Wzmacniacz
Będziesz potrzebował dwa takie układy http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2477.pdf Jeden na prawy, drugi na lewy kanał. No i wszystko trzeba podłączyć przez przedwzmacniacz. Do tego potrzebny będzie układ zasilania, bo sam transformator nie wystarczy. Jakieś zabezpieczenie. Obudowa, wyłącznik, przewody i inne pierdoły. Co do kolorofonu to mam ciekawy projekt i udało mi się ruszyć go z miejsca, więc mogę podesłać linki na priv.
Hej
Jeszcze takie pytanie dotyczace tego ( chodzi mi głównie o idee, nie koniecznie tego zestawu, bo widziałem w wypadku róznych kostek ale dla przykładu dałem te dwie)
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 2040.shtml
Na stronie 6 TDA2040 jest zasilane symetrycznie, i do wejścia 1 idzie kondensator (c1)elektrolityczny spolaryzowany ujemnie w stronę wejścia TDA. Natomiast na stronie 7, z wykorzystaniem sztucznej masy ten kondensator(c1) jest spolaryzowany odwrotnie- nie kumam tego. wiesz może czemu tak jest[domyślem się że chodzi o dzielnik napięcia i dodatnie napięcie, które się tam pojawia ale nie jestem na 100% pewny]?( jak np robi się preamp na choćby TL072 to na jego wyjściu kondensator jest spolaryzowany tak jak na stronie 6 czyli ujemnie w stronę TDA i dodatnio w strone wyjścia TL072, to czy w takim razie zasilając go z dzielnikiem i sztuczną i obracając go nie zmieni się nic, skoro na wyjściu TL072 jest on narysowany przeciwnie, czy on się nie będzie szybciej zuzywał, zdaje sobie sprawe że przebiegi są zmienne i bardzo szybkie, więc tak czy siak ta polaryzacja się tam szybko zmienia ale jednak , nie wiem do końca jak to jest )
Pozdrawiam
Piotrek
Jeszcze takie pytanie dotyczace tego ( chodzi mi głównie o idee, nie koniecznie tego zestawu, bo widziałem w wypadku róznych kostek ale dla przykładu dałem te dwie)
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 2040.shtml
Na stronie 6 TDA2040 jest zasilane symetrycznie, i do wejścia 1 idzie kondensator (c1)elektrolityczny spolaryzowany ujemnie w stronę wejścia TDA. Natomiast na stronie 7, z wykorzystaniem sztucznej masy ten kondensator(c1) jest spolaryzowany odwrotnie- nie kumam tego. wiesz może czemu tak jest[domyślem się że chodzi o dzielnik napięcia i dodatnie napięcie, które się tam pojawia ale nie jestem na 100% pewny]?( jak np robi się preamp na choćby TL072 to na jego wyjściu kondensator jest spolaryzowany tak jak na stronie 6 czyli ujemnie w stronę TDA i dodatnio w strone wyjścia TL072, to czy w takim razie zasilając go z dzielnikiem i sztuczną i obracając go nie zmieni się nic, skoro na wyjściu TL072 jest on narysowany przeciwnie, czy on się nie będzie szybciej zuzywał, zdaje sobie sprawe że przebiegi są zmienne i bardzo szybkie, więc tak czy siak ta polaryzacja się tam szybko zmienia ale jednak , nie wiem do końca jak to jest )
Pozdrawiam
Piotrek
Obydwa układy są zasilane w zupełnie inny sposób. Zwróć uwagę, że układ ze strony 6 zasilany jest symetrycznie (3 przewody: V+, V-, GND), natomiast układ ze strony 7 jest zasilany niesymetrycznie (2 przewody V+ i GND). Żeby układ ze strony 7 mógł poprawnie pracować potrzebna jest sztuczna masa (połowa napięcia zasilania). Sygnał wejściowy przechodzi z punktu o potencjale niższym do punktu o potencjale wyższym i tak też jest spolaryzowany kondensator na stronie 7 (dochodzi tam sztuczna masa R3). Na stronie 6 sygnał wejściowy ma wyższy potencjał niż złącze + układu dla tego kondensator został wpięty w odwrotny sposób. Głównym powodem tej zmiany jest sposób zasilania obydwu układów i tego należy się trzymać.leech10 pisze:Na stronie 6 TDA2040 jest zasilane symetrycznie, i do wejścia 1 idzie kondensator (C1) elektrolityczny spolaryzowany ujemnie w stronę wejścia TDA. Natomiast na stronie 7, z wykorzystaniem sztucznej masy ten kondensator(C1) jest spolaryzowany odwrotnie- nie kumam tego.
