Jak ocenić maksymalny prąd nieznanej diody LED

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
trryt
-

Jak ocenić maksymalny prąd nieznanej diody LED

Post autor: trryt » 31 lip 2011, 15:11

Kupiłem na giełdzie elektronicznej paski białych diod LED wykorzystywanych do podświetlania matrycy w TV Sharp. Chcę je wykorzystać do oświetlenia. Na pasku jest 6 diod połączonych szeregowo, każda dioda ma po dwie struktury połączone szeregowo. Diody nie są opisane, więc nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji do nich. I tu pojawia się pytanie, jak dla takiej nieznanej diody określić maksymalny bezpieczny prąd. Na razie przeprowadziłem test z ograniczeniem prądowym ustawionym na 58mA (źródło na LM317) i na wszystkich diodach napięcie wyniosło 40,8V czyli 3,4V na strukturę w podwójnej diodzie. Przy tym prądzie jasność świecenia jest satysfakcjonująca, diody pozostają zimne (a na płytce są pod nimi pola miedzi, czyli wygląda na to jakby była ona przystosowana do odprowadzania ciepła). 3,4V to według różnych źródeł albo maksymalna wartość dla białych diod albo akurat po środku (maksimum to 4V). Niby wszystko jest OK, ale pytam, bo zastanawia mnie czy nie przeciążam diod i nie skracam ich żywotności. 60mA to nie 20mA, ale podejrzewam że te diody to nie typowe diody małej mocy o prądzie 20mA właśnie, tylko trochę większej mocy, ale to tylko podejrzenia. Załączam zdjęcie diody lekko świecącej, dzięki temu wyraźnie widać dwie struktury.
Załączniki
led.jpg

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 lip 2011, 15:27

Można to sprawdzić w dwojaki sposób. Podłączamy diodę do źródła prądowego, zwiększamy prąd do osiągnięcia tych 3,4V sprawdzając przy tym czy temperatura znacznie nie wzrasta, lub zwiększać tak samo napięcie do tego stopnia aż godzinne świecenie diody nie spowoduje nagrzania jej do 60st.C. Innym sposobem to poszukania schematu tego TV i analizując schemat prawdopodobnie można było by określić parametry diody lub w idealnym przypadku dostać oznaczenia producenta.

trryt
-

Post autor: trryt » 31 lip 2011, 16:11

Dłuższe świecenie, przy podanych parametrach (3,4V/60mA) nie powoduje znacznego wzrostu temperatury diod, właściwie ledwo zauważalny (sprawdzane "na dotyk").
Znalezienie schematu będzie ciężkie bo nie wiem z jakiego modelu pochodzą te paski, a ich oznaczenia nic nie mówią. Szukając jakiegokolwiek Sharpa z LEDowym podświetleniem znalazłem service maual do 52le920un, który niestety mimo że ma 80 stron to nie zawiera schematu a o podświetleniu LED to wspomina tylko że jak nie świeci pasek to go wymienić. Jest też w blokowym schemacie "LED drive unit", ale oczywiście nie ma o szczegółach za wiele.

Czyli ogólnie jak się nie grzeją to jest OK?

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 31 lip 2011, 18:16

Czyli ogólnie jak się nie grzeją to jest OK?
tak, bo to za wysoka temperatura "zabija" strukturę.

trryt
-

Post autor: trryt » 31 lip 2011, 20:14

Dziękuje za informację. Właściwie to "oczywista oczywistość" którą powinienem znać, ale jakoś tak się zapatrzyłem na sprawdzanie tych diod pod względem prądu/napięcia zamiast po prostu sprawdzić czy się grzeją... A się nie grzeją bo lekkie ciepło wyczuwalne pod palcem to najwyżej kilka stopni więcej niż otoczenie...

roman21
Użytkownik

Post autor: roman21 » 01 sie 2011, 17:10

Mam ten sam problem z diodami NN, brak jakichkolwie danych na ich temat. A wyglądają, że mogą wytrzymać większy amperaż.Szczególnie ta R,G,B z radiatorem.
Załączniki
DSC09866.JPG

trryt
-

Post autor: trryt » 06 sie 2011, 23:02

I 36 diod takich jak w pierwszym poście świeci pobierając w sumie ponad 14W i ani uzyskana jasność nie jest zadowalająca ani barwa światła przyjemna... Oświetlenie diodowe to wcale nie prosta sprawa... Dobrze chociaż że koszt tych pasków to mniej więcej koszt dwóch 2 watowych LEDów...

ODPOWIEDZ