Ach te panele dotykowe (rezystancyjne)!

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Ach te panele dotykowe (rezystancyjne)!

Post autor: M@ciej » 02 lip 2011, 11:54

WItam.

Zakupiłem w Artronicu wyświetlacz z panelem dotykowym i chciałbym go obsłużyć jakimś AVRem. Czytałem na Elektrodzie, oraz w EdW 6/2011 opisy, ale nie mogę tego zrozumieć. Nie wiem, czy pomiędzy okładzinami X i Y jest jakaś rezystancja. Piszą, żeby polaryzować okładzinę X i odczytywać Y, ale jak? Polaryzować pomiędzy X+ i X-, czy polaryzować X względem Y? Skoro (po spolaryzowaniu X, jakkolwiek) odczytujemy na wyprowadzeniu Y położenie palca, to co z drugą elektrodą Y? z której odczytujemy, Y+, Y- ?
To wszystko jak na razie stanowi dla mnie chaos informacyjny i nic konkretnego nie mogę z tego wyłowić. Czy któryś z Kolegów mógłby mi wyjaśnić wręcz łopatologicznie obsługę rezystancyjnych paneli dotykowych?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 lip 2011, 13:03

Panel to jakby 2 potencjometry których suwakami jest punkt styku - miejsce naciśnięcia na panel.

Na jeden z nich podajesz napięcie (między X+ i X-), wtedy na drugim (Y+ lub Y-) odczytujesz położenie w jednej osi.
Następnie Podajesz napięcie na drugą warstwę i z pierwszej odczytujesz.
Najlepiej wszystkie 4 końce dać na piny procka wyposażone w ADC.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 02 lip 2011, 15:39

Tak, będę sterował wszystko bezpośrednio z proca.
Czyli na X+ podaje 1 logiczną, na X- zero logiczne, a co z Y? jedno wisi w powietrzu? na jakim potencjale ma być elektroda Y? 1 logiczne, 0? by z drugiej Y odczytywać? Z której odczytywać, z Y+ czy Y-?

Mierzyłem ten panel na sucho miernikiem. Na obu parach jest rezystancja, na każdej inna (pewnie gdyby ekran był kwadratowy, a nie prostokątny, to byłyby takie same). Tylko na jednej (bodajże Y) zmienia się rezystancja podczas dotykania, druga (chyba X) pozostaje na takim samym potencjale. Może dlatego polaryzuje się aktualnie nie używane elektrody?

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 lip 2011, 15:55

Jak zasilasz X to na obu końcach Y powinno być takie samo napięcie, więc bez różnicy z którego końca będziesz odczytywać.

Jeśli nie naciśniesz to elektrody Y będą wisieć w powietrzu, dobrze by jeden koniec podłączyć do + lub - przez dość duży rezystor. Wtedy po zmianie napięcia możesz wykryć dotknięcie panelu.

Najlepiej to chyba oba X do masy a oba Y podciągać. Jak napięcie na Y spadnie to znaczy że jest kontakt.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 02 lip 2011, 18:22

ODPOWIEDZ