Wiertarka akku FAUST - po podaniu zasilania nie działa.
Wiertarka akku FAUST - po podaniu zasilania nie działa.
Mam wiertararkę akku 9.6V firmy FAUST, niestety nie mam do niej baterii i próbuję ją zasilić zasilaczym na podane napięcie. Żeby móc się podpiąć musiałem ją rozebrać. Konkretnie chodzi mi żeby po włączeniu zasilacza silnik zaczął mi się obracać, więc podpiełem się bezpośrednio pod silnik (minus do czerwonego, plus do czarnego, zobacz rysunek poniżej). Niestety po załączniu zasilacza silnik ani drgnął. Zmieniłem też polaryzacje zasilania i również nic nie pomogło. W czym jest problem? Może źle się podpinam? Dodam, że wcześniej na baterii wiertarka pracowała bez zarzutu.

1200mA to 1.2A a tobie potrzebny jest co najmniej 5A. Musisz zbudować lub kupić. Zrób większe foto to Ci powiem co to jest.pyt9o pisze:Mam zasilacz 1200mA. Skąd wziąść zasilacz 6A? Jeszcze jedno pytanko co to za szara kostka która jest w rogu (do niego lecą 3 kabelki które nie są widoczne na zdjęciu)?
Maksymalne napięcie na ogniwie to jakieś 1.4 V lub nawet trochę więcej co daje około 12V więc zasilacz 12V będzie miał trochę za niskie napięcie do ładowania takiego pakietu. Rozumiem, że będzie to ładowanie wolne, więc prądem 12-sto godzinnym przez 14-ście do 16-stu godzin tj. 0.1C gdzie C to pojemność ogniwa/pakietu co daje 0.1 * 1200 = 120 mA. Ładowarka musi mieć ograniczony prąd (to akurat można zrobić za pomocą LM317 w aplikacji ogranicznika prądu). Dwie diody prostownicze na przewodach (chociaż jedna chyba jest w gnieździe ładowania w obudowie wkrętarki) ułożone szeregowo, po jednej na każdym przewodzie. Napięcie co najmniej wyższe od 12V o jakieś 2.4V czyli 14.4V / 120 mA. Tutaj jest trochę o akumulatorach. Szukaj Ni-Cd lub Ni-MH, bo najprawdopodobniej z takim pakietem masz do czynienia. Przy ładowaniu prądem 0.1C nie ma to jednak większego znaczenia. Najlepiej było by rozładować wszystkie ogniwa pojedynczo i naładować każde z osobna, sprawdzić przy okazji pakiet w jakim jest stanie i czy nie wymaga naprawy. Na diodach możesz odnotować nieznaczny spadek napięcia, więc napięcie na wyjściu powinno być zawsze trochę wyższe. Zobacz też tutaj. Najprościej dla wygody zastosować gniazdkowy timer ograniczający czas ładowania, żeby chodź trochę zautomatyzować ten proces.

Znalazłem też taką ładowarkę jest co prawda dedykowana pod akumulatory kwasowe, ale przy prądzie 0.1C nie ma to większego znaczenia. Możesz też zastosować łatwiejsze rozwiązanie.

Znalazłem też taką ładowarkę jest co prawda dedykowana pod akumulatory kwasowe, ale przy prądzie 0.1C nie ma to większego znaczenia. Możesz też zastosować łatwiejsze rozwiązanie.
Jest to NiCd. Napiecie na całym akku początkowo wynosiło 1.25V, po jakichś 10h napięcie na akku wzrosło do 5.56V i ta wartość już się utrzymała. Szczególne podziękwania dla timo66 za rady które udzielił mi prywatnie. Najprawdopodobnie któreś z ogniw padło, ale tego jeszcze nie sprawdzałem.
Dzięki serdeczne za wyczerpujące odp. i ciekawy materiał z EdW. Fajni ludzie tutaj są, dzięki że jesteście
Dzięki serdeczne za wyczerpujące odp. i ciekawy materiał z EdW. Fajni ludzie tutaj są, dzięki że jesteście