Koszty energii elektrycznej
Koszty energii elektrycznej
Kilkakrotnie spotkałem się z opinią, iż podłączenie np. pieca elektrycznego za pomocą trzech faz jest korzystniejsze od podłączenia jednofazowego, ze względu na mniejsze koszty energii elektrycznej. Czy jest to prawda? Niestety osoby które mi o tym mówiły nie były w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć.
Jeśli to prawda, to wynika to z jakiś fizycznych właściwości, czy też różnych metod naliczania opłat przez dostawcę energii?
Jeśli to prawda, to wynika to z jakiś fizycznych właściwości, czy też różnych metod naliczania opłat przez dostawcę energii?
Jeżeli już to mogło by to wynikać z naliczania opłat, ale nie wydaje mi się żeby to było akurat tańsze rozwiązanie. Powinieneś się zorientować u dostawcy energii elektrycznej, może taki informacje znajdziesz na stronie. Energia elektryczna to nie koszt 1kW / zł ale masa innych opłat, co jest w zasadzie bez sensu. Wiem że koszty się zmieniają w zależności od tego jakie zabezpieczenie masz przed licznikiem czyli od tego ile twoja instalacja domowa jest w stanie pobrać energii, co do 3-faz w domu to nie wiem jak wygląda sytuacja z kosztami ale na pewno takie urządzenia mają większą moc niż 1-fazowe.
Witam
Mi się wydaje że tu chodzi o "stare" plotki , a dokładnie o niedoskonałości dawnych liczników, które miały rzekomo zliczać mniejszy prąd przy niesymetrycznym obciążeniu faz . Czy tak było to nie wiem, nie było mi dane sprawdzić to organoleptycznie.
Co do podłączenia pieca pod 3 fazy, a nie pod jedna, to koszty są mniejsze na kablu/przewodzie bo może być cieńszy, mamy mniejsze zabezpieczenie z racji mniejszego prądu, mniej strat w cieple.
Mi się wydaje że tu chodzi o "stare" plotki , a dokładnie o niedoskonałości dawnych liczników, które miały rzekomo zliczać mniejszy prąd przy niesymetrycznym obciążeniu faz . Czy tak było to nie wiem, nie było mi dane sprawdzić to organoleptycznie.
Co do podłączenia pieca pod 3 fazy, a nie pod jedna, to koszty są mniejsze na kablu/przewodzie bo może być cieńszy, mamy mniejsze zabezpieczenie z racji mniejszego prądu, mniej strat w cieple.
Jeszcze nie spotkałem domu/mieszkania co by miał jedną jedyną fazę [ może za krótko żyjee-lektryk pisze: czy dostawca energii nie pobiera dodatkowej opłaty za 3-fazy, bo suma summarum może to wychodzić na jedno albo i drożej.
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja często spotykam się z instalacjami 1f w mieszkaniach. Ale zwykle jest tam centralne lub gazowe ogrzewanie no i kuchnia gazowa.
Dodam jednak że będą w UK w mieszkaniach nie było mowy nawet o tym żeby ktoś miał 3f, nawet nie posiadając gazu. Tam po prostu przedlicznikowe zabezpieczenia były na poziomie 100A i puszczone przewodami 16-50mm^2
Dodam jednak że będą w UK w mieszkaniach nie było mowy nawet o tym żeby ktoś miał 3f, nawet nie posiadając gazu. Tam po prostu przedlicznikowe zabezpieczenia były na poziomie 100A i puszczone przewodami 16-50mm^2
Może żyjesz w sam raz. Tylko za mało widziałeś. A widziałeś w mieszkaniu przewody alu w oplocie z tkaniny, albo okrągłą kostkę?timo66 pisze:Jeszcze nie spotkałem domu/mieszkania co by miał jedną jedyną fazę [ może za krótko żyjee-lektryk pisze: czy dostawca energii nie pobiera dodatkowej opłaty za 3-fazy, bo suma summarum może to wychodzić na jedno albo i drożej.]. W dobrze zaprojektowanej kuchni są zawsze 3 fazy, właśnie przewidziane na piec. Sama płyta grzejna indukcyjna/grzałkowa przy pełnym obciążeniu wszystkich palników jest wstanie pobierać 12-16KW, co by tylko przy 12KW dawało ponad 50A na jedną fazę. Z reguły są zabezpieczenia 3x16-32A. 16A spokojnie by wystarczyło do pieca 16KW , te 32 stosowane są tam gdzie jest dodatkowo przepływowy ogrzewacz wody. Takie ogrzewacze potrafią mieć 21KW i więcej, które są tylko w wersji trójfazowej.