wyznaczanie rezystancji wejściowej wzmacniacza operacyjnego
wyznaczanie rezystancji wejściowej wzmacniacza operacyjnego
Mam narysować schemat wzmacniacza nieodwracającego o wzmocnieniu w otwartej pętli 1000V/V a następnie wyprowadzić wzór na wzmocnienie, oraz na rezystancję wejściową.
Pierwszą część zadania zrobiłem(na zdjęciu), ale nie jestem pewien czy poprawnie. Natomiast zupełnie nie mam pomysłu jak policzyć rezystancję wejściową. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
Pierwszą część zadania zrobiłem(na zdjęciu), ale nie jestem pewien czy poprawnie. Natomiast zupełnie nie mam pomysłu jak policzyć rezystancję wejściową. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
Wtedy i Rwe dąży do nieskończonościBoro pisze:A co jeśli założymy, że rezystancja różnicowa wynosi nieskończoność?
Do schematu który narysowałeś przednio dodaj rezystor Rid włączony między wejście nieodwracające a odwracające.Boro pisze:Albo jak ją wyznaczyć przyjmując po prostu za rezystancję różnicową współczynnik R?
I teraz Ur to napięcie na Rid.
A to
Rwe = Vin/Iin
Narysowałem schemat układu

I na podstawie MPW napisałem jedno równanie opisujące rozpływ prądów w węźle Un
(Uwe - Un) / Rd + (Uwy - Un)/R2 = Un/R1 (1)
I dodatkowo
Uwy = Ao * (Uwe - Un) (2)
Następnie podstawiam 2 do 1 i wyznaczam Un
Znając Un bez trudu wyznaczę Rwe
Iwe = (Uwe - Un) / R3
I zadanie rozwiązane bo Rwe dla Uwe=1 wynosi 1/Iwe
I wtedy będziesz miał dokładny wzór na Rwe.
Choć przy tak dużym wzmocnieni własnym wzmacniacza (wzmocnieniu w otwartej pętli) nie będzie praktyczne żadnej różnicy między tymi wzorami.
I tak R1||R2 oznacza równolegle połączone.
I na podstawie MPW napisałem jedno równanie opisujące rozpływ prądów w węźle Un
(Uwe - Un) / Rd + (Uwy - Un)/R2 = Un/R1 (1)
I dodatkowo
Uwy = Ao * (Uwe - Un) (2)
Następnie podstawiam 2 do 1 i wyznaczam Un
Znając Un bez trudu wyznaczę Rwe
Iwe = (Uwe - Un) / R3
I zadanie rozwiązane bo Rwe dla Uwe=1 wynosi 1/Iwe
I wtedy będziesz miał dokładny wzór na Rwe.
Choć przy tak dużym wzmocnieni własnym wzmacniacza (wzmocnieniu w otwartej pętli) nie będzie praktyczne żadnej różnicy między tymi wzorami.
I tak R1||R2 oznacza równolegle połączone.