dyskryminator progowy
dyskryminator progowy
Na wejściu dyskryminatora o napięciu 5V, progu dyskryminacji 2V i histerezie 1V podano impuls pokazany na rysunku. Narysować schemat dyskryminatora i odpowiedź na jego wyjściu.
Miałem to dzisiaj na egzaminie i wydaje mi się, że zrobiłem źle. Jutro na części ustnej będę pewnie z tego pytany, więc proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam!
Miałem to dzisiaj na egzaminie i wydaje mi się, że zrobiłem źle. Jutro na części ustnej będę pewnie z tego pytany, więc proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Pozdrawiam!
Fajnie masz, dopytają Cię z tego co nie umiałeś napisać i miałeś dzień żeby się nauczyć.
Próg 2V to środek histerezy.
1V histerezy to 0.5V w każdą stronę.
Dyskryminator załączy przy napięciu 2.5V i wyłączy przy 1.5V.
Narastanie sygnału 1v/1ms jest ułatwieniem.
D. załączy w momencie 2.5ms i wyłączy w 7.5ms.
Schematu poszukaj w zeszycie, pewnie gdzieś go masz.
Dyskryminator może być np. okienkowy z przerzutnikiem na wyjściu albo wzmacniacz o takim wzmocnieniu że działa jak zatrzask, może kawałek bramki z wejściem schmitta?
Wszystko zależy od tego co dostałeś w szkole i to trzeba mniej-więcej odtworzyć.
Moderatorzy: nie popieram rozwiązywania za kogoś lekcji, ale fajnie się myśli nad takimi zadaniami dla samej rozrywki.
Próg 2V to środek histerezy.
1V histerezy to 0.5V w każdą stronę.
Dyskryminator załączy przy napięciu 2.5V i wyłączy przy 1.5V.
Narastanie sygnału 1v/1ms jest ułatwieniem.
D. załączy w momencie 2.5ms i wyłączy w 7.5ms.
Schematu poszukaj w zeszycie, pewnie gdzieś go masz.
Dyskryminator może być np. okienkowy z przerzutnikiem na wyjściu albo wzmacniacz o takim wzmocnieniu że działa jak zatrzask, może kawałek bramki z wejściem schmitta?
Wszystko zależy od tego co dostałeś w szkole i to trzeba mniej-więcej odtworzyć.
Moderatorzy: nie popieram rozwiązywania za kogoś lekcji, ale fajnie się myśli nad takimi zadaniami dla samej rozrywki.
A ja popieram wypowiedź:
Sam napisałeś:
botimo66 pisze:Ja proszę o w miarę szybki kosz
No to nie róbmy sobie jaj. A później są kwiatki w postaci "wyuczonych" specjalistów.Ertew pisze:dopytają Cię z tego co nie umiałeś napisać i miałeś dzień żeby się nauczyć.
Sam napisałeś:
Co stało na przeszkodzie by poszukać od rana czy południa? Poczytać?Boro pisze:Miałem to dzisiaj na egzaminie i wydaje mi się, że zrobiłem źle. Jutro na części ustnej będę pewnie z tego pytany, więc proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Nie studiuję elektroniki. Specjalistą jestem w nieco innej dziedzinie.No to nie róbmy sobie jaj. A później są kwiatki w postaci "wyuczonych" specjalistów.
Coś widocznie stało. Egzamin skończyłem pisać koło 20. Od razu jak wróciłem to napisałem.Co stało na przeszkodzie by poszukać od rana czy południa? Poczytać?
Nie będę się tłumaczył czego nie umiem i dlaczego. Jeśli aż tak wam ten temat przeszkadza to oczywiście można go zamknąć. Jednak byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Zwłaszcza, że raczej nie wymagają wiele wysiłku z waszej strony.
Pozdrawiam!
Schemat prawie poprawny.
Musisz zamienić miejscami wejście Vin z Vp.
I teraz do wejście odwracającego podpinasz Vp= 2V
A szerokość histerezę ustalasz na 1V
R1/R2 = 0.2
http://en.wikipedia.org/wiki/Schmitt_tr ... tt_trigger
Musisz zamienić miejscami wejście Vin z Vp.
I teraz do wejście odwracającego podpinasz Vp= 2V
A szerokość histerezę ustalasz na 1V
R1/R2 = 0.2
http://en.wikipedia.org/wiki/Schmitt_tr ... tt_trigger
- Załączniki
-
- schmitta0.1.rar
- (602 Bajtów) Pobrany 418 razy
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt: