Klawaiatura ze starego telefonu z układem SA1951

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Spanner
Użytkownik

Klawaiatura ze starego telefonu z układem SA1951

Post autor: Spanner » 25 sie 2011, 16:57

Witam
Posiadam klawiaturę ze starego telefonu stacjonarnego. Są to dwa moduły - jeden to sama klawiatura 12 przyciskowa z dziewięcioma wyprowadzeniami podłaczona do układu dekodującego. nie mogę znaleźć datasheeta do tego układu i nie mam pojęcia jaki jest protokół transmisji. Z płytki dekodującej wystają trzy przewody - jak widać na zdjęciach. Zielony jest podłączony to pola na płytce z napisem t , żółty do ż a czerwony do K.

I tu moje pytanie jak obsłużyć te klawiaturę?
I po co jest tam ten przekaźnik?
zamieszczam zdjęcia modułu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://img40.imageshack.us/img40/984/dsc00314kv.jpg

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 25 sie 2011, 17:31

Wydaje mi się że jest to dialer telefoniczny a sygnał w "interfejsie" to sygnał m.cz. o częstotliwości zależnej od wciśniętego przycisku (wybieranie tonowe DTMF). Mostek prostowniczy, a właściwie warystor przed mostkiem, sugeruje że układ był dołączany bezpośrednio do linii telefonicznej. Przekaźnika się nie dopatrzyłem, chyba że chodzi o cewkę w górnej części zdjęcia.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 25 sie 2011, 18:34

Tak chodzi o tą cewkę, ale w niej jest prawdopodobnie kontraktron
pozdro
s

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 25 sie 2011, 20:06

Przekaźnik i 3 przewody z charakterystycznymi złączkami, to tego równie charakterystyczne dwie obejmy na tym kablu.

Mi to wygląda na klawiaturę impulsową pasującą do starego telefonu w miejsce tarczy do kręcenia.

I chyba mam rację, tak przynajmniej sugeruje ten wpis na jednej z grup dyskusyjnych.

Jeśli możesz to odkręć elektronikę i zrób zdjęcie od drugiej strony. Jak zlokalizujesz gdzie podłączyć zasilanie, to na trzecim kablu powinieneś mieć wyjście impulsowe lub DTMF.

Kodowanie impulsowe średnio nadaje się do uC, prędzej do jakiegoś układu na bramkach i licznikach. Na wyjściu jest od 1 do 10 impulsów z częstotliwością około 4 na sekundę i przerwa/zwarcie aż do naciśnięcia kolejnego klawisza.

Jeszcze pytanie czy tan układ będzie pracować przy zasilaniu 5V. W telefonach do dyspozycji zasilanie od 20V do 60V. Tutaj na pewno jest jakiś prosty stabilizator obniżający napięcie (który trzeba jakoś obejść), jednak układ może być zaprojektowany do pracy np. przy 12V i wtedy przy 5V nie wstanie.

buliz
-

Post autor: buliz » 25 sie 2011, 20:23

Jest to klawiatura do wybierania impulsowego. Pochodzi z telefonu Bartek. Zamienna z tarczą.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 26 sie 2011, 7:57

Proszę o to więcej zdjęć, nie wiem jak to zasilić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 26 sie 2011, 9:29

Kolorystyka przewodów jest identyczna jak tych w mechanicznej tarczy "wybierakowej". Najprawdopodobniej układ zachowuje się podobnie jak na zamieszczonej grafice. Co do wykorzystania klawiatury w systemie mikroprocesorowym to można wykorzystać jedynie samą klawiaturę bez układu emulującego wybieranie impulsowe. Należy jedynie miernikiem (omomierzem) zlokalizować połączenia przycisków (dziewięć czerwonych przewodów) i stosownie do wyników pomiarów multipleksować z mikrokontrolera.
Załączniki
Pulse.png

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 26 sie 2011, 9:59

Napięcie musisz podać na mostek prostowniczy. Z zdjęć wynika że między kable czerwony i biały (zielonkawy?). Ja bym tu podał 12V przez rezystor 1k om lub 470 omów i sprawdził czy zadziała. Należy mierzyć napięcie zasilania między tymi przewodami, ponieważ układ powinien zwierać własne napięcie zasilania.
Biegunowość nie ma znaczenia (jest mostek prostowniczy) jednak musi to być napięcie stałe, nie przemienne.

Wyjście masz na styku kontaktronu, kiedy kontaktron działa to zwiera przewody czerwony i żółty.
Jeśli układ zadziała to powinieneś usłyszeć cichutkie stukanie kontaktronu po naciśnięciu przycisku, najlepiej wciskać 7, 8, 9 bo one generują najwięcej impulsów.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 26 sie 2011, 11:27

Zielony przewód (t) jest podłączany przez tak zwane "widełki" do jednego styku linii telefonicznej (gdy słuchawka jest podniesiona). Żółty przewód podłączany jest do drugiego złącza linii telefonicznej natomiast czerwony to "wyjście" do słuchawki i mikrofonu (transformator i układ antylokalny) jest ono zwierane z przewodem żółtym na czas wybierania numeru. Impulsy wybierania (zwieranie zasilania) będą zatem na przewodach zielonym i żółtym i do nich należy podłączyć zasilanie.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 26 sie 2011, 14:14

Ehh czyli tym układem nie warto się zajmować :mad:
Pozostanie multiplexowanie, tylko jak odszukać te przewody od przycisków i dlaczego ich jest do cholery 9 a nie 7?.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 26 sie 2011, 15:51

Proszę zauważyć że jeden przewód to na pewno zasilanie. W jakim celu nie mam pojęcia, może do podciągania poszczególnych linii bo gdyby miało być wykorzystane to napięcie do podświetlania to potrzebna była by jeszcze masa. Dwa z pośród dziewięciu punktów lutowniczych są ze sobą połączone i połączone tylko z układem scalonym. Może konstruktor chciał uniknąć zwory na płytce klawiatury. Do multipleksowania w klasycznym rozumieniu "wiersze kolumny" wystarczy 4+3=7 wyprowadzeń. W tym układzie nie ma pewności że przyciski są w ten właśnie sposób multipleksowane. Miernikiem uniwersalnym da się ustalić funkcję wyprowadzeń klawiatury.
Załączniki
PCB_Vcc_Bottom.gif
(120.56 KiB) Pobrany 335 razy

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 26 sie 2011, 17:33

Bardzo dziękuję za pomoc.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