Przeżutnik Schmitta

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
leech10
Użytkownik

Przeżutnik Schmitta

Post autor: leech10 » 03 lis 2011, 11:59

Hej

Jako że poskładałem mój wzmacniacz na TDA 2040 i zasilanie na LM338 potrzebuje jakiegoś chłodzenia. Mam Radiatory ze starej Unitry i OK, ale chciałbym jeszcze to móc czymś przewietrzyć. Pomyślałem żeby był to wentylator załączany w zalezności od temperatury. Chce to zrobić na przeżutniku, który będzie posiadał Histereze, znalazłem 2 schematy ale szczerze mówiąc nie wiem który lepszy i własciwie który się nadaje, właściwie jaka różnica jest w działaniu. Jakbym mógł o radę prosić. Wentylator to 12 cm z obudowy PC na 12V

Pozdrawiam
Piotrek
Załączniki
Przerzutnik1.gif
(3.44 KiB) Pobrany 1868 razy
Przerzutnik.jpg
Przerzutnik.jpg (7.19 KiB) Przejrzano 3905 razy

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 03 lis 2011, 12:26

Aż tak się grzeje ten biedny tda ?
Zamiast dorabiać mu sztuczne chłodzenie pomyśl o większym radiatorze.
A może otworów wentylacyjnych brakuje ?
Wiatrak w urządzeniu audio, zwłaszcza o tak mizernej mocy, to nieporozumienie...

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 03 lis 2011, 12:49

Hej

Niestety obudowę mam nieco za małą. Woczoraj to poskładałem, wcisnąłem i dość mocno się grzało. Pomyślałem aby wymusić trochę obiegu powietrza wolnoobrotowym wentylatorem. Mam 2 komplety kolumn dlatego chciałem aby uruchamiał się w zalezności od temperatury. Wykonam później obudowę, mam już koncepcje ale niestty musze dac komuś do wygrawerowania napisy, bo w domu nie zrobie a to wymaga dodatkowych finansów, więc musze poczekać. A wentylator i całą resztę elektroniki mam stad ten pomysł, poprostu nie kosztuje mnie nic.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 03 lis 2011, 13:01

Jak nie ma miejsca, ani otworów wentylacyjnych to co ten wiatrak poprawi ?

leech10
Użytkownik

Post autor: leech10 » 03 lis 2011, 13:17

Hej

Nie no otwory mam, aż tak źle ze mną nie jest bym chciał wepchać wentylator do obudowy bez otworów żeby mieszać wkoło to samo powietrze. Poprostu chciałem usprawnić przepływ. Ale może racja, poczekam az zrobie coś większego.

A tak na marginesie, wiesz czym te przerzutniki, na których bazie chciałem to chłodzenie zbudowac, się różnią w działaniu, czy obydwa się nadają do takich rzeczy?

Pozdrawiam
Piotrek

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 03 lis 2011, 14:41

Ten drugi schemat to przerost formy nad treścią, ten wtórnik jest w ogólnie nie potrzebny.
I tu masz schemat prostego zabezpieczenia
http://ep.com.pl/files/6154.pdf (układ IC1)
I tu na tranzystorach
http://www.fratu.pl/irek/files/zab_dc_schemat.pdf

ODPOWIEDZ