Wzmacniacz
Wzmacniacz
Hej
Z waszą pomocą udało mi się zbudowac iluminofonię 3 kanałową na LM386 z pasywnymi filtrami. Dokończę ją podłączając odpowiednią ilośc ledów według wskazówek kolegi, ale w zasadzie wszystko już działa jak należy.
Wpadłem na nieco inny pomysł, aby umieścic iluminofonię w pudełku ze wzmacniaczem. Nie mam jeszcze wzmacniacza w domu( mam miniwieże) i pomyślałem że sobie zrobie zintegrowane urządzenie. Chce żeby było to na TDA2030. ponieważ przeszukałem NETa i jakoś mi te układy się spodobały. Chodzi mi jednak o jedną rzecz. Chce móc podłączyć MP3 przez mini jack , dodatkowo mam zewnetrzny tuner, deck i CD które mają wyjścia typu chinch. Czy TDA musi miec przedwzmacniacz aby podłączyć do niego takie urządzenia z chinch. Mam kilka układów TL072 i widziałem kilka schematów przedwzmacniaczy, chciałbym wiedzieć czy muszę zastosować takie rozwiązanie( zakładam że MP3 nie potrzebuje przedwzmacniacza), i jeśli tak to jakie wzmocnienie musi mieć taki TL072 aby nie uszkodzić TDA? I jak proponowalibyście rozwiązać problem przełączania wzmacniacza na rózne wejścia(3x chinch + mini jack)?
Pozdrawiam
Piotrek
Z waszą pomocą udało mi się zbudowac iluminofonię 3 kanałową na LM386 z pasywnymi filtrami. Dokończę ją podłączając odpowiednią ilośc ledów według wskazówek kolegi, ale w zasadzie wszystko już działa jak należy.
Wpadłem na nieco inny pomysł, aby umieścic iluminofonię w pudełku ze wzmacniaczem. Nie mam jeszcze wzmacniacza w domu( mam miniwieże) i pomyślałem że sobie zrobie zintegrowane urządzenie. Chce żeby było to na TDA2030. ponieważ przeszukałem NETa i jakoś mi te układy się spodobały. Chodzi mi jednak o jedną rzecz. Chce móc podłączyć MP3 przez mini jack , dodatkowo mam zewnetrzny tuner, deck i CD które mają wyjścia typu chinch. Czy TDA musi miec przedwzmacniacz aby podłączyć do niego takie urządzenia z chinch. Mam kilka układów TL072 i widziałem kilka schematów przedwzmacniaczy, chciałbym wiedzieć czy muszę zastosować takie rozwiązanie( zakładam że MP3 nie potrzebuje przedwzmacniacza), i jeśli tak to jakie wzmocnienie musi mieć taki TL072 aby nie uszkodzić TDA? I jak proponowalibyście rozwiązać problem przełączania wzmacniacza na rózne wejścia(3x chinch + mini jack)?
Pozdrawiam
Piotrek
-
keruseykaryu
-
atelszewski
- Użytkownik
-
keruseykaryu
Nie prawda. Jak już to TDA2003 a nie TDA2030.haterkmp pisze:takich scalaków jest pełno w starszych radyjkach samochodowych.
I się zabawmy we wróżkę, co wywróży jaką moc potrzebujesz, jakie zasilanie przewidujesz, jakiej impedancji masz głośniki. Jest tyle scalonych, że jak nie wiesz jakie masz potrzeby to nie dojdziesz jaki scalony by był dobry.leech10 pisze:A co proponujesz za TDA2030?
Możesz sobie zrobić wzmacniacz na TEA2025B (2x1W, klasa AB) bo jest prosty jak drut. Albo jak już masz ochotę i chęci na TA0105 (2x500W, klasa T) i "robić szpan we wiosce"
leech10 pisze:A co proponujesz za TDA2030?
HejI się zabawmy we wróżkę, co wywróży jaką moc potrzebujesz, jakie zasilanie przewidujesz, jakiej impedancji masz głośniki. Jest tyle scalonych, że jak nie wiesz jakie masz potrzeby to nie dojdziesz jaki scalony by był dobry.
Możesz sobie zrobić wzmacniacz na TEA2025B (2x1W, klasa AB) bo jest prosty jak drut. Albo jak już masz ochotę i chęci na TA0105 (2x500W, klasa T) i "robić szpan we wiosce".
Z głośnikami jest tak mam 3 komplety i dla wiekszej zabawy 4, 6 i 8 Ohm. Ale jestem zainteresowany głównie tymi 8. Zasilanie. Mam zasilacz transformatorowy 12V 250W
Patrzyłem wcześniej na parametry np. TDA2040 i TDA2030 dlatego mysślałem zasilić go np. symetrycznie + - 6V mieści się w nocie katalogowej spokojnie. Raczej prosty układ, jestem początkujący więc nic skomplikowanego nie wezmę a dyskoteki robić nie będe. Raczej to w celach rozrywkowo edukacyjnych. Spodobała mi się elektronika i się uczę. A zasilanie symetryczne bo chce tam dac też wzmacniacze operacyjne TL072 więc akurat będzie jak znalazł.
Pozdrawiam
Piotrek
-
keruseykaryu
Z takim napięciem to odpuść sobie te TDA zasilane symetrycznie. Chcesz coś porządniejszego to weź jakąś końcówkę typowo samochodową w układzie BTL. Np taki TDA7376. Moc taka sobie, zasilanie 12V jak znalazł. http://www.classiccmp.org/rtellason/chi ... da7376.pdfleech10 pisze:Mam zasilacz transformatorowy 12V 250W
Patrzyłem wcześniej na parametry np. TDA2040 i TDA2030 dlatego mysślałem zasilić go np. symetrycznie + - 6V mieści się w nocie katalogowej spokojnie.
Miałem kino domowe z takim wzmacniaczem. Parę kostek smd, malutki radiator, ale jakość, moc i dynamika dźwięku była bardzo dobra.hmm piszesz o "klasie" T. zbaczając z tematu - czy ktoś z Was miał już do czynienia z tego rodzaju wzmacniaczem? to chyba dość malo popularne ustrojstwo...
Skoro sprawność tego transformatora to jakieś 150W to może coś takiego? http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2477.pdf To są końcówki mocy. Do tego potrzebny byłby przedwzmacniacz z regulacją głośności i barwy dźwięku i jeśli chcesz zrobić do tego kolorofon to raczej podpiął bym go bezpośrednio na wejściu lub zrobił wersję aktywną z mikrofonem jako oddzielne urządzenie. Przedwzmacniacz może być np. taki: http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1634.pdf Do tego zestawu trzeba by dobrać głośniki, albo zrobić własne głośniki i zwrotnice, co wcale nie jest takie proste i oczywiste bez doświadczenia i specjalistycznego sprzętu, jeżeli ma to ładnie grać.