Dokładnie tak, po prostu w sklepie musisz pytać o 4013 od Phillips/NXP bo inni producenci nie chwalą się wejściem Schmitta.sza86 pisze:Czyli chcąc nie chcąc muszę w sklepie polować na HFE które ma wejście Schmitta bądź CD'ka z takim wejściem?
W sumie to Toshiba też ma wejście Schmitta no ale tego tak łatwo nie kupisz.
A we Wrocławiu bez problemu kupiłem 4013 do NXP.
sza86 pisze:Pytanie z innej beczki jak w prosty sposób wysłać sygnał metodą radiową czy jakąś podobna na odległość około 100m która np będzie zawierać np info który przycisk został naciśnięty?
Najlepiej jakiś gotowy kit bo z czymś takim jeszcze nie miałem do czynienia ;((
Osobiście to nie znam takiego "prostego" układu.
Vss to masa, czyli nóżka 8 jest podłączona na stałe do masy.leech10 pisze:Do nóżki 8 doprowadziłes napięcie oznaczone Vss, z tego co wyczytałem z noty to jest to podanie sygnału który włącza odpowiedni tryb pracy 2-go układu(asynchronous set-direct input). Czy to napięcie może o tej samej wartości co Vdd? I zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- w pierwszej części układu nózk 5 3 i 4 są zasilane Vdd i całość działa w trybie asynchronous clear-direct input a całośc jest wyzwala poprzez podanie impulsu na nóżkę 6?
Vdd to plus zasilana.
Co do twojej próby zrozumiane noty katalogowej to nie jest to takie łatwe.
No ale plus za chęci.
Generalnie układ 4013 zawiera dwa przerzutniki typu D (D-type flip-flop).
Przy okazji dodano też przerzutnik RS.
Przerzutnik RS ma wejście Set (ustaw) i Reset (kasuj) i to są te wejścia nazywane w katalogu :
asynchronous set-direct input - asynchroniczne wejście ustawiające (S).
asynchronous clear-direct input - asynchroniczne wejście kasujące (R)
Podanie na wejście S stanu wysokiego (VDD) ustawia przerzutnik.
Czyli na wyjściu Q będziemy mieli stan wysoki H a na wyjście /Q stan niski L.
By zresetować przerzutnik trzeba podać stan wysoki na wejście Reset.
Co zaowocuje stanem L na Q i H na /Q
Nie zależnie od stanów wejść D i CL i stąd te X w tabeli prawdy.
S = Sd
R = Cd
CP = CL
Ta drga tabela na stanów S i R = L opisuje działanie przerzutnika typu D.
Czyli w skrócie przerzutnik po podaniu zbocza rosnącego na wejście zegarowe CL przepisuje aktualny stan wejścia D (dane) na wyjście Q.
Teraz wracając do układu
Pierwszy przerzutnik pracuje w nietypowej roli nieodwracającego bufora z histerezą zapewnioną przez R3,R4.
W spoczynku na wejściu S (6) jest stan niski L. Za to stan wysoki H mamy na wejściu R (4)
Z tablicy prawdy wynika że dla tych kombinacji sygnałów wejściowy na wyjściu Q będziemy mieli stan niski L.
Teraz naciśnięcie przycisku W1 poda stan wysoki na wejście S (4).
A więc mamy stan H na obydwu wejściach S i R, z tablicy prawdy wynika, że w tej sytuacji wyjście Q też będzie miało stan wysoki H.
Drugi przerzutnik pracuje w roli przerzutnika typu T (Toggle).
Przerzutnik T zmienia stan wyjścia Q na przeciwny za każdym zboczem rosnącym na wejściu CL (zegarowym). Zbocze rosnące to zmiana z L do H. Czyli w tym układzie po naciśnięciu przycisku mamy taką zmianą.