Zarzuć schematem z TL072 to jak będę w stanie go skumać to napiszę o co w nim chodzi.
Hej
Też tak myslalem ale na innym dużym forum było to pokręcone i się chciałem dopytać( tam napisali że jak nie ma sztucznej masy to można to dowolnie wpinać do tylko elektrolit się szybciej zużyje, albo pisali o starej i nowej literaturze itp. troche dziwnie) . A jak używasz wejścia odwracającego to sztuczna masa też do niego idzie wtedy?
Co do schematu. Teraz w pracy jestem więc nie mam przy sobie. Jak bede w domu to zapodam.
Pozdrawiam
Piotrek
Też tak myslalem ale na innym dużym forum było to pokręcone i się chciałem dopytać( tam napisali że jak nie ma sztucznej masy to można to dowolnie wpinać do tylko elektrolit się szybciej zużyje, albo pisali o starej i nowej literaturze itp. troche dziwnie) . A jak używasz wejścia odwracającego to sztuczna masa też do niego idzie wtedy?
Co do schematu. Teraz w pracy jestem więc nie mam przy sobie. Jak bede w domu to zapodam.
Pozdrawiam
Piotrek
Gdyby nie było sztucznej masy to kondensator powinien być wpięty plusem do Vin. Wpina się go podobnie jak diodę (chodzi mi o polaryzację), więc nie ma tu dowolności.leech10 pisze: Też tak myslalem ale na innym dużym forum było to pokręcone i się chciałem dopytać( tam napisali że jak nie ma sztucznej masy to można to dowolnie wpinać do tylko elektrolit się szybciej zużyje, albo pisali o starej i nowej literaturze itp. troche dziwnie).
Nie zapominaj też o tym, że jest to połączenie szeregowe, a przeważnie kondensatory łączy się równolegle między (+) i (-). Mam nadzieję, że ten schemat trochę pomoże. Zamiast kondensatora wstawiłem diodę, żeby pokazać zasadę. Zobacz też na schemat na pierwszej stronie tego PDF'a - jest tam układ, w którym kondensator C6 jest podłączony plusem do GND!!! Jak to możliwe?! Masa w przypadku zasilania symetrycznego ma wyższy potencjał od V-, więc GND dla kondensatora to (+), a V- to (-). Poza tym jest to połączenie równoległe, a nie jak w przypadku sygnału szeregowe.
Chodzi ci o TDA czy w ogóle? Sztuczna masa nie musi być wpięta do sygnału wejściowego, chociaż z tego co pisali koledzy na forum to powinna być tak wpięta. Zależy to od układu jaki zbudujesz i co chcesz osiągnąć. Żeby to poprawnie połączyć trzeba wiedzieć co chce się zbudować, jak to zrobić i co z tego wyjdzie, bo czasami możesz zbudować niechcący jakiś filtr czy osiągnąć inny rezultat niż byś chciał. Jest to szczególnie ważne przy układach audio.leech10 pisze: A jak używasz wejścia odwracającego to sztuczna masa też do niego idzie wtedy?
Akurat w tym wypadku ten kondensator możesz włączyć dowolnie.leech10 pisze:Na stronie 6 TDA2040 jest zasilane symetrycznie, i do wejścia 1 idzie kondensator (c1)elektrolityczny spolaryzowany ujemnie w stronę wejścia TDA.
leech10 pisze:Natomiast na stronie 7, z wykorzystaniem sztucznej masy ten kondensator(c1) jest spolaryzowany odwrotnie- nie kumam tego. wiesz może czemu tak jest[domyślem się że chodzi o dzielnik napięcia i dodatnie napięcie, które się tam pojawia ale nie jestem na 100% pewny]
Tu już niema dowolności, C1 trzeba włączyć tak jak na rys 7 a winny jest temu ten dzielnik napięcia.
