Wybór transformatora do tda2040
Czy tak podłączyć
Myślę że tak powinno być
- Załączniki
-
- bez tytułu.JPG (7.85 KiB) Przejrzano 4623 razy
Dioda
Czy na pewno na mostku prostowniczym spadek napięcia wyniesie ok 1.2V.
Wnioskuję że napięcie po wyprostowaniu wyniesie ok +-20V dc (15(bez obciążenia z transformatora)*√2-1.2≈20.01V) więc czy nie spali się tda2040
Proszę o odpowiedź
Wnioskuję że napięcie po wyprostowaniu wyniesie ok +-20V dc (15(bez obciążenia z transformatora)*√2-1.2≈20.01V) więc czy nie spali się tda2040
Proszę o odpowiedź
Mam transformator (nie w tym celu kupowany) 2x14V,1.4A i moc 40VA i w stanie jałowym ma ponad 17V wiec zależność opisana przez e-lektrtyka raczej poprawna nie jest. Napisałem e-maila do jabela i odpisali mi że transformator powinien miec 2x12V i moc conajmniej 70W. Już nic z tego nie wiem.
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Ten transformator jest tak zwany "miękki" ma stosunkowo dużą rezystancje wewnętrzną uzwojeń, stąd taka różnica w napięciach pod i bez obciążenia. W pierwszej części kuchni konstruktora "taki zwyczajny zasilacz" było to dosyć fajnie wytłumaczone. Edw czerwiec 2010.
PS. nie znam dokładnie parametrów TDA, ale musisz tak dobrać transformator by po mostku i na kondensatorach napięcie w stanie jałowym nie przekroczyło napięcia dopuszczalnego na TDA, w zasadzie powinien być zostawiony jeszcze zapas 10-20%. Bo przy wzroście napięcia sieci i nieobciążonym wzmacniaczu, możesz mieć przykrą niespodziankę jak dobierzesz wszystko na styk.
PS. nie znam dokładnie parametrów TDA, ale musisz tak dobrać transformator by po mostku i na kondensatorach napięcie w stanie jałowym nie przekroczyło napięcia dopuszczalnego na TDA, w zasadzie powinien być zostawiony jeszcze zapas 10-20%. Bo przy wzroście napięcia sieci i nieobciążonym wzmacniaczu, możesz mieć przykrą niespodziankę jak dobierzesz wszystko na styk.
Czyli im grubszy drut na uzwojeniu wtórnym tym mniejszy skok napięcia pomiędzy napięciem bez obciążenia a pod obciążeniem?
Czy odpowiedni będzie http://sklep.monster.pl/80-VA-2x12V-TRA ... 7719).aspx??
Proszę o odpowiedź
Czy odpowiedni będzie http://sklep.monster.pl/80-VA-2x12V-TRA ... 7719).aspx??
Proszę o odpowiedź