odwieczny problem

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 11 sie 2005, 11:04

czułbym się obnażony na miejscu tego HYUNDAI'a (sesja że hoho) :D ,

czy czasami ten układzik to nie LA5311M , jesli tak to jest juz jakis punkt zaczepienia 8-GND, 1-VCC, poszukaj na wyprowadzeniach, podswietlenie to chyba folia - może sie rozświetli :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sie 2005, 11:21

ha, nawiązując do tego co timi napisał...
na ichniej stronce http://www.hylcd.com/english/products/p ... egory=0200
jest coś nieco podobnego: http://www.hylcd.com/product_images/P000000021_2.gif
(jedyne podobne to 20 pinów :?)
może jak Ci się uda zidentyfikować GND, zasilana, etc to jakoś go 'oswoisz'?

co do sesji, wiesz timi, jak się nie uda tego modułu odpalić, to następna sesja
może być w rodzaju drastyczne sceny usunięte :wink:

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 11 sie 2005, 11:29

tasza pisze:może jak Ci się uda zidentyfikować GND, zasilana, etc to jakoś go 'oswoisz'?
Zdaję sobie sprawę, że to dość "lamerskie" pytanie, ale graficzne lcd też maja podobne sterowanie i napięcia jak alfanumeryczne? O ile dobrzez pamiętam, tam trzeba było podpiąć do Vcc kontrast, etc.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sie 2005, 11:44

no i tu powstaje zagadnienie - co producent to obyczaj :?
co do sterowania - zależy jaki chip manipuluje matrycą, sposób komunikacji
może być w różnych modelach taki sam, ale różny pinout (dlaczego? a bo tak!),
lcd 'znakowe' są w miarę ustandaryzowane, graficzne - jak kto chce,
jedne mają własny RAM na obraz, inne nie, od tego zależy sposób 'karmienia' displaya danymi...
co do kontrastu, tak, z reguły trzeba podać napięcie polaryzujące,
jak jest dodatnie (w granicach 0..5 V), to pół biedy, niczego nie spalisz,
jak ujemne lepiej w ciemno nie podłączać...
kurcze, koszmarne są takie zagadki...
ktoś robi moduł a dokumentacji ani widu, tak ciężko pdf-a na sieć wrzucić?
ech...

ps.
zobacz sobie docka do jednego z Sharpów...
http://www.allelectronics.com/spec/LCD-61.pdf
zwróć uwagę jakie ma linie sterujące :shock: to jest matryca pasywna, bez sterownika...

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 11 sie 2005, 11:54

tasza pisze:ktoś robi moduł a dokumentacji ani widu, tak ciężko pdf-a na sieć wrzucić?
ech...
mnie też to trochę niepokoi...Dobrze, że chociaż są jakieś sensowne narzędzia do sterowania:).

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 11 sie 2005, 12:55

podącz wg. rysunku który podesłała tasza, piny: 1,2,3 - zasilanie, ścieżki zdają się to potwierdzać,

zdejmnij metalową osłone na wyświetlacz i odchyl go delikatnie ( o ile nie jest na gumkach :) ) może pod nim są jakieś opisy

refleksja :roll: :
ktoś robi moduł a dokumentacji ani widu, tak ciężko pdf-a na sieć wrzucić?
wg. mnie taka jest polityka firm, tych modułów raczej nie kupi sie u kowalskiego w sklepiku, robione są w tysiacach na zamówienie dla konkretnego odbiorcy (przewaznie producenta jakiegoś urządzenia)...

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sie 2005, 13:02

:arrow: timi
niestety, a myślisz że te moje elaboraty o VFD to skąd się wzięły?
wyciąg 'szkiełko' z pierwszego z brzegu magentowidu/wieży i poszukaj docka w sieci...
z reguły null pointer exception, tyle że z lampą vfd, nawet najbardziej
powydziwianą sobie w końcu jakoś poradzisz, a z LCD (szczególnie graficznym)
to już niekoniecznie...
:arrow: pawel_pz
może zrób tak jak timi radzi, tylko się ze dwa razy zastanów co do czego podpinasz...

[12-08-2005]
:arrow: pawel_pz
Hyundai się odezwał :shock: chyba wywołałam małą panikę prosząc o dokumentację do tego modułu...,
teraz jestem na CC/DW wszystkich meili jakie tam krążą - oni.....
tego szukają :shock: uff....

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Post autor: 81575 » 30 sie 2005, 21:31

pawel_pz pisze:wprawdzie zajęło mi to trochę czasu, ale już mam wszystkie dane z wyświetlacza [miałem niewielki problem z zalogowanie;(] - oto, jak podpisany jest wyświetlacz: HB 12652NG-EWF-01

P.S - Wyświetlacz wyciągnąłem z czytnika kodów kreskowych. Mają takie w hipermarketach, to są takie przenośne czytniki, które wykorzystuje się do sprawdzania, czy ceny towarów na półkach są zgodne z ich bazą. Wyświetlacz jest prawdobodobnie graficzny (ma około 20 pinów, nie tak jak "zwykłe", alfanumeryczne.

