Petle do loop nie mają nic wspólnego ze stosem. Gorzej jakby było jakieś nie wyreturnowane gosub, albo co gorsza goto gdzieś z gosub.Pikczu pisze:Tak mysle nad tym softem bo przetestować nie mam jak jak już tak bardzo chcesz zatrzymać te pętle do loop do daj chociaż loop untill i warunek spełniający.
Ale nie wiem jak wtedy ze stosem może niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie bo moja wiedza o stosie jest mała.
Do loop i exit do to normalna praktyka. No fajnie by było jakby zawsze było kawa na ławę i loop until. Ale czasem exit do jest lepszym wyjściem bo skraca program dodając nutkę nieczytelności. Coś za coś.
Do loop to nie jedyna pętelka. Jeszcze jest while wend. Różnica jest prosta: do loop wejdzie i przejdzie, a warunek jak jest until to się sprawdza na koniec, while wend jak warunkek nie spełniony to do pętli nie wejdzie.LemuRR 11 pisze:Ale nie rozumiem dokładnie czego mógłbym użyć zamiast pętli do loop (chodzi tutaj o pętle w ustawianiu ?)
Nic nie szkodzi by w programie było i 100 pętli. Ale trzeba zawsze pamiętać by program miał powrót do pętli "głównej".