kod kreskowy

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
paluch
-
Posty: 12
Rejestracja: 14 gru 2003, 12:42

kod kreskowy

Post autor: paluch » 07 mar 2004, 9:48

Witam!
Czy ktos może wie gdzie mogę znaleźć coś o technologii odczytwywania kodów kreskowych z różnych produktów. Na pewno to działa na jakimś mikrokontrolerze...Za każdą informację będę niezmiernie zobowiązany.
Pozdrawiam,
Paluch

amok67

kody kreskowe

Post autor: amok67 » 21 lip 2004, 16:50

wstukaj w google: kody lub czytniki amr

Awatar użytkownika
grzegorz_dc
-
Posty: 16
Rejestracja: 14 lip 2005, 14:14
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: grzegorz_dc » 19 lip 2005, 13:29

z kodami kreskowymi mam doczynienia na codzien w pracy. postaram się coś więcej o nich napisać. w polsce obowiązuje głównie standard ean13. Jedna lub dwie pierwsze cyfry są stałe i często jest to kod kraju. w towarach ważonych dalej mamy kod produktu i wagę. może byc tez np. data przydatności do spożycia

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 20 lip 2005, 12:47

Z tego co uczyłem się w szkole na technice to wiem tylko to:

Przykładowy kod kreskowy: 59 07121 26142 6
I tak:

Pierwsze dwie cyfry to kraj pochodzenia. W naszym przypadku są to liczby 59 co oznacza że pochodzą z polski. Poniżej napisałem kilka krajów pochodzenia.

00-09 - USA i Kanada
30-37 - Francja
54 - Belgia i Luksemburg
80-83 - Włochy
84 - Hiszpania
400-440 - Niemcy
460-469 - Rosja
590 - Polska

Kolejne 5 cyfr 07121 to kod producenta.
Następne 5 cyfr 26142 to kod produktu.
Ostatnia cyfra 6 to cyfra kontrolna.

Mam nadzieję, że jakoś ci się to przyda w projektowaniu dekodera kodu paskowego.
Acha i jakbyś chciał to ja mam na komputerze gdzieś tam czcionke która pisze właśnie kodem kreskowym jeśli chcesz to mogę poszukać jej i ją tu wrzucić.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
ivan

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 20 lip 2005, 20:43

ivanek_15 pisze:Acha i jakbyś chciał to ja mam na komputerze gdzieś tam czcionke która pisze właśnie kodem kreskowym jeśli chcesz to mogę poszukać jej i ją tu wrzucić.
Jak mógłbyś, to ja bym prosił o taką czcionkę. Ciekawe to może być :)

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Posty: 573
Rejestracja: 07 gru 2004, 23:06
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: radzio » 20 lip 2005, 21:13

W Corelu9 jest specajlny program do kodów kreskowych - chyba wszystkie mozliwe ich odmiany, no ale nie każdy ma Corela :?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Posty: 1418
Rejestracja: 03 lip 2005, 10:36
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: Ertew » 21 lip 2005, 8:37

Ja mam 8 pod W98 w XP potrafi się wieszać, 9 też mam ale przyzwyczeiłem się do 8 (mam też w piwnicy 4 ale to inna historia).

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 21 lip 2005, 12:19

:arrow: spec
Proszę bardzo, oto ta czcionka :D.
Nie wiem czy jest ona naprawdę kodem kreskowym ale bynajmiej na to wygląda. :)

Pozdrawiam
ivan
Załączniki
3of9.zip
Musiałem tego kota spakować ponieważ rozszerzenie *.ttf jest niedozwolone w załącznikach :/
(3.59 KiB) Pobrany 1039 razy

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 22 lip 2005, 15:21

Dzięki, teraz to jakoś muszę uruchomić pod Linuksem :)

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 23 lip 2005, 9:25

Jak uruchomisz to powiedz jak ci się podoba :)
Ta czcionka jest praktycznie bezużyteczna
ale nadaje się do tworzenia grafiki komputerowej (chociażby w Photoshopie) :P

A jakbyś miał problemy z rozpakowaniem tego miałczka to prześlij mi swojego meila
wtedy spróbuje przysłać ci go normalną pocztą niespakowanego :lol:

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 03 sie 2005, 21:50

Czcionkę ściągłem, zainstalowałem, ale jej nie mogę wybrać. Pokombinuję trochę, ale już udało mi się napisać moje imię w tym "kodzie" :).

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 04 sie 2005, 14:37

No to świetnie. :D
Pamiętaj, że jakby co to służe pomocą.

Siemka ;).

Sebastian RCS
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 03 lut 2003, 18:23
Lokalizacja: Koluszki
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 05 sie 2005, 8:19

Jak się nazywa ta czcionka. Proszę podaj mi jej pełną nazwę. Bo u mnie pod Linuksem, nie wiem, gdzie mam patrzeć na nazwę tej czcionki, gdyż sporo jest tych nazw tutaj.

spark
Użytkownik
Posty: 406
Rejestracja: 25 lis 2004, 15:50
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: spark » 05 sie 2005, 12:57

Ja tę czcionkę mam z płyty z dodatkami do Microsoftu i oryginalna nazwa tej czcionki brzmi 3of9.ttf (3of9 nazwa .ttf rozszerzenie). A jeśli masz tak dużo czcionek to może powykasuj niepotrzebne jakie masz w systemie. Ja tak zrobiłem. No chyba, że to ty je tam wrzuciłeś i są ci potrzebne :P.

ODPOWIEDZ