Wojtek pisze:e-lektryk pisze:Z tego wynika, że I = Vref / R. O żadnym spadku na rezystorze nie ma tu mowy?!
Hmm czy napewno znasz podstawowe prawa i umiesz je stosować? Na wyjściu źródła prądowego (bo w takim układzie ten regulator pracuje ) będziesz miał napięcie ktore jest napięciem wejściowym (z jakiegoś prostownika) pomniejszonym o spadek napięcia na samym regulatorze i tu przyjmuje się w uproszczeniu katalogową wartość np 1,1 V dla "low dropout" lub 3 V dla zwykłych regulatorów, a potem masz jeszcze napięcie referencyjne 1,25V (dokładnie takie jest na tym rezystorze) co daje razem U-(1,1+1,25) czyli tak jak kolega napisał musisz pomniejszyć wejściowe napięcie o prawie 2,4V.
Dokładnie to jest trochę inaczej bo spadek napięcia na LM317 (około 2.75V to wartość maksymalna dla prądu 1.5A, a ja mam do czynienia z mniszymi prądami) czy LM1117 jest zależy od prądu jaki przez niego płynie. Co innego jest w aplikacji regulatora napięcia, a co innego jest w przypadku źródła prądowego, o które mi chodzi. Nie będę już dodawał, że spadek ten uzależniony jest też od temperatury otoczenia i innych bzdetów. Foldback current limiting, mówi Ci to coś? Chodzi mi o to, żeby nie dopuścić do takiego spadku i raczej między innymi do tego służą dodatkowe rezystory.
Zastanawia mnie jak zostały wyliczone te rezystory i jeżeli znasz odpowiedź to właśnie na nią czekam.
Zakładając najgorszą z możliwych opcji użyję LM317 (spadek 2V przy 200 mA), do tego dojdzie Vref = 1.2555V więc chyba nawet mogę napisać 1.26V dla uproszczenia. Razem daje to jakieś 3.26V spadku napięcia. Każda z gałęzi ma mieć powiedzmy 0.015A. Napięcie dla każdej diody 2V czyli 6V (3 diody) + 3.26V (stabilizator) daje 9.26V. Napięcie zasilania w granicach 12V - 14.4V. Daje to od 2.74V do 5.14V. Co daje średnio 3.94V nadmiaru. Dalej; 3.94V / 0.015A = 263R, co przy napięciu 5.14V daje spadek do 0.0195A. Tyle, że ograniczenie nie powinno dopuścić takiego prądu na wyjściu i nie wiem jak zachowa się taki układ. Może okazać się, że histereza pokrzyżuje mi plany i będę musiał kombinować.