Prezentowany przeze mnie schemat elektroniczny rowerowego światła postojowego, jest dobrym uzupełnieniem standardowej instalacji świetlnej, zasilanej z dynama rowerowego. Zwiększa to bezpieczeństwo rowerzysty w czasie postoju, na przykład: na skrzyżowaniu ulic, lub w innych okolicznościach wymuszających zatrzymanie. Urządzenie posiada funkcje sygnalizacji świetlnej około trzech minut po każdorazowej jeździe i sygnalizację w początkowych chwilach po włączeniu się do ruchu. Docelowo, układ budowałem z myślą wykorzystania z przodu roweru, dlatego zdecydowałem się na światło pulsujące, jako pewien kompromis między światłem ciągłym a migającym, które to migające, dozwolone jest w Polsce z tyłu roweru, a które wespół z pulsującym zwraca na siebie uwagę innych uczestników ruchu, mówiąc "Uwaga!? Zachowaj ostrożność". Oczywiście nie stoi nic na przeszkodzie by wykorzystać układ z tyłu roweru.
Jest to moja propozycja, także do dalszych inspiracji. Oczywiście, zmontowałem i sprawdziłem - w praktyce działa poprawnie. Jest to konstrukcja, przystosowana do moich podstawowych założeń. Mianowicie, preferuję oświetlenie na dynamo-piastę: z przodu żarówkowe o mocy trzech Wat, a z tyłu diodowe. Poza tym, dla mnie podstawowym źródłem zasilania jest wyłącznie dynamo piasta, a jeśli awaryjne to tylko światło, które zresztą mam przy rowerze z przodu, własnej konstrukcji, włącza się automatycznie w czasie jazdy gdy "spali" się żarówka, abym mógł bezpiecznie wrócić do domu i wymienić żarówkę na nową. W mojej miejscowości nie kupię przedniej lampy z funkcją światła postojowego taką, którą do tyłu rowera bez problemu kupiłem. Postanowiłem wtedy zaprojektować i podzielić się z Wami schematem ideowym światła postojowego, narysowanym ręcznie rys.1.
Wracając do schematu światła postojowego. Jeśli "Co tu nie gra" lub "Jak to działa"
R1 - 10k
R2, R3 - 22k
R4 - 420R dobrać (prąd diody LED)
R5 - 47k
R6 - 1M
R7 - 1k
R8 - 15k
R9 - 3,3M
R10 - 100R
R11 - 1,5k
R12 - 47k
R13 - 15k (10k...15k)
D1 - biała super jasna dioda LED.
D2 - czerwona migająca dioda LED
D3 - 1N4002
D4, D6 -1N5819 (Schotkiego).
D5 - dioda zenera 12V/1W (BZV85C12).
IC1 - ICM7555 (w wersji CMOS).
T1 - BC557C
T2, T4 - BC547B
T3 - BC557B
C1, C3 - 100nF/16V
C2 - 1uF/16V
C4 - 470uF/16V
C5 - 47uF/16V
Akumulator(-ry) lub bateria(-e) i sprawny rower.