Atmega32 + stk200/300 błąd podczas programowania

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
maxxxior
Użytkownik

Atmega32 + stk200/300 błąd podczas programowania

Post autor: maxxxior » 18 lis 2011, 16:43

Witam, posiadam programator wbudowany w zestaw uruchomieniowy. Jest to stk200/300, oczywiście pod port LPT. Do procesora podłączyłem odpowiednio MISO,MOSI,SCK,RESET,VCC i GND. Napisałem program w WinAVR skompilował się ładnie, i chciałem go wgrać przez WinAVR ale wyskoczył jakiś błąd o LPT1... Więc chciałem go wgrać do atmegi za pomocą ISP Programmer (Dybkowskiego), w nim jak wciskam read sygnature to normalnie go widzi. Jak wciskam Programm Flash to wyskakuje błąd "Write error at adress 00000000 byte written: 0C byte read:FF"

Co jest nie tak? Pomocy

OK, już działa (sam nie wiem jak) tzn jest pasek postępu programowania procka, ale nic sie nie dzieje. :mad: Nawet najprostszy programik zapalający diode. :mad:

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dondu » 20 lis 2011, 18:44

Wrzuć jakieś zdjęcie tego zestawu.

maxxxior
Użytkownik

Post autor: maxxxior » 23 lis 2011, 15:18

zdjęć w necie nie mogę znaleźć, to jest dość żadko spotykana płytka... mogę powiedzieć co mam podłączone i pod jakie piny do Atmegi. Atmega działa na 100% bo dałem ją kumplowi i u niego dziala. więc tak:
VCC - pin10
GND - pin11
RESET - pin9
GND - pin31
VCC - pin30

kwarc zewnętrzny MUSZĘ podpinac? mogę chyba programować na wewnętrznym oscylatorze co nie?
Mi się wydaj że coś jest nie tak z Fuse-bitami... Moglibyście mi powiedzieć jak mam ustawić te Fuse-bity?? Program wgrywam Dybkowskim.
Jeszcze wkleję może program dla pewności:

#include<avr/io.h>
#include<util/delay.h>

int main(void)
{
DDRC=0xFF;

PORTC=0xAA;
while(1);
}

Awatar użytkownika
dondu
Użytkownik