Hej
Odświerzam temat. W sumie zrobiłem sobie wzmacniacz na TDA2040 do testów. Problem w tym że mocno buczy. Gdy zmniejszyłemm wartość R4 do 470 Ohm jest lepiej ale jak obniżam wartości to spada wzmocnienie. Napcięcie zasilania to 8V. Całość zmontowana według schematu numer 12 http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/1460.pdf
Macie może jakieś sugestie jak z tym sobie poradzić
pozdrawiam
Piotrek
Odświerzam temat. W sumie zrobiłem sobie wzmacniacz na TDA2040 do testów. Problem w tym że mocno buczy. Gdy zmniejszyłemm wartość R4 do 470 Ohm jest lepiej ale jak obniżam wartości to spada wzmocnienie. Napcięcie zasilania to 8V. Całość zmontowana według schematu numer 12 http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/1460.pdf
Macie może jakieś sugestie jak z tym sobie poradzić
pozdrawiam
Piotrek
buczy, buczy... jak to zmontowałeś? bo jakos widzę że masz problem z rzeczami oczywistymi... długie kable niewiadomo skąd, jakieś tam zasilanie.... trafo pewnie przy scalaku, sygnał z kompa idący jakimś przypadkowym przewodem kilometr do pajęczyny z układem... zrób zdjęcie (nawet kalkulatorem) tego twojego układziku i pokaż go nam bo nie mamy certyfikatu wróżki z wypatrywania kardynalnych błędów w banalnie prostym wzmacniaczu z głośnikiem przytulonym do zamałego radiatora przy TDA2040
sorki za wkurzenie...
sorki za wkurzenie...
Buczenie może być z zasilacza, albo coś źle podłączyłeś. Sprawdź masę i zasilacz. Pewnie nie masz dobrego zasilacza (z małą ilością tętnień), ale najlepiej było by przetestować układ na takim (pewnym) zasilaczu regulowanym (prąd i napięcie) i wtedy będzie wiadomo co jest przyczyną. Np. na takim zasilaczu można to śmiało przetestować: http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html
Oczywiście powodem mogą być też inne elementy i sposób w jaki to wszystko zostało złożone.
Generalnie temat ciężki bez odpowiednich danych.
Oczywiście powodem mogą być też inne elementy i sposób w jaki to wszystko zostało złożone.
Generalnie temat ciężki bez odpowiednich danych.
Hej
Ok jest już dobrze. Na wejscie przed kondensatorem dałem rezystor na poczatek, bo podawalem sygnal z Mp3 i znalazlem porade aby to dodac, i okazało się że to on powodował buczenie. Wiecie może czemu tak się stało?
Wzmocnienie reguluje przez potencjometr zamiast R4 i jest git
Ogólnie to buduje sobie zasilacz do tego. Mam 2 transformatory z zepsutego wzmacniacza unitry. Dają napiecie AC 22V. Mają po 45 Watt kazdy. Chce z nich zrobić 2 zasilania, kazdy na jedno TDA2040. Mam skompletowane elementy. Dam znać co z tego wyjdzie. ( Ogólnie to całość większego projektu, mojego pierwszego, jesli chodzi o zestaw na sylwestra, czyli wzmacniacz, lus iluminofonia, plus VU meter, plus stroboskop, wszystko jak najprostsze narazie)
Pozdrawiam
Piotrek
P.S.
Zasilacz mam dobry bo specjalnie kupowałem wysokiej klasy i zmontowałem ok. Chyba 10x sprawdzałem, ale do łba mi ten rezystor na wejsciu nie przyszedł
Ok jest już dobrze. Na wejscie przed kondensatorem dałem rezystor na poczatek, bo podawalem sygnal z Mp3 i znalazlem porade aby to dodac, i okazało się że to on powodował buczenie. Wiecie może czemu tak się stało?
Wzmocnienie reguluje przez potencjometr zamiast R4 i jest git
Ogólnie to buduje sobie zasilacz do tego. Mam 2 transformatory z zepsutego wzmacniacza unitry. Dają napiecie AC 22V. Mają po 45 Watt kazdy. Chce z nich zrobić 2 zasilania, kazdy na jedno TDA2040. Mam skompletowane elementy. Dam znać co z tego wyjdzie. ( Ogólnie to całość większego projektu, mojego pierwszego, jesli chodzi o zestaw na sylwestra, czyli wzmacniacz, lus iluminofonia, plus VU meter, plus stroboskop, wszystko jak najprostsze narazie)
Pozdrawiam
Piotrek
P.S.
Zasilacz mam dobry bo specjalnie kupowałem wysokiej klasy i zmontowałem ok. Chyba 10x sprawdzałem, ale do łba mi ten rezystor na wejsciu nie przyszedł