Którą drukarkę wybrać?
Ja zamiast mydła używam płynu do naczyń i zostawiam płytkę do odmoknięcia w gorącej wodzie z płynem (około 60°C) tak na około 15 - 30 minut w zależności od tego czy papier jest gruby czy cienki, najlepszy jest cienki, im cieńszy tym lepszy (oczywiście kreda). Spanner nadruk zrobiłeś przed czy po wytrawieniu PCB?
Nie o to pytałem. Tylko o to czy warstwę z oznaczeniami naniósł na PCB jednostronnej czy dwustronnej, bo to by komplikowało sprawę
Co do trawienia, to ja wiercę przed trawieniem, bo jak są małe punkty lutownicze po trawieniu to lubią się zerwać podczas wiercenia. A żeby mi wiertło nie zeszło nakłuwam punkty grubą igłą i małym młoteczkiem. Wtedy wszystkie wiercenia są równie - jest to trochę pracochłonne ale efekt jest całkiem niezły.
O ile żywica przewodzi prąd to tak: http://pl.wikipedia.org/wiki/Toner. W zasadzie to wszystko może być przewodnikiem - to tylko kwestia rezystancji wewnętrznej izolatora i napięcia. W końcu po coś robi się pomiar rezystancji izolacji. Narzędzia też mają oznaczenia np. do 1000V. Uważam, że w tym przypadku jeżeli pod tonerem nie ma ścieżek to można pominąć toner jako przewodnik.
Toner może jakoś specjalnie nie przewodzi, ale dywagacje na temat jak zrobić nadruk na wytrawionej warstwie uważam za chybione. Mi się to zupełnie nie udało - po prostu jak lecą dwie równoległe ścieżki i na to w poprzek ma iść jakiś nadruk tonerem, to przyczepi się tylko do miedzi - pomiędzy ścieżkami, gdzie jest już trochę "niżej" już nie... Może na żelazku to inaczej wygląda (robię laminatorem), ale myślę, że też nie za ciekawie.
matrix, jak widzisz każdy napisze że ma najlepsza, a Ty stoisz dalej w miejscu. Musisz podejść inaczej do problemu. Masz już podane drukarki, to tylko szukać po portalach do porównywania cen bo inaczej nie dojdziesz do ładu.
Osobiście posiadam HP LaserJet 1018 , przez który "przesypałem " już ponad 1kg tonera i dalej drukuje
Trzeba wtedy zakupić nowy toner, który potrafi 100-300pln kosztować - gdy sam napełniacz [ toner] na 4000-5000 stron o zapełnieniu 30%-owym zaledwie 20-30pln.
Najtaniej to podobno wychodzi hp1018/20
drukarka około 400pln, toner ori od 120- ponad 200/ zamiennik poniżej 100, wsyp jaki kiedyś kupowałem kosztował 32pln za litr z przesyłka. Rozbierasz pojemnik na części i zasypujesz , albo robisz jak ja to zrobiłem - wycinasz w bocznej osłonie dziurę o fi około 4cm. Tam jest taki korek, otwierasz, wsypujesz, zamykasz, drukujesz. 1l starcza do czterech napełnień pod sam korek - co daje około 12k stron o zapełnieniu 30%. Nie wiem ile drukujesz , ale myślę, że w tym przypadku za 450pln jesteś ustawiony z płytkami po późne lata starcze
- no chyba że wałek będzie do wymiany. Ta drukarka co ja posiadam ma pomału już 5 lat, ostatni rok dzielnie służy studentowi, po wydrukowaniu 10ryz nie widać jakiegoś pogorszenia druku.
drukarka około 400pln, toner ori od 120- ponad 200/ zamiennik poniżej 100, wsyp jaki kiedyś kupowałem kosztował 32pln za litr z przesyłka. Rozbierasz pojemnik na części i zasypujesz , albo robisz jak ja to zrobiłem - wycinasz w bocznej osłonie dziurę o fi około 4cm. Tam jest taki korek, otwierasz, wsypujesz, zamykasz, drukujesz. 1l starcza do czterech napełnień pod sam korek - co daje około 12k stron o zapełnieniu 30%. Nie wiem ile drukujesz , ale myślę, że w tym przypadku za 450pln jesteś ustawiony z płytkami po późne lata starcze