Przystawka mikrofonowa do stroboskopu

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Przystawka mikrofonowa do stroboskopu

Post autor: e-lektryk » 20 sie 2011, 20:30

Znalazłem schemat, który nie współpracował z moim poprzednim stroboskopem pasywnym. Obecnie pracuję nad układem rozszerzającym możliwości stroboskopu o stroboskop aktywny i stworzyłem takiego potworka jak widać na schemacie.

Zrobiłem to na drugiej kostce LM386 z tego schematu i układ całkiem fajnie się zachowuje. Tyle, że może jest nawet trochę za czuły. Bo reaguje na przejście po pokoju, więc może przydało by się go trochę wyregulować, tyle, że regulacja w części pasywnej odpada, bo jest już ustawiony na odbiór z lapka. Gdyby komuś chciało się rzucić okiem to czekam na komentarze. Nie wiem czy napięcie na wyjściu z części aktywnej (w czerwonej ramce) nie jest trochę za wysokie, bo mi pojedynczy biały LED na tym lekko migotał. MIC to najzwyklejszy mikrofon pojemnościowy. C4 na moim schemacie to 100 uF, w rzeczywistości dałem 22 uF, a C5 = 100 uF to 220 uF jak części wersji pasywnej. Poprawiłem, bo w pierwszej wersji schematu wkradł się niezamierzony błąd :oops:

Stroboskop aktywny bez filtra powinien wyglądać mniej więcej tak, chyba, że coś namieszałem (wersja active). Tą wersję złożyłem na płytce stykowej i działa całkiem nieźle - jest bardzo czuła, a regulacji dokonuje się za pomocą potencjometru.
Załączniki
active.PNG
Stroboskop LED bass.PNG

ODPOWIEDZ