Witam.
Na dniach kupuje oscyloskop KR7010(mój pierwszy oscyl napomnę) i w związku z tym mam pewien być może banalny problem. Na froncie przy złączu sondy podane jest 1MΩ | 24pF. Teraz nie wiem czy oznacza to rezystencje i pojemność wejściową oscyloskopu czy parametry jakie musi mieć sonda. Znalazłem na aledrogo takie coś:KLIK teraz zastanawiam się czy aby ta sonda da się skompensować z KR7010 i będzie dobrze z nim współpracowała. Jakie parametry musi mieć sonda przeznaczona do tego oscyloskopu?
Sonda do oscyloskopu KR7010
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
To są parametry wejściowe oscyloskopu, nie powinno być problemu z skompensowaniem w/w sondy, mam podobne do swojego C1-99 który ma 25pF na wejściu. Ważne tylko by sonda miała szersze pasmo od samego oscyloskopu. Ewentualnie takie samo.
PS. te sondy są bardzo przyzwoite, jedynie do czego można mieć zastrzeżenie to, że nie z każdym gniazdem BNC idealnie pasują, przez co nie zawsze można je właściwie "zamknąć", ale to dotyczy bardziej oscyloskopów produkcji radzieckiej.
PS. te sondy są bardzo przyzwoite, jedynie do czego można mieć zastrzeżenie to, że nie z każdym gniazdem BNC idealnie pasują, przez co nie zawsze można je właściwie "zamknąć", ale to dotyczy bardziej oscyloskopów produkcji radzieckiej.