Schemat miernika, rzuci ktos okiem?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Schemat miernika, rzuci ktos okiem?

Post autor: Amugilap » 14 sie 2011, 13:20

Hej,
Rzucil by ktos profesjonalnym okiem na plytke popelnioną w Eaglu (w miedzyczasie uczę sie Altiuma, ale eagle narazie jeszcze jest dla mnie bardziej intuicyjny :mrgreen: ) i powiedzial by mi czy mozna ja juz trawić czy poprawki jeszcze wskazane jakies?

I jeszcze jedno dodatkowe pytanie, da się część padów dać na jedną strone płytki a część na drugą? W tym przypadku chcial bym zeby pady od wyswietlacza, były na gornej warstwie a reszta padów na dolnej.
Załączniki
plytka.zip
(60.47 KiB) Pobrany 362 razy

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 14 sie 2011, 19:30

Jeżeli płytka ma być wykonywana "domowymi technikami" to na pewno warto zwiększyć minimalne odległości pomiędzy ścieżkami i padami które w Pańskim PCB są zdecydowanie nieco za małe i wynoszą w niektórych przypadkach około 10mils. Można "pocienić" ścieżki między padami wyświetlaczy. Warto zwiększyć średnice padów takich elementów jak rezystory. Przypuszczam że metalizacja otworów nie będzie wykonywana więc warto zmienić warstwy ścieżek dołączonych do padów kondensatorów C2,C3 itp. aby ułatwić sobie lutowanie bo przy braku metalizacji ciężko taki kondensator będzie wlutować "Nie będzie jak podejść grotem". Od strony poprawności schematu projektu nie sprawdzałem.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 15 sie 2011, 0:24

Płytka zdecydowanie amatorska będzie, mam nadzieję ze uda się ją wykonać żelazkiem, choć tak cienkich scieżek jeszcze nie robiłem, dwustronnych też jeszcze nie robilem ale jestem optymistycznie nastawiony. Dziekuję za cenne rady i pozdrawaim

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 15 sie 2011, 0:27

Oprócz tego, co napisał c4v2, obrócić C7 o 180°, C2 dałbym raczej z drugiej strony ICL'a. Ogólnie jeszcze raz przejrzeć płytkę, i zastanowić się, co można uprościć, jak zmniejszyć ilość przelotek, itd.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 sie 2011, 7:44

Amugilap pisze:Rzucil by ktos profesjonalnym okiem na plytke popelnioną w Eaglu
Totalny chaos na płytce i jeszcze ten autorouter. Płytka nadaje się do kosza, nie do druku.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 15 sie 2011, 11:34

Bardzo skrajne opinie jak na jedna i tą sama płytke od drobnych poprawek po kosz. Co dyskfalifikuje plytke zakladajac ze nie idzie do masowej produkcji i nie musi byc zoptymalizowana pod względem kosztów? Bedą z nią jakieś problemy ? Nie będzie działać poprawnie? Czy poprostu brzydko wygląda? W załączniku wrzucilem poprawioną wersję. Pady zwiększyłem troche, zmniejszyłem ilość przelotek i powiekszyłem odległości między ścieżkami a pinami. 16mils powinno się dac uzyskać termotransferem.
Załączniki
plytka_b.PNG

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 sie 2011, 12:39

Amugilap pisze:Czy poprostu brzydko wygląda?
Mało powiedziane. Płytka z automatu wygląda jak by była robiona na chybił trafił. Druga wersja wygląda już lepiej ale dalej jest to taki prosty schemat, że jeszcze odrobina pracy ręcznej i była by lepsza.
Tak wogóle to zupełnie nie potrzebujesz do niej dwustronnej płytki. Zresztą zobacz. Też nie wygląda najlepiej, ale powstała w paręnaście minut. Jednostronna z dwoma prostymi zworkami.
Załączniki
eagle.GIF
(66.72 KiB) Pobrany 336 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 15 sie 2011, 12:42

Amugilap pisze:16mils powinno się dac uzyskać termotransferem.
Nawet 12 i 8 mils jest do uzyskania. Tylko: dobra drukarka+dobry papier. No i odrobina dokładności.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 15 sie 2011, 12:43

Amugilap pisze:...16mils powinno się dać uzyskać termotransferem.
W tej technice da się osiągnąć mniejsze odległości niż 16mils. Wymaga to jednak nieco staranności.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 15 sie 2011, 13:25

No cóz musze przyznac keruseykaryu ze twoja plytka podoba mi sie bardziej i jest jednostronna, na usprawiedliwienie moge tylko powiedziec ze to moja pierwsza zaprojektowana plytka i dopiero staram się zdobywać doświadczenie. Już mialem ją wytrawiać ale jak zobaczyłem ze się da na jednostronnej to sprubuję od nowa na jednostronnej :mrgreen:

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 16 sie 2011, 0:41

Ok zrobiłem teraz płytkę jednostronną bez przelotek i zworek, ciekawe tylko czy uda mi sie ją wytrawić.
Załączniki
plytka_c.PNG

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 16 sie 2011, 18:06

A jak chcesz włożyć wyświetlacz przez układ scalony ?

Awatar użytkownika
Zigrin
-
Kontakt:

Post autor: Zigrin » 16 sie 2011, 21:32

Zapewne scalak będzie od strony druku założony.

Amugilap :arrow: na krawędziach niektórych ścieżek oraz przy pinach pomiędzy którymi przechodzi ścieżka pojawiły Ci się jakieś dziwne poligony(pola) "miedzi" może zostać to wydrukowane i w tych miejscach będziesz miał zwarcia. Ukryj warstwę prezentującą wartości elementów płytka będzie czytelniejsza. Na siłę nie unikaj zwór. Jeżeli jedna czy dwie znacząco upraszczają płytkę dodaj je. Popracowałbym ogólnie nad lewą częścią płytki. Niektóre ścieżki ciągniesz "dookoła". Kondensatory odprzęgające przesuń bliżej ICL7107. Miejscowo weź też zwęź ścieżki, które przelatują między pinami.

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 16 sie 2011, 22:20

Te poligony to DRC wyświetla w Eaglu, tzn pokazuje w których miejscach odległości są mniejsze od założonych globalnie, normalnie po wyłączeniu komunikatów DRC znikaja. Sciezki faktycznie czasem na okrągło mi szły bo chciałem uniknąć zworke za wszelką cene, ale jeszcze będe kombinował z tą płytką żeby ją uprościć. THX

Awatar użytkownika
Amugilap
Użytkownik

Post autor: Amugilap » 17 sie 2011, 13:00

Wersja ostateczna płytki dzięki za porady i wskazówki.
Załączniki
plytka_d.PNG

ODPOWIEDZ