Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym za pomocą sterowania z uC (wejścia TRIAK oraz PZ) sprawdzić i porównać załączanie pompy za pomocą triaka i optotriaka oraz za pomocą przekaźnika. Czy układ jaki wykonałem jest prawidłowy ?
Schemat
Pozdrawiam,
KRD
Dwa różne sterowniki w jednym układzie.
Nie widziałem przekaźnika na 3V3 ale może się czepiam.
Zobacz sobie te schematy:

Ja bym to zrobił tak jak na tym rysunku i dodał kondensator na wejściu...

... jak na tym obrazku.
Przy tym napięciu (3V3) rezystor 1k to przesada, bo wychodzi, że prąd diody będzie 0.0033A.
Sprawdź też wyprowadzenia triaka przed lutowaniem, bo ja tak zabiłem jednego triaka.
Jest tam jeszcze parę rzeczy do poprawki, ale nie ma najważniejszego. Jak chcesz podłączyć uC?
Zobacz sobie te schematy:

Ja bym to zrobił tak jak na tym rysunku i dodał kondensator na wejściu...

... jak na tym obrazku.
Przy tym napięciu (3V3) rezystor 1k to przesada, bo wychodzi, że prąd diody będzie 0.0033A.
Sprawdź też wyprowadzenia triaka przed lutowaniem, bo ja tak zabiłem jednego triaka.
Jest tam jeszcze parę rzeczy do poprawki, ale nie ma najważniejszego. Jak chcesz podłączyć uC?
Zmniejszyłem rezystor do 200Ohm, wiec prąd diody ok 15mA chyba powinien być ok. Faktycznie nie ma przekaźników na 3V3, więc usunąłem to wyprowadzenie. Co jeszcze Twoim zdaniem winienem dopracować ? Przed lutowaniem na pewno będę dokładnie sprawdzał wyprowadzenia elementów, dzięki za radę. Cały układ wygląda mniej więcej tak jak na załączonym schemacie:
Uklad
Czy jeszcze w jakiś inny sposób mógłbym sterować napięciem 230V z uC ?
Uklad
Czy jeszcze w jakiś inny sposób mógłbym sterować napięciem 230V z uC ?