Ustawienia EAGLE
Ustawienia EAGLE
Witam
Mam problem z programem EAGLE a mianowicie nie wiem jak ustawić gruboćś ścieżek na stałe
jak program robi mi ścieźki to robi je domyślną wielkością lecz są za wąskie i musze w je sam
zmieniać na większe ( 0,234 czy coś ) jak zrobić by od razu zeby program sam projektwał mi
ścieżki ??
Mam problem z programem EAGLE a mianowicie nie wiem jak ustawić gruboćś ścieżek na stałe
jak program robi mi ścieźki to robi je domyślną wielkością lecz są za wąskie i musze w je sam
zmieniać na większe ( 0,234 czy coś ) jak zrobić by od razu zeby program sam projektwał mi
ścieżki ??
zainteresuj się Kicadem, Program będzie lepszy bo jest darmowy, a jak się przyzwyczaisz do EAGLE to bardzo szybko zabraknie ci miejsca, bo demo ma ograniczenie. Chyba ze masz pirata, ale pisał o tym gdzieś KrzysiekK , że mogą sie pojawić wtedy problemy. po za tym Kicada masz po polsku i bardzo szybko sie idzie przyzwyczaic do tego programu, na początku wydawał mi się bardzo trudny ( dobieranie bibliotek itp) a po około pieciu płytkach już gładko idzie. Po za tym massz jeszcze do kicada tutoriale.
A czego się spodziewałeś? Że wszyscy za Ciebie będą szukać? Podałem Ci na tacy tylko dlatego że sam zadawałem takie pytania i wiem gdzie to jest. W innym wypadku dałbym tylko link do szukajki, bo nic nie zwalnia nikogo z szukania na forum.mentos416 pisze:i nie mozna tak od razu( troche czegoś innego sie spodziewałem ale ujdzie )
pewnie że można , ale popatrz na to z drugiej strony. Jak by tak każdy robił jak TY to raz, że są dublowane tematy , a dwa robi się burdel na forum i często powstają "nowotwory " typu " korzystałem z szukajki, znalazłem dużo postów, ale połowa nie na temat, inne nie są rzeczowe ". Potem takie konkretne posty lądują na 3,5,10,80 stronie wyszukiwarki, że trzeba się posługiwać bardzo złożonymi frazami/składniami czy nawet filtrowanie słowne- bo powstają takie tematy jak ten i ten wcześniejszy. Wystarczyło wcześniej użyć opcji szukaj ze słowem "eagle" , za dużo słów?, to dokładasz kolejne itd. jak to nie pomaga zawsze jest "ctrl +f" i też pomaga. Na tym forum nie ma tak dużo tematów i nawet przeglądanie odpowiednich działów z opcją "ctrl + f" nie zajęło by więcej jak 30-60 minut. Jak już tak nie potrafisz, to wystarczy jeden temat, bo problem dotyczy tej samej dziedziny jak i prawie opcji - kwestia umiejętnego tytułowania tematów, a tak powstaje kolejny "zrzut na stos wyszukiwarki "mentos416 pisze:i nie mozna tak od razu
Można z menu Edit edytora schematów programu Eagle wybrać funkcję Net classes... i zdefiniować poszczególne klasy połączeń dla poszczególnych sieci i przyporządkować im potrzebne szerokości ścieżek, średnice otworów oraz odstępy. Tyle, że tu też nie dzieje się nic "samo" i przy rysowaniu schematu trzeba z paska narzędziowego Net wybrać odpowiednią klasę połączenia dla danego połączenia - sieci. Później edytor płytek programu Eagle, na podstawie tych klas połączeń "wie" jakie szerokości ścieżek przyporządkować dla poszczególnych połączeń na płytce.
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Panie/Panowie pofolgujcie trochę z tym atakiem. Nie chcę tutaj bronić nikogo konkretnie, ale pamiętajcie, że tak mi, jak i Wam zdarza się zadać pytanie, na które odpowiedź jest już na forum, a której nie można było odnaleźć używając wyszukiwarki, czy przeglądając posty - bo mogła najzwyczajniej w świecie nie wpaść w oczy. A tym sposobem, to można każdemu odpowiedzieć, że odpowiedź gdzieś jest - jak nie na tym forum, to na innym. Albo w dokumentacji na stronie producenta. Albo w bibliotece w tym, czy w innym mieście. Bo przecież na większość, jeżeli nie na wszystkie zadane tu pytania, odpowiedź już gdzieś jest. Jeżeli jesteście na 100% pewni, że użytkownik liczył na gotowca i nie chciało mu się szukać, to najazd jest zupełnie uzasadniony. Ale jeśli spróbował wszystkiego, o czym ma pojęcie, to nie! Przypominam, że nie bronię nikogo, ale czasem trzeba się zastanowić, czy aby mamy pewność i prawo do takiego traktowania.
Panie/Panowie pofolgujcie trochę z tym atakiem. Nie chcę tutaj bronić nikogo konkretnie, ale pamiętajcie, że tak mi, jak i Wam zdarza się zadać pytanie, na które odpowiedź jest już na forum, a której nie można było odnaleźć używając wyszukiwarki, czy przeglądając posty - bo mogła najzwyczajniej w świecie nie wpaść w oczy. A tym sposobem, to można każdemu odpowiedzieć, że odpowiedź gdzieś jest - jak nie na tym forum, to na innym. Albo w dokumentacji na stronie producenta. Albo w bibliotece w tym, czy w innym mieście. Bo przecież na większość, jeżeli nie na wszystkie zadane tu pytania, odpowiedź już gdzieś jest. Jeżeli jesteście na 100% pewni, że użytkownik liczył na gotowca i nie chciało mu się szukać, to najazd jest zupełnie uzasadniony. Ale jeśli spróbował wszystkiego, o czym ma pojęcie, to nie! Przypominam, że nie bronię nikogo, ale czasem trzeba się zastanowić, czy aby mamy pewność i prawo do takiego traktowania.
Nie wiesz, czy to jest przeciętny użytkownik forum, chyba, że znacie się osobiście? Ceny Eagle są zróżnicowane, jak się ktoś uprze, to może w supermarkecie robić nocki, żeby tylko kupić sobie pełną wersję. Trochę pokory - ludzie są różni, większość z nas nie zna się osobiście, nie wiemy kto jest lewusem, kto jaki ma portfel, etc, etc.Pewnie że niemożliwe. Zbyt drogi interes na kiermanę przeciętnego usera forum. ha ha.
-
keruseykaryu
Nie sądzę co by ten 18latek sobie kupił pełną wersję:atelszewski pisze:Ceny Eagle są zróżnicowane, jak się ktoś uprze, to może w supermarkecie robić nocki, żeby tylko kupić sobie pełną wersję.
1. Nawet jakby miał dzianych rodziców i dali by mu te ileśtam set dolców to problemu by nie było bo ma przecież free support.
2. Jakby rodzic był zainteresowany projektowaniem i miał ten program na legalu to na tak banalne pytanie by mu dawno odpowiedział.
3. Jak ciężko by harował w tym supermarkecie to wiedziałby na co wydaje kasę i jak się tym posługiwać.
-
atelszewski
- Użytkownik