Łącznie uzwojeń transformatora - przełącznik

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Łącznie uzwojeń transformatora - przełącznik

Post autor: Amugilap » 24 lis 2011, 14:46

Jakim przełącznikiem zrealizowąć przełączenia widoczne na schemacie w załaczniku (przepraszam co wrazliwszych za wykonanie to mialy byc mostki prostownicze i transfrmator :))
czyli w wersji 3 pozycyjnej:

stan1 zwarte A1-B1
stan2 zwarte A1-B1 A2-B2 A3-B3
stan3 zwarte A1-A2 A3-B3

ewentualnie 2 pozycyjny zmieniajacy stany2 i 3

Mógł bym prosić o ewentualny link do własciwego przełacznika w sklepie avt lub ebay?

W dwu amperowym zasilaczu przełacznik powinien miec ze 3 A tak?
Czy zmiany stanu na pracującym zasilaczu nie będą szkodliwe?
Załączniki
przelacznik.PNG

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 lis 2011, 15:36

To ma być podwójny zasilacz z możliwością przełączenia w tryb symetryczny, względem masy? Jeśli tak to można wykonać to dużo prościej zwykłym pojedynczym przełącznikiem. Przykład na obrazku poniżej.
Załączniki
zasilacz.png
zasilacz.png (2.77 KiB) Przejrzano 12390 razy

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 24 lis 2011, 16:07

Dzięki zastanwiałem sie na dołożeniem funkcjonalności zasilacza symetrycznego ale sie troche pogubilem, chodziło mi przede wszystkim o tryby pracy 1*15V 2Aczyli jedno uzwojenie wtórne pracuje drugie wylaczone 2*15V po 2A czyli oba pracują i 1*30V 2Agdy uzwojenia wtorne sa polaczone w szereg w celu uzyskania wyzszego napiecia. Czytalem ze równolegle nie powinno się łaczyc bo myslalem jeszcze zeby dodac 1*15V 4A. Czekam na kolejne sugestie i dzięki z góry. :)

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 25 lis 2011, 2:20

Amugilap pisze:Dzięki zastanwiałem sie na dołożeniem funkcjonalności zasilacza symetrycznego ale sie troche pogubilem, chodziło mi przede wszystkim o tryby pracy 1*15V 2Aczyli jedno uzwojenie wtórne pracuje drugie wylaczone 2*15V po 2A czyli oba pracują i 1*30V 2Agdy uzwojenia wtorne sa polaczone w szereg w celu uzyskania wyzszego napiecia. Czytalem ze równolegle nie powinno się łaczyc bo myslalem jeszcze zeby dodac 1*15V 4A. Czekam na kolejne sugestie i dzięki z góry. :)
Równolegle teoretycznie też można (wtedy zwiększy się prąd, nie napięcie), ale nie jest to najlepsze rozwiązanie. Generalnie zasady są podobne jak przy łączeniu baterii lub akumulatorów.

Obrazek

Nie wiem po co Ci przełącznik skoro można to zrobić w taki sposób jak na rysunku.

Obrazek

Wtedy między + i - masz 30V / 2A, między GND a + lub - masz 15V / 2A. AC1 i AC2 reprezentują pierwsze uzwojenie wtórne transformatora 2 x 15V / 2A, a AC3 i AC4 drugie uzwojenie wtórne. Jak chcesz wyłączać uzwojenie wtórne? Słyszałeś o biegu jałowym transformatora?

http://home.agh.edu.pl/~slawomir/index. ... tresc---g3

Oczywiście w części między mostkami a wyjściem możesz wstawić swój układ. Schematów jest pełno. Jedne lepsze, a inne gorsze. Tylko podstawowa zasada się nie zmienia, więc porównaj sobie oba schematy jeśli jeszcze nie wiesz o co chodzi.

Obrazek

Ten układ ma zaznaczony wyłącznik i bezpiecznik po stronie pierwotnej i każdy zasilacz powinien być wyposażony w taki wyłącznik i zabezpieczenie nadprądowe właśnie po stronie pierwotnej.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 25 lis 2011, 2:54

Bardzo mi rozjaśniłeś temat dzięki, bo troche się w tym zamotałem, o biegu jałowym jeszcze nie słyszałem ale chętnie poczytam w linku. A jak przedstawiony przez Ciebie schemat ma sie do LM723 bo takimi czipami dysponuje.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 25 lis 2011, 7:18

Bardzo mi rozjaśniłeś temat dzięki, bo troche się w tym zamotałem, o biegu jałowym jeszcze nie słyszałem ale chętnie poczytam w linku. A jak przedstawiony przez Ciebie schemat ma sie do LM723 bo takimi czipami dysponuje.
Bezpiecznik mam wbudowany we wtyczke jak na rysunku wiec ten problem z głowy, jaki dla zasilacza 2A ? 2A czy 3A?
Załączniki
wtyczka.jpg

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 25 lis 2011, 8:07

Dość dawno temu zbudowałem podwójny zasilacz 0-30V, 2A na LM723 i nie było żadnych problemów z łączeniem ich przełącznikiem szeregowo na nakres 0-60V. Równolegle nie próbowałem łączyć tego zasilacza.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 25 lis 2011, 13:42

