Model skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
DingDong
-

Model skrzyżowania z sygnalizacją świetlną

Post autor: DingDong » 19 sie 2011, 17:54

Witam,

znalazłem w sieci pewne zadanko, a mianowicie zaprojektowanie modelu skrzyżowania z sygnalizacją świetlną. Powiem wprost, jestem początkujący. Co prawda spróbowałem to zaprojektować (chodzi mi o schemat elektryczny) w programie CrocodileClips i tam ładnie wszystko świeci. Ale wg mnie jest za dużo rezystorów i nie wiem czy w rzeczywistości ten układ by działał poprawnie. Chciałbym ten schemat co nieco odchudzić, ale za bardzo nie wiem za co się zabrać.

Bardzo Was proszę o pomoc
Z góry dziękuję za wszelką udzieloną pomoc.

Pozdrawiam
Załączniki
skrzyzowanie.jpg

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 sie 2011, 18:03

Rezystorów wcale nie jest za dużo - są one tanie. może zostać tak jak jest.

DingDong
-

Post autor: DingDong » 19 sie 2011, 18:34

Dziękuję bardzo :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić tak jak w prawdziwym skrzyżowaniu, że jak następuje zmiana sygnalizacji to zapala się żółte światło z czerwoną diodą (sygnalizuje, że będzie zmiana sygnalizacji), ale nie zapalają się zielone z podłączenia które już jest.

Obecnie jest tak, że:
włącznik na górze - piesi i samochody poruszające się w kierunku N-S mają zielone światło pozostali czerwone
włącznik środkowy - następuje zmiana sygnalizacji i zapalają się cztery żółte diody
włącznik na dole - piesi i samochody poruszają się w kierunku W-E mają zielone światło pozostali czerwone.

Spanner
Użytkownik

Post autor: Spanner » 19 sie 2011, 19:50

Najlepiej byłoby zastosować układ scalony 4017 lub małego 8pinowego atinowca, na przykład attiny2313

DingDong
-

Post autor: DingDong » 19 sie 2011, 19:56

Co prawda widziałem podobny schemat z takim układem, ale wolałbym to zrobić bez takiego układu... nie wiem na tranzystorach czy czymś innym (jestem początkujący z elektroniki).

Thud
-

Post autor: Thud » 19 sie 2011, 20:03

Być może generator bistabilny? Na ne555 albo na prostym układzie multiwibratora bistabilnego?
Sam jestem początkujący a stworzenie układu z ne555 jest bardzo proste (chodź nie wiem jak to dokładnie działa w bistabilnym, astabilny tryb działa wyśmienicie).

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 19 sie 2011, 22:14

Najprościej dodać dwa przełączniki, po jednym dla każdego kierunku, które przez diody separujące zapalały by światła czerwone i żółte. Jeżeli chcesz zrobić model z prawdziwego zdarzenia, z zachowaniem proporcji czasów świecenia kolejnych stanów sygnalizacji, to musisz zastosować jakiś mikrokontroler lub przynajmniej kilka kaskadowo połączonych 4017.

DingDong
-

Post autor: DingDong » 20 sie 2011, 17:06

Witam, głowie się z tym cały dzień i chyba mam jakąś blokadę bo nie wiem co gdzie podłączyć. Może ktoś by mi podpowiedział co i jak podłączyć, żeby była symulacja sygnalizatora w czterech położeniach. Kombinuję z tą diodą separującą ale za nic mi nie może wyjść.

Z góry dziękuję za pomoc
Załączniki
sygnalizator.jpg

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 20 sie 2011, 17:38

Proszę. Na układzie 4017. Tylko CC każe podłączać ENA do + a w rzeczywistości należy podłączyć do masy.
Załączniki
CIRCUIT1.zip
(1.88 KiB) Pobrany 390 razy

DingDong
-

Post autor: DingDong » 20 sie 2011, 17:57

Matrix dziękuję bardzo za pomoc :) Podpowiedziałeś mi i to bardzo dużo. Co prawda za wzorowałem się na Twoim pomyśle i zrobiłem coś takiego.
Załączniki
sygnalizator2.jpg

ODPOWIEDZ