprowadziło kable do wiązki od drzwi, dalej trzeba poprowadzić samemu a rezystencja w podanym układzie wygląda tak jak podałem powyżej.
Problem stanowi termistor 2,5k (przy 25*C) gdyż standardowo w sklepie takiego się nie dostanie, a oryginalny czujnik w ASO kosztuje ok 250zł.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 24 gru 2011, 10:31

ODPOWIEDZ