Detekcja/Wykrycie podniesionej słuchawki telefonu

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
piotrekneo18
-

Detekcja/Wykrycie podniesionej słuchawki telefonu

Post autor: piotrekneo18 » 15 wrz 2011, 9:33

Witam,

Jeśli temat jest w niewłaściwym miejscu przepraszam i proszę o przesunięcie do innego miejsca.

Jak w temacie, czy ma ktoś pomysł w jaki sposób wykryć podniesienie słuchawki telefonu ?

Wiem, normalnie na linii przynajmniej u mnie jest napięcie ~52.3V.

Po podniesieniu słuchawki napięcie spada ~10V.

Pomyślałem, że wykonam dzielnik napięcia i w ten sposób będę badał przy pomocy komparatora w uC, spadek napięcia i będę wiedział czy słuchawka jest podniesiona czy też nie.

Otóż mam mniej więcej zbudowany taki schemat ( niestety przedstawię opis słowny ) :

-Linia telefoniczna do mostka prostowniczego z oznaczeniem ~
-Minus mostka do masy GND
-Plus mostka do rezystora 470K a potem do 47K a następnie na wyjściu dzielnika czyli spadek napięcia na rezystorze 47K wynosi około 4.2V.

Niby wszystko jest ok, ale... jak wiadomo teoretycznie i praktycznie nie można niczego podłączać do sieci telefonicznej... o co chodzi...
Normalnie jak wspominałem napięcie na linii mam w okolicach 52.3V, po podłączeniu do tego mojego układziku, napięcie na linii spada do około ~50.8V, czyli jest jakieś "minimalne" obciążenie.

I teraz pytanie czy tak może być ?? Przypuszczam, że napewno nie...
Tak więc czy jest jakiś inny sposób na wykrycie podniesionej słuchawki ??

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 15 wrz 2011, 10:32

Gdzie chcesz badać to napięcie? Nie bardzo rozumiem w jaki sposób podniesienie słuchawki ma wywoływać taki spadek napięcia. Jeżeli chodzi o samą sygnalizację podniesienia lub złego odłożenia słuchawki można rozwiązać to dużo prościej, bo przecież w telefonie jest coś w rodzaju przełącznika chwilowego i można podpiąć się pod jeden nawet styk np V+ lub V- a drugi podłączyć do zasilania LED na stałe + odpowiedni rezystor.

piotrekneo18
-

Post autor: piotrekneo18 » 15 wrz 2011, 10:45

Nie mogę "grzebać" w telefonie, mam do dyspozycji tylko i wyłącznie kabel z linii telefonicznej.
No jeżeli podniosę słuchawkę do napięcie spada do ~8V, no i te napięcie jest przekazywane na dzielnik napiącia na którego wyjściu jest odpowiednio obniżone napięcie ;)

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 15 wrz 2011, 23:02

Witam,
Nie bardzo rozumiem w jaki sposób podniesienie słuchawki ma wywoływać taki spadek napięcia.
Ale tak jest w rzeczywistości.

Poczytaj: jeden dwa

Zwróć też uwagę na napięcie sygnału dzwonienia.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 16 wrz 2011, 22:12

W załączniku masz gotowca.
Załączniki
AVT1368.rar
(103.79 KiB) Pobrany 224 razy

piotrekneo18
-

Post autor: piotrekneo18 » 19 wrz 2011, 11:40