I dało sie w tym zasilaczu na jednym kanale uzyskać np +5V a na drugim +2 bo opcja którą zaproponował e-lektry daje możliwośc uzyskania na uzyskania względem masy na jednym kanale tylko dodatnich a na drugim ujemnych.
Wstępnie rozrysowałem sobie schemat mojego zasilacza i wyglada tak:
Obrazek
Teraz gdy dorobie bliźniaczą płyke i połacze przełacznikiem +jednego mostka głownego transformatora z - mostka na drugiej płytce to otrzymam zamierzony rezultat tzn 2*15V lub po przełaczeniu 1*30? Czy takie rozwiązanie ma sens?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 25 lis 2011, 17:29

Tak, była możliwa osobna regulacja napięcia w każdym z kanałów. Napięcia te były dostępne względem masy lub też można było korzystać z sumy tych napięć.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 25 lis 2011, 22:58

Własnie cos takiego chciał bym zmontowac, masz gdzies moze schemat tego ustrojstwa?

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 25 lis 2011, 23:11

No a jak byś wstawił taki przełącznik gdybyś zamiast zasilacza miał dwie baterie ??

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 26 lis 2011, 0:34

Z bateriami sprawa prosta ale wątpliwości moje zasiane zostały przez nastepujące kwestie:
- sadziłem że przełączeń należy dokonywać łącząc odpowiednio uzwojenia transformatora a nie łacząc juz wyprostowane napięcia w szeregi jak zwykle baterie
- ujemna część zasilacza nie jest kopia dodatniej połówki zasilacza tylko ma negatywny odpowiednik regulatora napięcia czy tez tranzystora wykonawczego, po co skoro mozna połączyć dwa mostki + z - punkt połaczenia przyjąc za mase i bedziemy mieli względem niego + i - 15V jak to bylo narysowane na przykładzie z bateriami e-lektryka
Czym się róznią sytuacje:
1.uzwojenia wtórne połączone szeregowo i wyrowadzone na mostek
2.uzwojenia wtórne wyprowadzone na dwa mostki które potem zostają połączone + z -

Jak się powinno robic? :shock:

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 29 lis 2011, 0:23

Pytania ciagle otwarte, jak żyć...tzn łączyć? ;)
Krzysiekk czy mógł byś na szybko nakreślić schemat ideowy twojego zasilacza tzn takiego który z lm723 dawał 2 oddzielne napięcia dodatnie, sumę napiec oraz napiecia symetryczne bo mi wychodzi że musiał bym robić 3 płytki, na dwóch chyba ciężko połączyc te 3 funkcje

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 29 lis 2011, 2:27

Wiesz w ogóle czym jest SEM, różnica potencjałów. Różnice te się sumują. Między 0V a +15V masz różnicę 15V i takie napięcie na wyjściu, to samo jest z -15V między 0 i -15V masz różnicę 15V czyli na wyjściu 15V różnicy, między +15V i -15V masz 2 x 15V czyli razem 30V różnicy potencjałów. W sumie to już nie wiem jaki ty chcesz zbudować zasilacz, bo chyba sam tego nie wiesz, ale najlepszy będzie taki jak pokazałem. Po elektrotechnice nie mówi się już napięcie - mówi się SEM.

Swoją drogą to bezpiecznik dobierasz według VA zasilacza, a nie według prądu występującego na uzwojeniu wtórnym (uwzględnij też wytrzymałość wtyczek i przewodów - powinny być dobrane tak, żeby prąd maksymalny pobierany przez zasilany układ nie przekraczał prądu maksymalnego wtyczek lub przewodów - chodzi o prąd znamionowy - informacja umieszczona jest na wtyczkach i przewodach - najlepiej, żeby ich prąd znamionowy był wyższy - im więcej tym lepiej). Interesuje Cię prąd na wejściu a nie na wyjściu. Na wyjściu wystarczającym zabezpieczeniem jest odpowiednio dobrany mostek prostowniczy. Jony130 powinien mieć wzór, jak nie to znajdziesz go w którymś moim temacie odnoście wzmacniacza audio.

Ilość płytek nie powinna wpływać na funkcjonalność układu. Jak chcesz zbudować wzmacniacz audio to musisz liczyć 2 płytki na kanały lewy i prawy, płytkę na regulację i płytkę na zasilacz czyli razem 4 płytki. Równie dobrze można to wszystko wrzucić na jedną płytkę. Z resztą tak na dobrą sprawę to chyba sam za bardzo nie wiesz o co Ci chodzi.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 29 lis 2011, 3:21

Okej wszysko jasne powiedz mi jeszcze jak na zasilaczu zbudowanym wg Twojego schematu uzyskać na jednym wyjsciu np +3V a na drugim +12V wzgledem masy, czy się da wystarczy mi odpowiedz tak lub nie.
Dla transformatora 48VA 2*12VAC bezpiecznik 4-5A?

ODPOWIEDZ