Radio samochodowe J&P 690 - nie działa prawy głośnik

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
MisUszatek
-

Radio samochodowe J&P 690 - nie działa prawy głośnik

Post autor: MisUszatek » 23 lis 2011, 22:45

W radioodtwarzaczu J&P 690 widocznym na poniższych zdjęciach nie działa prawy głośnik (Front Right).
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Oto co zrobiłem:
1. Sprawdziłem głośnik podpinając go w miejsce lewego - działa
2. Sprawdziłem przewody - wyglądają na "fabryczne", powinny być OK
3. Sprawdziłem woltomierzem napięcie na wyjściu Front Right - 0V.
4. Sprawdziłem woltomierzem napięcie na wyjściu Front Left - około 50 mV.

Przypuszczalnie problemem może być końcówka mocy. Gdzie ją znajdę? Jeśli trzeba, to mogę go jeszcze porozkręcać lub zrobić dokładniejsze zdjęcia (np. bardziej z bliska).
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 23:37 przez MisUszatek, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 24 lis 2011, 16:13

Przedostatnie zdjęcie.
Końcówki mocy prawdopodobnie siedzą na radiatorze wystającym po lewej stronie, z tego zdjęcia wynika też że końcówki są dwie.

Zanim zaczniesz grzebać sprawdź czy masz dźwięk na wyjściu na wzmacniacz (na naklejce opisane RCA OUT) (brak dźwięku tam oznacza sprawną końcówkę i popsute coś wcześniej) oraz czy na wyjściach rear left/right jest coś (to radio powinno mieć wyjście na 4 kanały, ty wspominasz o dwóch).

MisUszatek
-

Post autor: MisUszatek » 28 lis 2011, 21:47

Ertew pisze:Końcówki mocy prawdopodobnie siedzą na radiatorze wystającym po lewej stronie, z tego zdjęcia wynika też że końcówki są dwie.
Tak, są dwie. Dwa scalaki. Tak to wygląda:
ObrazekObrazekObrazek
Ertew pisze:oraz czy na wyjściach rear left/right jest coś (to radio powinno mieć wyjście na 4 kanały, ty wspominasz o dwóch).
Wspominam o dwóch, ponieważ dwa są używane. Faktycznie, jak piszesz, są cztery.
Ertew pisze:Zanim zaczniesz grzebać sprawdź czy masz dźwięk na wyjściu na wzmacniacz (na naklejce opisane RCA OUT) (brak dźwięku tam oznacza sprawną końcówkę i popsute coś wcześniej)
Gdzie znajdę wyjście RCA OUT?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 28 lis 2011, 22:26

MisUszatek pisze:Tak, są dwie. Dwa scalaki. Tak to wygląda:
To mi wygląda na TDA1554Q albo jego pochodną.
Znajdź aplikację, odszukaj gdzie są wyjścia na głośniki. Pomierz czy na wyjściach jest połowa zasilania jak radio jest włączone i masz minimum głośności.
Jak któraś nie będzie miała to ten scalony do wymiany.
Przy czym jeszcze jedno masz zmierzyć czy na obu kościach na nodze STBY jest napięcie jak radio jest włączone. Jak jest w obu to poprzedni pomiar daje pewność. Jak nie ma to trzeba szukać czegoś w około, bo wtedy nic nie masz prawa usłyszeć bo końcówka jest w stanie uśpienia.

MisUszatek
-

Post autor: MisUszatek » 01 gru 2011, 23:30

keruseykaryu pisze:To mi wygląda na TDA1554Q albo jego pochodną.
Znajdź aplikację, odszukaj gdzie są wyjścia na głośniki. Pomierz czy na wyjściach jest połowa zasilania jak radio jest włączone i masz minimum głośności.
Jak któraś nie będzie miała to ten scalony do wymiany.
Jest to TDA8560Q. Mam prośbę: które nóżki mam sprawdzić? Rozpiskę znalazłem na 4-ej stronie specyfikacji:
Obrazek

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 02 gru 2011, 6:25

Wyjścia są na 4, 6, 9, 7. A noga MODE (11) to miękki włącznik.

MisUszatek
-

Post autor: MisUszatek » 03 gru 2011, 0:12

Okazuje się, że przyczyną nie była końcówka mocy, ale gniazdo znajdujące się na tylnej części obudowy, do którego podpinam wtyczki. Po odchyleniu tego gniazda prawy głośnik zaczął działać. Jest ono wlutowane w płytkę. Coś tam nie gra ze stykami. Oznaczyłem je na zdjęciach.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 03 gru 2011, 13:26

RCA-OUT znajdziesz w gniazdku C, wszystko jest opisane na naklejce

Skoro problem z głośnikiem leży w gniazdku, to trzeba poprawić luty.
Jeśli dobrze widzę to masz problem z popękanymi (zimnymi) lutami. Dobrze nagrzej lutownicę i kolejno podgrzej każdy pin, tak żeby cyna się rozpuściła i ponownie połączyła pin z miedzią na płytce.
Jeśli problem leży w popękanych lub urwanych ścieżkach, to będzie większy problem, bo trzeba by odtworzyć kawałki ścieżek.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 04 gru 2011, 0:09

Typowa usterka. Niestety często uszkodzenie jest na tym kawałku płytki za gniazdem.

MisUszatek
-

Post autor: MisUszatek » 04 gru 2011, 16:39

Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem został rozwiązany, usterka usunięta.

ODPOWIEDZ