Mój blog o elektronice/programowaniu. C++, Delphi, AVR itp.

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
MichalZ
-
Kontakt:

Mój blog o elektronice/programowaniu. C++, Delphi, AVR itp.

Post autor: MichalZ » 05 wrz 2011, 14:51

Witam. Chciałem zaprosić wszystkich na mój blog związany z programowaniem oraz elektroniką. Poruszam na nim tematy praktyczne, przykładowo edycja grafiki w C++, obracanie bitmap, ich późniejsza interpolacja i tym podobne.
Będą również zamieszczane teksty odnośnie programowania AVR'ów, i innych procesorów.
http://michaltechnics.wordpress.com
Zapraszam :smile:

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 05 wrz 2011, 20:02

Czy ja dobrze kojarzą fakty, że to Ty chciałeś odpalić matrycę TFT LCD na FPGA ? Jak tam prace idą ? Podziw w tym wieku, żeby brać się za układy PLD i liznąć troszkę DSP. Ale potrzebny Ci jest też aparat matematyczny. Nie zmarnuj się chłopie, liczę na dalsze sukcesy.

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 05 wrz 2011, 21:26

Czy ja dobrze kojarzą fakty, że to Ty chciałeś odpalić matrycę TFT LCD na FPGA ? Jak tam prace idą ?

Tak. Niestety póki co nie mam PCB z FPGA, więc prace się zatrzymały po otrzymaniu sampli DS90C383. A teraz się zaczął rok szkolny więc w ogóle nie jest tak jak powinno :sad: Szczerze mówiąc to szkoła mi trochę przeszkadza w tym, mimo iż jestem w technikum elektronicznym.
Póki co mam testowy program. Co masz na myśli mówiąc o aparacie matematycznym?

Do DSP to zmierzałem od jakiegoś czasu, zastanawiałem się jak przekonwertować sygnał (teraz wiem że to nazywamy dyskretnym) na częstotliwość. Miałem tworzyć już własne algorytmy :mrgreen:
Za niedługo jak już uporam się z IFFT wrzucę jakiś art na ten temat (po Polsku praktycznie brak na ten temat, w tym biblioteki C++ trudno znaleźć, i tak żeby miały w miarę swobodną licencję.)
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2011, 22:53 przez MichalZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 wrz 2011, 22:13

A ten blog to tak raczej chyba masz jeszcze w budowie ?, Bo nie mogłem się połapać, czy to arty, czy tylko odnośniki do przyszłych artów? Ale może ja nie przyzwyczajony bo po blogach mało harcuję.

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 05 wrz 2011, 22:35

To są artykuły, na razie wszystkie są na jednej stronie, jednak jak będą dłuższe np. ze wspomnianym FFT to zostaną oddzielone.
PPM nie jest moim formatem, jest dość popularny, i można go spotkać w większości programów graficznych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Portable_anymap

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 05 wrz 2011, 22:55

16 lat i programujesz FFT / IFFT w C++? Nie no szacun. A podstawy matematyczne do tego masz? Zapodasz kodem źródłowym?
MichalZ pisze:Co masz na myśli mówiąc o aparacie matematycznym?
Do FFT / IFFT wypadałoby np. mieć dobrze ogarnięte liczby zespolone (uczą na studiach tego) i dobrze trygonometrię.

Jak stoisz z DSP? Mogę Ci polecić dobrą literaturę z tego. :) Jak coś, to polecam tą pozycję: http://www.wkl.com.pl/wprowadzenie-do-c ... w,1,1,1322?

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 06 wrz 2011, 7:36

Blog ciekawy i rzeczywiście jeśli przy tak młodym wieku masz taką wiedzę to jak kolega:
Luminofor pisze:Nie no szacun.

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 06 wrz 2011, 15:14

Co prawda korzystam z gotowych bibliotek do FFT, ale w tym też trzeba trochę kombinować żeby to wszystko podziałało :wink: Jednak bibliotekę do PPM napisałem sam (obecnie ponad 200 linii, a jeszcze parę rzeczy mam dokończyć) , a na stronie większość (być może nawet cała reszta) rzeczy jest tam mojego pomysłu.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 wrz 2011, 16:14

A wiesz w ogóle co robi FFT ? Jak pójdziesz na odpowiedni kierunek na studia (Elektronika i Telekomunikacja), to będziesz miał kilka przedmiotów o Transformatach Fouriera, szeregach Fouriera, próbkowaniu, DSP, widmach itp. Chyba by Ci się spodobał ten kierunek, zapraszam. W końcu niedługo wybór studiów. ;)

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 06 wrz 2011, 16:37

Luminofor pisze:A wiesz w ogóle co robi FFT ?
Oczywiście :wink: Nie wybrałem przypadkowo tego algorytmu/transformaty. W planach mam wykonanie paru eksperymentów z tym.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 wrz 2011, 16:44

Z FFT możesz łatwo robić filtry :) Np. które Ci wytłumią dane pasmo. ;)

MichalZ
-
Kontakt:

Post autor: MichalZ » 06 wrz 2011, 17:10

Tak, nie wiem tylko jak w praktyce :sad: Czytałem, że taki sposób nie jest praktykowany, raczej używane są filtry cyfrowe (właśnie testuję jeden z książki dspguide.com).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 wrz 2011, 17:27

Filtry cyfrowe mają zapewne niższą złożoność niż filtr na FFT, bo filtrowanie za pomocą FFt idzie tak: FFT -> modyfikacja próbek FFT -> IFFT, a taki filtr cyfrowy FIR jest dużo szybszy.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 06 wrz 2011, 21:52

A potrafisz programować USB? No bo ja np. nie znalazłem przystępnego, znaczy sie łopatologicznego opisu programowania urządzeń USB.
Tak pytam bo LPT już odeszło do historii, RS232 powoli odchodzi, coraz więcej procesorów nawet AVR ma na pokładzie USB, a nie ma sensownych kursów, czy porad na temat tego standardu.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 07 wrz 2011, 1:47

Witam,
A potrafisz programować USB?
Trochę off-topic;) USB nie programowałem, ale często czytam na ten temat (niedługo będę miał mały devboard z AVR). USB to dosyć spory kawałek wiedzy, ale myślę, że jeśli skupisz się na klasie HID, poczytasz trochę nt. LUFA-y i libusb, to szybko coś ruszysz.

ODPOWIEDZ