P.S II - Oczywiście fotkę i pozostałe dane wrzucę na forum jutro.
Duże hipermarkety zazwyczaj kożystają z usług firm elektronicznych to tak jak niemcy dużą część elementów elektronicznych głównie LCD są robione na specjalne zamówienie i żucenie e-maila dotycząca jakiegoś dziwoląga powoduje panikę że ktoś coś rozgryza z ich zasobów

A ten LCD typu KB12625-B bardziej jest podobny do HT11505 też ma trzy kontrolery matrycy chyba 128/64 linii ma 20 pinów a na załączonych fotkach "pawel_pz" jest chyba 21pinów można sprubować policzyć matrycę tylko trzeba mocne szkło np. X10 zum optik. może będzie widać piksele
Pozdrawiam

P.S. a może lepiej nie bawić się chińskim badziewiem????????????
tylko brać produkty znanych firm też mają dużo tanich końsówek (nie mylić z reklamą firm)!!!!! :idea: :lol: :lol:

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 31 sie 2005, 10:54

Duże hipermarkety zazwyczaj kożystają z usług firm elektronicznych to tak jak niemcy dużą część elementów elektronicznych głównie LCD są robione na specjalne zamówienie i żucenie e-maila dotycząca jakiegoś dziwoląga powoduje panikę że ktoś coś rozgryza z ich zasobów

A ten LCD typu KB12625-B bardziej jest podobny do HT11505 też ma trzy kontrolery matrycy chyba 128/64 linii ma 20 pinów a na załączonych fotkach "pawel_pz" jest chyba 21pinów można sprubować policzyć matrycę tylko trzeba mocne szkło np. X10 zum optik. może będzie widać piksele
Pozdrawiam

P.S. a może lepiej nie bawić się chińskim badziewiem????????????
tylko brać produkty znanych firm też mają dużo tanich końsówek (nie mylić z reklamą firm)!!!!! :idea: :lol: :lol:
Nie, no oczywiście, można kupić na Allegro graficzny za ponad stówe i nie ma z nim żadnego kłopotu, bo jest standardowy. Moje pytanie było w ramach "odkrycia ciekawostki". Gdybym przyjął, że lepiej kupić jakąś "końcówkę" to w sumie wyszedłbym na tym cienko. A tak to wiem juz trochę więcej. Jednym słowem, jestem za chińszczyzną! W dużych ilościach oczywiście szkodzi ;)

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Post autor: 81575 » 31 sie 2005, 20:10

Nie, no oczywiście, można kupić na Allegro graficzny za ponad stówe i nie ma z nim żadnego kłopotu, bo jest standardowy. Moje pytanie było w ramach "odkrycia ciekawostki". Gdybym przyjął, że lepiej kupić jakąś "końcówkę" to w sumie wyszedłbym na tym cienko. A tak to wiem juz trochę więcej. Jednym słowem, jestem za chińszczyzną! W dużych ilościach oczywiście szkodzi Wink

Rozumię dokładnie tylko właśnie te końcówki są większości dokładnymi odpowiednikami nietypowych układów i większości są tylko zmieniane niektóre oznaczenia bo kontrachenci zmieniają daną serie lub wprowadzają jakieś dodatkowe zmiany głównie z powodu hakerów ale to oni głownie powodują to że produkty które powinny być powszechnie dostępne są blokowane a ja sam tego nielubię bo też muszę dużo kombinować aby zastąpić jakiś głupkowaty układ elepśtronicznych chmmmmm :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Pozdrawiam!!!! :wink:

a co do pikseli widać coś??? czy da się policzyć!!!

mariuz
-

Post autor: mariuz » 03 wrz 2005, 15:04

http://www.eio.com/public/lcd.2001/1106.html
z tego wynika, że:
:arrow: wyświetlacz ma około 120x60pikseli (graficzny)
:arrow: piny 19 i 20 odpowiadają za podświetlenie
:arrow: ludzie szukają tego już od 4 lat i chyba bezskutecznie :(

Wierzę, że Wam to się uda :D :D

Awatar użytkownika
81575
-
Kontakt:

Post autor: 81575 » 03 wrz 2005, 21:43

Strona z wyświetlaczami LCD dużo opisów i danych technicznych

http://dataimagelcd.com/product/gm/gm.htm
http://www.lcd-module.de/deu/dbl/dbl.htm#Software

Z opisu wychodzi że jest bez generatora znaków 120/64pikselki
wydaje mi się że drugi adres jestnajlepszy ale decyzja nie należy do mnie??? :mrgreen:
nawet mają soft i konkretne przykłady :!:
Pozdrawiam!!!! :wink: :idea:

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 08 paź 2005, 14:15

Witam
Tak dolaczajac sie do tematu: mam pare wyswietlaczy Sharp'a LM32K102 i mysle ze kiedys moglbym je do czegos wykozystac :) Wiec jesli ktos cos znajdzie, bede wdzieczny

ODPOWIEDZ