Lekka zmiana sposobu rozwiązywania problemów

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Lekka zmiana sposobu rozwiązywania problemów

Post autor: rezasurmar » 22 cze 2011, 13:35

Mam propozycję, by w każdym temacie który został wyjaśniony, a problem rozwiązany dopisywać do tematu [SOLVED] lub [UNSOLVED], coś na kształt forum gentoo.org, powinien to dodawać właściciel tematu.
Dzięki temu powinno się trochę przejaśnić w tematach, gdzie są zadane konkretne pytania a odpowiedzi już padły, czasem warto dla przejrzystości samego forum wprowadzić takie udogodnienie.
Co myślicie?. Mnie osobiście na forach związanych z linuxem bardzo ułatwia to wyszukiwanie rozwiązań na już raz zadane pytanie.

ps. przepraszam za tak zawiły "Temat", ale nie wiem jak to inaczej określić ;).

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 22 cze 2011, 16:24

Jestem za.
Ale wielokrotnie dasz komuś odpowiedz i tyle. On ma to już w "d" i więcej się nie pojawia
Swoja drogą wku... mnie to.
Przynajmniej by napisał działa nie działa albo "cuś".

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 cze 2011, 16:30

Zawsze można zgłosić do moda temat, z podaniem przyczyny - problem rozwiązany i już. Przejrzystość forum na tym zyska.

Wiem, że sporo "użytkowników" jednego posta w stylu mam 30pytań na teście i jestem taki biedny rozwiążcie za mnie :), oleje sprawę. Dla mnie by wystarczyło by wszelkie pytania z konkretnymi problemami miały takie oznaczenie.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 22 cze 2011, 17:39

Jestem za, ale myślę, że [UNSOLVED] jest niepotrzebne. [SOLVED] jest ok, a jak tego nie ma to znaczy że temat jest potencjalnie unsolved.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 cze 2011, 18:06

Ze tak może głupio spytam czemu Polskie forum ma używać Angielskich nazw ? Co my własnego języka nie mamy ?
Ale może dobrym by było dodanie, także znacznika temu "Zmarłego śmiercią naturalną", czyli takiego w którym osoba zakładająca przestała dawać znaki życia. Bo pamiętam nawet tutaj dużo tematów w których była czasami burzliwa dyskusja, a nagle zgon, autor, przestaje się nim kompletnie interesować, nie pisze czy rozwiązał problem, czy się poddał, taka czarna dziura.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 cze 2011, 19:15

W końcu europa ;). Uważam, że co jak co ale na elektronicznym forum, gdzie masę rzeczy praktycznie jest nieprzetłumaczalnych powinno się nie wprowadzać na siłę języka polskiego ;).
Szczególnie, że stwierdzenie [SOLVED] jest jak by standardem.

PS. unsolved faktycznie zbędę, oraz można by odznaczać posty w których nie udzielał się autor, hmmm. jako [martwy] ;). Nie wiem, może wystarczy spojrzeć na datę ostatniego postu.
Nie oponuję za żadnym konkretnym rozwiązaniem, sam jestem po prostu przyzwyczajony do stwierdzenia [SOLVED] przy tematach :).

Trzeba przeprowadzić referendum tfuu znaczy się ankietę ;).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 cze 2011, 19:34

Skoro po angielsku, to Black Hole też by było fajnie dla tematów martwych, np. takich co nie mają znaczka SOLVED, a nie dzieje się w nich nic konstruktywnego od np. 2 miesięcy.
i np. ikonka:
Obrazek

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 cze 2011, 19:45

To jak to po polsku nazwać, [ROZWIĄZANY] ;) [WYJAŚNIONY] ;).

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 22 cze 2011, 20:05

Grafika wyobrażająca czarną dziurę sugeruje "działanie" przepływ światła i materii, więc może dla tematów w których się od jakiegoś czasu nic nie dzieje standby będzie odpowiednim określeniem, lub czuwanie jak kto woli. Wracając do wątku... Skoro angielskie słowo "rozwiązany" jest standardem to wydaje na siłę nie ma co spolszczać. Zwłaszcza jeżeli weźmie się pod uwagę przyciski do formatowania "Quote", "Code", itp. które raczej nie kują w oczy.

[ Dodano: 2011-06-22, 21:16 ]
Może odpowiednim synonimami słowa "rozwiązany" w rozumieniu elektronicznym bedą:
wygaszony, nasycony.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 22 cze 2011, 22:18

Ja jestem za polskim odpowiednikiem, poza tym ok.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 22 cze 2011, 23:20

Stanowczo jestem za polskim odpowiednikiem, do szału mnie doprowadza chodzenie na "luch" i na przykład to co się w telewizorni słyszy "open plan" i temu podobne.

Krew mnie zalewa jak w telewizji jakaś nasza gwiazda wtrąca angielskie słowa.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 23 cze 2011, 7:39

Mnie tam nie przeszkadza, ale wola ludu ważniejsza ;).
W takim razie ogłaszam casting :P, znaczy się konkurs na chwytliwy synonim (to z greki, ale jest używane potocznie w języku polskim) słowa rozwiązany.

A tak na marginesie to nie roztrząsamy w tym temacie obrony Polskości za wszelką cenę, tylko sens istnienia dopisku do tematu, celem ułatwienia wyszukiwania "rozwiązanych" problemów.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

√

Post autor: timo66 » 23 cze 2011, 7:54

A może po prostu wstawiać taki znaczek √ - wystarczy dodać na dole forum do legendy

√ - oznacza rozwiązanie problemu poruszanego w temacie

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 23 cze 2011, 7:58

Pomysł ciekawy, tylko co z wyszukiwaniem, wiem, że chwilowo nie mamy aż tak ogromnej ilości postów ;) by był z tym problem. Ale dzięki konkretnemu wyrażeniu w temacie łatwiej znaleźć temat nas interesujący, który już był raz wyjaśniony.
Jestem ciekaw co powie admin.

Na początek wystarczył by nawet taki znacznik, zobaczymy czy użytkownicy (ależ mnie korciło napisać userzy ;)), będą zainteresowani stosowanie się.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 23 cze 2011, 8:14

Już widzę że nie działa :neutral: , w temacie wyświetla się tylko takie coś √, więc bez napisu się chyba nie obejdzie. Bardziej pracochłonna opcja to wkomponowanie opcji rozwiązane w wyszukiwarce i dostępne do autora temat jak i kolorowych z forum. Problem wystąpił by z tematami wstecznymi, gdyż wyszukiwarka by je pominęła.

ODPOWIEDZ