Witam
To mój pierwszy w życiu samodzielny projekt, prosze więc o krytyke i wskazówki bo pewnie jest dużo błędów do poprawienia( choć działa)
Założenie:
Kolega poprosił mnie o wyłącznik zmierzchowy do listwy LED około 30W( nie umiał podac) ale żeby załączał się w momencie gdy odpali telewizor. Telewizor ma USB więc chce aby sygnał podało USB.
Pomysł:
Wyłącznik zmierzchowy z fotorezystorem sterującym przeżutnikiem Schmitta na TL081 plus tranzystor IRL530, Całość sterowana CD4011/CD4081. W wypadku CD4081 gdy USB poda napięcie układ logiczny pokaże stan wysoki na wyjściu( jedno wejście na stałe ma stan wysoki) i dołączy zasilanie na TL081 który zajmie sie resztą. Dołączony schemat.
Teraz pytania:
Zasilam CD40xx przez dzielnik aby uzyskac na zasilaniu 6V( USB daje 5V więc pomyślałem aby CD40xx miał stan wysoki to musze miec zasilanie max 6V) Z wyjścia CD40xx wychodze na BC547 i zasilam TL081. TL081 ma zasilanie 6V minus spadek na tranzystorze czyli około 5.3V. Szyna zasilająca ma 12V czyli daje dzielik napięcia do którego wpinam.. kolejny dzielnik, który stanowi odniesienie dla przerzutnika oraz element z fotorezystorem( nie moge podpiąć bezpośredio pod zasilanie bo napięcie na elemencie z fotorezystorem mogłoby pójść ponad napięcie zasilania TL081, co niebyłoby trudne.) Czy ten sposób jest dobry?
TL081 w stanie wysokim daje 4.5V a w stanie niskim 1.25V. Czy to normalne? Czytałewm o wzmacniaczach rail-to-rail co dają idealnie napięcia Vcc i Vee na wyjściu ale czy podane napięcia sa poprawne dla TL081 w takiej konfiguracji? Czy dla IRL530 przy napięciu bramy 4.5V mogę spokojnie podłączyc szyne LED30W( kolega co to chce ponoc ma zasilacz o odpowiedniej wydajności pradowej?
OK to tyle.
Wyłącznik zmierzchowy/USB
Pomyśl nad prostrzym układem. Wykorzystaj bramkę CD4093 na której zrobisz też przerzutnik Schmitta. I nawet całość możesz zasilać z USB tylko driver i MOSFET zasilisz z 12V.
I = 30W/12V = 2.5A
Z analizy rys 1 i 3
http://www.vishay.com/docs/91299/91299.pdf
Wynika że bez problemu da radę.
Gorzej z zatkaniem tranzystora przy 1.25V. Może się okazać że będzie cały czas przewodził. Dlatego na wyjściu op-ampa trzeba dać dzielnik napięcia, który na pewno zatka tranzystor przy 1.25V
Tak to normalneleech10 pisze:TL081 w stanie wysokim daje 4.5V a w stanie niskim 1.25V. Czy to normalne?
Przy 12V i 30W daje to prądleech10 pisze:Czy dla IRL530 przy napięciu bramy 4.5V mogę spokojnie podłączyc szyne LED30W
I = 30W/12V = 2.5A
Z analizy rys 1 i 3
http://www.vishay.com/docs/91299/91299.pdf
Wynika że bez problemu da radę.
Gorzej z zatkaniem tranzystora przy 1.25V. Może się okazać że będzie cały czas przewodził. Dlatego na wyjściu op-ampa trzeba dać dzielnik napięcia, który na pewno zatka tranzystor przy 1.25V
Hej
Dzieki za pomoc. Nie pomyślałem w drugą stronę, że 1.25 może go nie zamknąc. Niestety nie mam kostki 4093 ale kupie, bedzie łatwiej mi to wysterować. I będe miał czyste 0 i 1 na wyjściu. Miałem tylko bramki bez Schmitta, dlatego użyłem TL081, ale najłatwiej będzie mi kupić 4093, sklep mam 100 metrów od pracy więc dziś pójdę.
Dzięki Jony
Pozdrawiam
Piotrek
Dzieki za pomoc. Nie pomyślałem w drugą stronę, że 1.25 może go nie zamknąc. Niestety nie mam kostki 4093 ale kupie, bedzie łatwiej mi to wysterować. I będe miał czyste 0 i 1 na wyjściu. Miałem tylko bramki bez Schmitta, dlatego użyłem TL081, ale najłatwiej będzie mi kupić 4093, sklep mam 100 metrów od pracy więc dziś pójdę.
Dzięki Jony
Pozdrawiam
Piotrek
To jest najprostszy przerzutnik Schmitta na tranzystorach NPN
A tu znajdziesz prawie, że gotowy układ na 5V DC. Wystarczy dodać kilka kondensatorów i dzielnik napięcia z fotorezystorem na wejściu.
Możesz nawet wykorzystać schemat z mojego tematu:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php? ... f3fe549695
tylko wstaw rezystory na 5V jak w oryginale.