Zaprojektowanie pcb
Zaprojektowanie pcb
Witam,
Na wstępie przywitanie dla wszystkich forumowiczów.
Jestem tu "młody" więc nie gańcie mnie za popełnione wpadki:)
Teraz do rzeczy dostałem schemat na pracę dyplomową i muszę wykonać urządzenie.
Próbowałem w Eagle zaprojektować PCB jednak powierzchnia i stopień zagęszczenia jest tak mały że nie daję rady.
Proszę pomóżcie mi w projekcie PCB bo już trzy noce nie śpię tylko próbuję to ugryźć, chciałem zlecić to komuś za pieniądze jednak nie stać mnie na kwoty jakie usłyszałem.
Pozdrawiam,
Marcin.
Na wstępie przywitanie dla wszystkich forumowiczów.
Jestem tu "młody" więc nie gańcie mnie za popełnione wpadki:)
Teraz do rzeczy dostałem schemat na pracę dyplomową i muszę wykonać urządzenie.
Próbowałem w Eagle zaprojektować PCB jednak powierzchnia i stopień zagęszczenia jest tak mały że nie daję rady.
Proszę pomóżcie mi w projekcie PCB bo już trzy noce nie śpię tylko próbuję to ugryźć, chciałem zlecić to komuś za pieniądze jednak nie stać mnie na kwoty jakie usłyszałem.
Pozdrawiam,
Marcin.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 20:44 przez his, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj kolega chyba też próbował?
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fo ... ad_id=4884
Nawet nie pokusiłeś się o wstawienie schematu.
http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fo ... ad_id=4884
Nawet nie pokusiłeś się o wstawienie schematu.
Próbuje wszędzie, i tam również.
Wstawiłem projekt w Eagle.
Pozdrawiam.
Wstawiłem projekt w Eagle.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- swith 6 ver1.zip
- projekt eagle, docelowe miejsce gniazd
- (100.6 KiB) Pobrany 618 razy
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 22:01 przez his, łącznie zmieniany 2 razy.
Początki w projektowaniu PCB bywają trudne...
Zdaję sobie sprawę że opanowanie w miarę programu do projektowania PCB jest czasochłonne. Lecz "mocno" procentuje na przyszłość. Jeżeli praca dyplomowa jest "jednorazową" przygodą to (może się tym stwierdzeniem narażę Szanownym Forumowiczom) raczej nie jest to prośba o wyręczenie z bądź co bądź dość żmudnej czynności i wymagającej doświadczenia nie tylko z programem Eagle ale i z podstawowymi regułami projektowania PCB. Przychylam się do uwagi o schemacie wyrażonej w poprzedniej wypowiedzi Matrixa.
Zdaję sobie sprawę że opanowanie w miarę programu do projektowania PCB jest czasochłonne. Lecz "mocno" procentuje na przyszłość. Jeżeli praca dyplomowa jest "jednorazową" przygodą to (może się tym stwierdzeniem narażę Szanownym Forumowiczom) raczej nie jest to prośba o wyręczenie z bądź co bądź dość żmudnej czynności i wymagającej doświadczenia nie tylko z programem Eagle ale i z podstawowymi regułami projektowania PCB. Przychylam się do uwagi o schemacie wyrażonej w poprzedniej wypowiedzi Matrixa.
Masz rację c4v2 jednak jestem zmuszony zrobić to urządzenie, a moją smykałką jest raczej programowanie a nie projektowanie PCB więc prośba o pomoc nie wynikła z lenistwa.c4v2 pisze:Początki w projektowaniu PCB bywają trudne...
Więc jeszcze raz proszę o wyrozumiałość .
Pozdrawiam Marcin.
P.S. Projekt w Eagle'u wstawiony do tematu.
Zdaję sobię sprawę z tego dlatego jest to dla mnie duży problem, jak już wspomniałem wcześniej moją pasją jest trochę inna gałąź elektroniki. Wymiar pcb jest narzucony odgórnie, to nie mój wymysł.matrix pisze:I Ty chcesz to wszystko na tej malutkiej płytce zmieścić? Musisz zrobić dwustronną bo inaczej nic z tego nie będzie. Z samych gabarytów ciężko to zmieścić, nie mówiąc już o połączeniach.
Płytka nie musi być jednostronna, pójdzie do firmy produkującej prototypy.
Pozdr.
Tak, mają byś w warstwie bottom a pola lutownicze w warstwie top, złacze 10 pin w warstwie top a pola lutownicze w bottom.c4v2 pisze:Przypuszczam że skoro są wymiary płytki oraz otwory to jest to urządzenie projektowane pod konkretną obudowę. Zatem złącza RJ45 raczej muszą znaleźć się z konkretnej strony płytki...
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 22:09 przez his, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie jest tak tragicznie... Powinno się zmieścić tak aby elementy SMD znalazły by się na jednej stronie płytki a przewlekane z drugiej. A jak nie to można rezystory dać 0806 i się zmieści. Płytka rzecz jasna wyjdzie dwuwarstwowa. Oprócz strony (krawędzi) przy której mają znaleźć się złącza RJ45, ważną rzeczą jest również margines bez elementów przy otworach zależny od "kołków w obudowie"matrix pisze:I Ty chcesz to wszystko na tej malutkiej płytce zmieścić? Musisz zrobić dwustronną bo inaczej nic z tego nie będzie. Z samych gabarytów ciężko to zmieścić, nie mówiąc już o połączeniach.
Mam pytanie z czystej ciekawości... Co to za "kości" AT24QT1040 ? Klawiatura pojemnościowa? Nie mam biblioteki "atmeltouch.lbr" i chyba nie jest ona dostępna na stronie Cadsoft'u. Co do rezystorów to te z z oryginalnych bibliotek Eagle nie są zbyt trafione ze względu na zbyt duże pady.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 22:30 przez c4v2, łącznie zmieniany 2 razy.