Lutownica kolbowa - jakie macie i jakie polecacie?

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Lutownica kolbowa - jakie macie i jakie polecacie?

Post autor: arek1996 » 14 lip 2011, 20:32

Witam. Chcę się dowiedzieć jakie macie i jakie polecacie lutownice kolbowe? Chcę kupić lutownicę kolbową jakąś porządną ale nie za drogą. Chodzi o bezawaryjność, dostęp części w razi czegoś, na długo starczający grot, czas nagrzewania itp. Czego używacie, jak wam się pracuje?
Obecnie mam transformatorówkę 75W i lutuje się dobrze, ale robię w coraz to większej drobnicy i tą ciężko. Zastanawiam się nad jakimś Solomonem, Pensolem. Budżet do 50zł, ale jak co to dorzucę.

Czym różni się ta http://allegro.pl/lutownica-oporowa-typ ... 21654.html tej http://allegro.pl/lutownica-oporowa-typ ... 82863.html?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 15 lip 2011, 2:24

Witam. Przyzwoitą lutownicę (brak regulacji temperatury), a właściwie stację lutowniczą (regulacja temperatury pracy) do celów amatorskich, lub nawet profesjonalnych możesz kupić już za 150 - 250 zł, ale jeżeli chcesz używać jej długo i ma być niezawodna to do tej kwoty powinieneś dopisać jedno zero, chociaż górna granica znajduje się dużo wyżej. Chińczyków nie polecam bo są wykonane byle jak z tandetnych materiałów, przez co bywają zawodne. Ja pracowałem kiedyś na takiej http://static.tme.eu/katalog_pics/f/e/1 ... wsd151.jpg ale to około 2000 zł z akcesoriami i grotami. Jeśli 150 - 250 zł przekracza Twoje możliwości finansowe to proponuję wykonać termostat do lutownicy za kilkanaście złotych na własną rękę. Biorąc pod uwagę koszt lutownicy, przekaźnika i innych części powinieneś zmieścić się w 50 zł, jednak nie będzie to nawet cień stacji za 150 czy 200 zł. Solomon to przyzwoita firma, więc jak potrzebujesz dobrej "lutownicy" to warto zainwestować w wersję cyfrową z ESD. Jeśli chcesz się bawić to zajrzyj tu. W tym projekcie brakuje mi tylko gąbki do wycierania grotu. Nie testowałem go również, ale myślę, że jeśli nie będzie tam oprogramowania to znajdziesz jakieś inne projekty DIY warte uwagi. Do wyjątkowej drobnicy warto mieć jeszcze binokular, bo niestety wszystkiego "na oko" nie zobaczysz. Do lutowania SMD i BGA potrzebny będzie hot air - czyli stacja lutownicza na gorące powietrze.

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 15 lip 2011, 9:15

arek1996:
Podesłane przez Ciebie lutownice różnią się typem grota - jedna ma mocowanie na śrubkę druga kołnierzowe. Ja mam taką z kołnierzowym grotem 30W. Lutuje się fajnie - ale z transformatorówki trzeba się przestawić. Musisz poczekać z 2-3 minuty aż się nagrzeje. Za to dużo wygodniej się operuje - jest lekka i trzyma się ją w naturalny sposób - jak ołówek.
Z akcesoriów potrzebujesz jeszcze podstawkę - na przykład taką.
Jak chcesz lutować SMD potrzebujesz cienki grot. Ja mam 0,4 mm i spokojnie daję radę z SMD 0602.

e-lektryk:
Z tym mikroskopem to żart jak rozumiem. Bo do lutowania to sobie tego nie wyobrażam.
Natomiast polecam lupę na regulowanym wysięgniku.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 15 lip 2011, 9:16

Ok, ale ja chcę jakąś kolbówkę do montażu przewlekanego a nie stację. SMD i BGA na razie nie lutuję więc hot air mi nie potrzebny.
No właśnie po co mi ta lupa. e-lektryk Co chcesz ją oglądać?
A która lepsza? Macie inne propozycje? Też zastanawiałem się nad tą niebieską, ale słyszałem żeby kupić żółtą.

Awatar użytkownika
bsw
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: bsw » 15 lip 2011, 10:08

Ja mam z kołnierzem i wymiana grota - nawet na gorąco jest łatwa.
Nie wiem jak jest ze śrubką - podejrzewam że z wymianą idzie gorzej...

Lupa jest potrzebna, a nawet niezbędna do smd (ale lupa a nie mikroskop) :-)
A SMD jest fajne - 3 zalety:
- tańsze części
- mniejsze płytki (mniej laminatu - taniej)
- nie trzeba wiercić otworów (szybciej i taniej)

Nie warto się opierać (a z tym niezbędnym hotair to jakieś przesądy są)
Wystarcza kolba, cienki grot, cienka cyna i lupa :-)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 15 lip 2011, 11:49

Z budżetem w okolicach 50zł, ciężko kupić porządną lutownicę. Sam używam na co dzień PACE ST45, ST25, oraz często Elwik, ale modelu nie pamiętam, w każdym bądź razie kolba + zasilacz wtyczkowy z regulacja temperatury. O PACE nie ma co pisać, klasa sama w sobie, nie do zdarcia, ale budżet kilkunastokrotnie przewyższa twój. W elwika warto inwestować, używam od kilku lat, nic się z nimi nie dzieje, groty są dość trwałe, najważniejsze dla mnie, że jest dostępny grot "minifala" do elwika. Jest to bodajże patent PACE. Widziałem też do innych minifale, która przydaje się przy lutowaniu SMD, chociaż ja używam praktycznie wyłącznie tylko grota minifala, co bym nie lutował.
Solomon, robi przyzwoite lutownice. Zresztą poszukaj ofert grotów, warto brać lutownicę do której jest szeroka gama dostępnych grotów, oraz taką która ma czujnik przy samym grocie (tj. jak najbliżej miejsca styku grota z grzałką lutownicy) powoduje to większą stabilność temperaturową lutowania i praktycznie eliminuje powstawanie "zimnych lutów".

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 15 lip 2011, 13:20

Ja używam elwik RTC-24 mam ją juz 10 lat i niedawno kupiłem druga taka samą jedna mam w warsztacje w domu druga w samochodzie do prac wyjazdowych.
Polecam nie do zdarcia. (Warto wspierać dobre polskie produkty).

Mam też hotair-a KADA 852D+ kosztowała mnie 30 euro więc jak się zepsuje płakał nie będę.
rezasurmar pisze:najważniejsze dla mnie, że jest dostępny grot "minifala" do elwika. Jest to bodajże patent PACE. Widziałem też do innych minifale, która przydaje się przy lutowaniu SMD, chociaż ja używam praktycznie wyłącznie tylko grota minifala, co bym nie lutował.
rezasurmar, Gdzie kupiłeś taki grot mini fale ja szukałem jakiś czas temu ale nigdzie nie mogłem znaleźć

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 15 lip 2011, 13:59

Chłopaki o czym wy piszecie :shock: Nie chcę takiego sprzętu na razie mi nie potrzebny elektroniką zajmuję się amatorsko/hobbystycznie. Jakąś kolbówkę nie za drogą a dobrą chcę, a nie stację .

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 15 lip 2011, 14:01

Tu są Groty. Ale przyznaje się bez bicia, że jeszcze do elwika nie kupowałem minifali, mam PACE w pracy i w domu, grotów mam każdy rozmiar minifali od malutkiej kropeczki, aż po największy dostępny w renexie. Elwika używam wyłącznie w terenie, chociaż ostatnio zabieram też PACE, bo już się tak do niego przyzwyczaiłem, że ciężko mi się pracuje inną lutownicą. Czasem używam zwykłej pistoletówki z odpowiednio wygiętym grotem. Przy odrobinie wprawy nawet SMD w terenie polutuje. Tylko grot musi być nowy i gładki, bo wtedy lutuje krawędzią grota.

PS. Szkoda, że kolega arek1996, nie mieszka w okolicy, dał bym mu jednego "wysłużonego" elwika gratis, jest co prawda popękana obudowa z zasilacza i brak pokrętła regulacji temperatury. Sama regulacja działa. Tak wszystko bez zarzutu.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 17 lip 2011, 7:18

Ja dopóki nie skorzystałem to też myślałem, że zwykła kolbówka mi wystarczy. Są też lutownice pistoletowe z grotem kolbowym, można też skręcić dwa druciki w transformatorówce i lutować jak kolbową, więc jeżeli nie chcesz, nie potrzebujesz regulacji temperatury to kup transformatorową. Kolba bez regulacji to może być nawet taka za kilkanaście złotych. Specjalnej różnicy nie zauważyłem, wystarczy że będziesz używał dodatkowego topnika (kalafonii lub pasty) i od czasu do czasu wycierał grot z nagaru. Jeżeli chcesz tylko do montażu przewlekanego to wybierz stację, bo taka inwestycja się opłaci. Już za 150 czy 200 zł będziesz miał kolbę z regulacją temperatury, a nią nawet SMD wlutujesz i nie będziesz się musiał martwić, że coś przegrzejesz. Ja na początku dość często miałem z tym problemy, właśnie przez to, że nie miałem jeszcze wprawy, no i przez to, że nie miałem regulacji temperatury. Bez hot air gorzej będzie z wylutowaniem SMD no ale to już inny temat.

Awatar użytkownika
arek1996
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: arek1996 » 06 wrz 2011, 18:21

Kupiłem Elwika LSE-30

ODPOWIEDZ