Adapter USB -> SATA ATA itp.

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Adapter USB -> SATA ATA itp.

Post autor: przemeksag » 07 lip 2011, 12:55

Witam
Zastanawiam się na kupnem adapteru USB -> SATA ATA.
Potrzebny mi on jest do tego, że gdy ktoś przynosi komputer do naprawy to nie chce mi się co chwile odpinać swoich dysków.
Zależy mi również na tym aby można pracować z nim nie tylko pod kontrolą Windows-a ale również poprzez takie programy jak MHDD.
Co polecacie, jakich sami używacie?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje .

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 07 lip 2011, 15:11

Jeżeli chcesz korzystać często z tego rozwiązania, to nie polecam najtańszych rozwiązań typu gniazdo IDE/SATA kabel USB. Sam mam dwa takie kable i połączenie po kilku miesiącach używania robi psikusy, a i sam zasilacz do dysku jest bardzo miernej jakości. Kup obudowę np welland, używam takiej już 2lata i nic się z nią nie dzieje, ma esata, usb i firewire.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 07 lip 2011, 15:26

Ja mam tanią przejściówkę, za 35zł razem z zasilaczem do dysku.
Wygląda tak: http://www.gotel.piasta.pl/ide12.jpg

Widows bez problemu wykrywa, 3 letnia płyta główna też rozpoznaje dysk i można na nim pracować bez inicjalizacji usb (testowo odpaliłem dos z dyskietki, widział dyski kompa i ten podpięty po usb).
Jedyny problem jest z dyskami od laptopa, gdyż jak napięcie na usb siądzie to dysk nie ruszy.

Przejściówki używam sporadycznie, nie wiem jak będzie przy intensywnej eksploatacji.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 07 lip 2011, 19:24

Dokładnie takie same przejściówki mam ;), po kilku miesiącach eksploatacji jeden zasilacz uwalił dysk, drugi całe szczęście wyzionął ducha samotnie :).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 lip 2011, 20:15

Ja to mam w formie stacji dokującej do dysków twardych, podpinanej na USB. Defakto już tego nie potrzebuję więc jak by było zainteresowanie to mogę sprzedać, stan idealny.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 lip 2011, 15:04

To chyba mam najtańszy zestaw: 9,99 w tym pudełko gwarancja (24 miesiące) zasilacz. Działa bez żadnych problemów w windo(w)się i pod Linuxem. Jedyny problem to długość przewodu USB- ledwie 30 cm :/

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 08 lip 2011, 17:07

To może już lepiej pamięć flash ? , ja mam tak to poustawiane, że na "patyku " [32GB] jest postawiony system + ważne pliki - rozrywka na zwykłym HDD. Tak to już 1,5 roku funkcjonuje . Jedyne zmiany jakie zauważyłem to system się dłużej ładuje .

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 09 lip 2011, 18:38

Mam jeszcze jeden pomysł.
Mam kontroler na PCI SATA + ATA i myślałem żeby zwyczajnie do niego podłączyć taśmę i wypuścić z tyłu przez śledzie aż na biurko tylko taśmy są trochę za krótkie.
I właśnie z tego powodu narodził się pomysł USB -> HDD bo USB można łatwo szybko i przyjemnie dosztukować.
A swoja drogą wiecie jak można było by przedłużyć zwykłą taśmę IDE.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 10 lip 2011, 11:30

Zwykłą, masz na myśli 40pinową, czy 80Pinową, z 40stką nie ma żadnych problemów. Kupujesz w elektroniku taśmę, złącza i już. Z 80tką to nie wiem, bo tak i taśma jest dziwniejsza i pewnie niedostępna na metry. Kilka lat wstecz udało mi się kupić dłuższą taśmę IDE133 na allegro do mojej "sporej" obudowy chiefteca miała prawie metr.

ODPOWIEDZ