Matryca jak większość, bez kontrolera. Musisz do niej cały czas wysyłać dane ze sporą prędkością.
Myślę że bez specjalistycznych układów masz marne szanse.
MichalZ pisze:Poza tym nie rozumiem dlaczego mam dwa zegary? W specyfikacji niby mam napisane, że wysyłam dwa piksele na raz (2pixel/clock), czy mogę te zegary po prostu złączyć?
Z dokumentacji wynika że wysyłasz dane do 2 sąsiednich pikseli, po czym następuje generacja sygnału zegarowego.
W dokumentacji (
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... -L01.shtml str 14, 15) masz pokazane jak podłączyć matrycę z generatorem obrazu.
Jak widzisz do matrycy idzie 48 linii sygnałowych i 4 sterujące.
Przy typowych parametrach obrazu 1024x1280 /50hz musisz dostarczyć 1280*1024/2*50=32.768 milionów ramek danych na sekundę (zegar taktujący 32Mhz

) co jest wartością sporą.
Przy odświeżaniu 10hz wystarczy już tylko 6.5536 Mhz, pytanie tylko co ciekły kryształ zrobi przy tak niskim odświeżaniu.
Gdy masz już komplet danych i sygnały kontrolne, trzeba je przesłać do matrycy tak, żeby nie zakłócały i nie były zakłócane przez otoczenie.
Dla tego całe 52 linie są przesyłane magistralą różnicową (z dużo większą prędkością).
Przy takiej rozdzielczości matrycy radzę odpuścić wykorzystanie interfejsu różnicowego i podpiąć się pod interfejs szeregowy.
Jeśli nie masz układów kodujących ze strony 14 lub 15, to najlepsze będzie rozebranie matrycy i ominięcie w niej układów dekodujących.
Prawdopodobnie oznacza to umieszczenie jakiegoś układu programowalnego lub szybkiego uC bardzo blisko matrycy, tak żeby dane się nie gubiły na długich kablach.
Na początek możesz połączyć każdy bajt koloru razem, może nawet kolory razem. Wtedy zamiast 48 będą potrzebne tylko 3 wyjścia kolorów + 4 sterujące.
Możesz też próbować podłączyć tą matrycę do laptopa. W laptopach nowszych jak 2000r znajduje się taki interfejs różnicowy.