teraz jest tak jak na początku :
"Po uruchomieniu obraz pojawia się przez chwilę, następnie ekran robi się czarny i przekaźnik pstryka 10 razy po czym ekran nadal jest czarny."
tylko, że odrazu jak włącze TV przez chwilę wszystkie napięcia są poprawne, później gdy zaczyna pstrykać przekaźnik napięcia które są pobierane z trafopowielacza mają 0V. Nie wiem sam gdzie szukać dalej ;/
PHILIPS 21PT5507 nie uruchamia się
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Muszę cię zmartwić, wszystko wskazuje na przebicie w trafopowielaczu. Ewentualnie może być też przebicie na kopułce kineskopu, ściągnij ostrożnie tą płytkę która jest na szyjce kineskopu, tak by nie leżała za blisko płyty głównej. Możesz potem też, oczywiście przy wyłączonym telewizorze i rozładowanym wysokim napięciu, zdjąć kapturek z Anody kineskopu.
Tylko NAJWAŻNIEJSZA RZECZ, najpierw bierzesz sondę z miernika, podpinasz od strony wsadzanej do miernika krokodyla, którego podpinasz do masy kineskopu (taka plecionka metalowa na kineskopie, a drugą stroną ostro zakończoną wciskasz pod grzybek z anody, bez jej zdejmowania i podkładnia palców czy innych częsci ciała
.
Dopiero po tym jak "strzeli" rozładujesz kineskop i możesz zdjąć grzybek (Napięcie anodowe potrafi zabić, jak masz słabe serce
Możesz mieć przebicie w kineskopie i też będą takie objawy, należy wtedy puścić płytę główną na sucho, czyli bez podłączonego wysokiego napięcia i cokołu kineskopu.
Sam w moich początkach serwisu RTV wkładałem grzybek anody do słoika
zawsze to jakieś zabezpieczenie i masz pewność, że ci nie poleci 20kV po telewizorze.
Zanim zaczniesz możesz jeszcze sprawdzić w całkowicie ciemnym pokoju, czy nie "strzela" w okolicach trafopowielacza, lub czy w szyjce kineskopu nie lata błękitna poświata. Kineskop jak jest sprawny powinien żarzyć się jednostajną poświatą.
To już chyba wszystko co pamiętam.
Tylko NAJWAŻNIEJSZA RZECZ, najpierw bierzesz sondę z miernika, podpinasz od strony wsadzanej do miernika krokodyla, którego podpinasz do masy kineskopu (taka plecionka metalowa na kineskopie, a drugą stroną ostro zakończoną wciskasz pod grzybek z anody, bez jej zdejmowania i podkładnia palców czy innych częsci ciała
Dopiero po tym jak "strzeli" rozładujesz kineskop i możesz zdjąć grzybek (Napięcie anodowe potrafi zabić, jak masz słabe serce
Możesz mieć przebicie w kineskopie i też będą takie objawy, należy wtedy puścić płytę główną na sucho, czyli bez podłączonego wysokiego napięcia i cokołu kineskopu.
Sam w moich początkach serwisu RTV wkładałem grzybek anody do słoika
Zanim zaczniesz możesz jeszcze sprawdzić w całkowicie ciemnym pokoju, czy nie "strzela" w okolicach trafopowielacza, lub czy w szyjce kineskopu nie lata błękitna poświata. Kineskop jak jest sprawny powinien żarzyć się jednostajną poświatą.
To już chyba wszystko co pamiętam.
Dzięki "rezasurmar" widzę, że znasz się na rzeczy. Tylko, że w tym miejscu wolę oddać TV do serwisu ( wstyd mi trochę bo przecież jestem elektronikiem
). Niech fachowiec co się zna na tym wymieni ten trafo powielacz skoro to jest niebezpieczne, bo wole zapłacić a być cały i zdrowy. Dziękuję za zainteresowanie tematem, można go już zamknąć.
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt: