Zasilacz sieciowo/bateryjny do uP (problem z kondensatorem)

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 08 lis 2011, 4:17

Witam,
Po drugie, pamiętaj, że przekaźnik może potrzebować do załączenia np. 12V, a rozłączy się dopiero przy 8V
Zagalopowałem się trochę - napięcie wyłączania przekaźnika nie ma znaczenia, bo przecież napięcie sieciowe albo będzie albo nie - trzeba by tylko zadbać, aby przekaźnik mógł pracować w szerszym zakresie napięć zasilania - jednak to nie temat na teraz, bo chcę mieć rozwiązanie czysto elektroniczne.

Swoją drogą jest fajne rozwiązanie z układem LTC4412, który ma nawet wyjście informujące uC o obecności napięcia sieciowego - ale to temat na przyszłość (mam próbki tych układów).

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 08 lis 2011, 8:18

Tak się zastanawiam czy nie można było wykorzystać ADC w mikrokontrolerze?
Sprawa byłaby uproszczona, mierzyłbyś wartość napięcia i w zależności od niego mikrokontroler przełączałby swoją pracę na konkretne zasilanie.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 08 lis 2011, 10:30

Witam,
Tak się zastanawiam czy nie można było wykorzystać ADC w mikrokontrolerze?
Jest to na pewno jakieś rozwiązanie, kosztem nieznacznej komplikacji kodu. Przszkodą jest to, że korzystam z wewnętrznego źródła napięcia odniesienie 2.56V, a zenerka ma 4.7V, czyli przekroczyłbym zakres, a nie chcę korzystać z VCC jako napięcia odniesienia, bo jego wartość nie jest pewna (i nie chcę jej przy każdym urządzeniu mierzyć).

Ostatecznie myślę, że równoległy rezystor z C1 jest dobrym rozwiązaniem, bo dzięki niemu szybciej uzyskam informację, że napięcie sieciowe zostało odłączone.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 08 lis 2011, 15:42

Chodziło mi o to, że zamiast specjalizowanego układu LM2594 można wykorzystać uC jako generator PWM, komparację, stabilizację i inne bajery też można by dołożyć. Wtedy będzie trochę drobnicy i jeden scalak na płytce zamiast dwóch. Przekaźnikiem można sterować wykorzystując zasilanie sieciowe. Można dać też liniowy stabilizator i komparator. Rozwiązanie to jest o tyle lepsze, że bateria nie jest na stałe podłączona jako źródło zasilania, a jest wykorzystywana dopiero wtedy gdy zajdzie taka potrzeba. Zastanawiam się czy w trakcie normalnej pracy bateria się nie rozładowuje.

Zobacz też układ zasilania gwarantowanego z wykorzystaniem topologii off-line z tej strony: http://powerquality.eaton.com/Polska/Po ... -story.asp

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 08 lis 2011, 16:23

Witam,
zamiast specjalizowanego układu LM2594 można wykorzystać uC
To nie żadna specjalizacja, tylko zwykła przetwornica obniżająca;) Ponadto, zapewnia stabilizowane napięcie dla uC - zauważ, że zakres napięć wejściowych jest dosyć spory. Nie widzę tutaj możliwości, aby uC robił wszystko, bo i tak trzeba by go zasilać jakimś napięciem stabilizowanym. Robić przetwornicę z uC to chyba też za wysokie i niekoniecznie sensowne progi (sprawność, algorytm regulacji). Układ musi być solidny i przewidywalny.
Rozwiązanie to jest o tyle lepsze, że bateria nie jest na stałe podłączona jako źródło zasilania
W prezentowanym rozwiązaniu bateria też nie jest na stałe podłączona - dzięki przełącznikowi na diodach D3 i D4 wybierane jest źródło o większym napięciu.
Zastanawiam się czy w trakcie normalnej pracy bateria się nie rozładowuje.
Wygląda na to, że będzie wręcz przeciwnie - bateria będzie podładowywana nieznacznym prądem upływności D4.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 08 lis 2011, 17:39

Może z tym uC jako przetwornica to trochę przesadziłem. LM2594 jest układem specjalizowanym czy to się komuś podoba czy nie, bo został zaprojektowany do wykonywania danej funkcji. Tranzystor, wzmacniacz operacyjny czy mikrokontroler mogą pełnić różne funkcje i dla tego nie są to układy specjalizowane. Specjalizację, a więc i zakres pracy uC określa dopiero programista. Do zasilania uC można wykorzystać stabilizator liniowy. Mikrokontroler jest jedynie sterownikiem i nadzoruje pracę pozostałych elementów. Jak oceniasz długofalowy wpływ podładowywania w pełni naładowanej baterii na jej żywotność? Zaniki w sieciach elektroenergetyczny w miastach nie są dość częste. Jak zasilany jest uC w Twoim układzie? Możesz zamieścić schemat całego układu na jakimś serwerze foto?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 09 lis 2011, 10:37

"Robić przetwornicę z uC to chyba też za wysokie i niekoniecznie sensowne progi (sprawność, algorytm regulacji). Układ musi być solidny i przewidywalny."

Dla mnie na pewno ale jak ktoś potrafi to może w ten sposób zbudować na prawdę dobry układ przetwornicy. Sprawność zależy od użytych elementów zewnętrznych (wykonawczych) i programu. Są uC, które się do tego nadają. Układ mógł by wyłączać tryb przetwornicy przy spadku napięcia poniżej tych 18V (gdy będzie zasilany z baterii). Wykrywanie tego nie powinno być problemem gdy będą przełączane źródła zasilania.

ODPOWIEDZ